simptomi trudnoće

MamaMe Trudnoća i porođaj

Znaci trudnoće: 15 najranijih i načudnijih simptoma trudnoće

Dobili ste taj neobičan osećaj i pretpostavljate da se taj trenutak dogodio, ali želite biti sigurni? Čekanje tih deset dana nakon ovulacije, kako biste uradili kućni test za trudnoću, može biti naporan i dug period. Pročitajte 15 najranijih simptoma trudnoće i proverite da li uočavate neki od njih kod sebe.

 

Promene na grudima

Možda ćete primetiti da su vam grudi otekle ili da su osetljivije i bolnije nego inače. Takođe, bradavice mogu postati tamnije i ispupčenije, jer se počinje priprema za dojenje. Areole isto tako mogu biti uvećane ukoliko ste u drugom stanju. Mnoge žene kažu da je ovo bio jedan od prvih simptoma koje su uočile i da je osetljivost dojki slična kao u PMS-u.

 

Učestalo mokrenje

Budite se često noću i provodite vreme u kupatilu više nego inače zbog česte potrebe za mokrenjem? Ako se pronalazite u ovome, veoma je moguće da ste u drugom stanju. Učestalo mokrenje je rani znak da je implementacija oplođene jajne ćelije u zid materice počela. Hormon hCG – koji se često naziva i “hormonom trudnoće” često izaziva učestalo mokrenje, iako je embrion još uvek mali i ne postoji stvarni pritisak na bešiku.

 

Mučnina

Bilo da je osećate samo ujutru ili u toku celog dana, mučnina je nešto što većina trudnica iskusi u ranoj trudnoći. Više od 50 odsto žena ima problem sa mučninom u toku prvog tromesečja. Iako mučnina važi za rani simptom trudnoće, mnoge žene je nemaju prve dve nedelje od začeća. Ako ste jedna od onih kod koje je ovaj simptom veoma naglašen, budite strpljivi, jer u drugom tromesečju će se sve to smiriti.

 

Umor i iscrpljenost

Na početku, nivoi progesterona počinju brzo da rastu i nastavljaju sa tim tokom celog prvog tromesečja. Njega često nazivaju i hormonom koji čuva trudnoću i sprečava kontrakcije. Pitate se koja je njegova mana? Nagli porast progesterona u ranoj trudnoći vas može jako iscrpeti. Ali ne brinite, kroz nekoliko nedelja ponovo će vam se vratiti snaga i energija.

 

Prehlada

Talas progesterona radi na tome da zaštiti vaš imuno sistem od novih i stranih DNA unutar tela, a bakterije i virusi to neretko mogu iskoristiti. Prehlada koja vas nije mučila pre trudnoće, sada bi mogla da vas obori.

 

Osetljive i bolne desni

Kako imunitet opada, tako se bakterije u ustima razmnožavaju. Vaše telo proizvodi više krvi i tečnosti da bi hranilo vašu bebu, pa je moguće da ćete uočiti oticanje na telu (uključujući i desni). Znajte da bolne desni, upala i krvarenje, kao i osetljivost očiju i lica može biti jedan od znakova da ste u drugom stanju.

 

Cervikalna sluz

Ako pratite svoj menstrualni ciklus, jer želite da zatrudnite, onda verovatno već znate da se sluz grlića materice povećava i postaje gušća, kako bi olakšala spermi da dođe do jajne ćelije. Ako ne dođe do začeća, cervikalna sluz će se osušiti 24 sata nakon ovulacije. Ako, pak, dođe do začeća, sluz će se proizvoditi još nekoliko dana nakon ovulacije. Ta sluz će u određenoj meri biti prisutna tokom cele trudnoće, jer održava vaginu čistom i sprečava da pojedine štetne bakterije dođu do vaše bebe. Razlika je veoma suptilna, ali za žene koje vrlo dobro poznaju svoje cikluse i telo, ovo može biti prvi znak trudnoće.

 

Grčevi i nadimanje

Ukoliko želite da zatrudnite, a osećate ove tipične simptome PMS-a, ne očajavajte. Implantacija jajne ćelije u zidu materice može izazvati iste simptome koje osećate pre menstruacije, osim što će izostati sama menstruacija. Mnoge žene za vreme procesa implantacije osećaju blagi bol u leđima i nadimanje u predelu abdomena.

 

Oskudno krvarenje

Kako oplođena jajna ćelija prodire dublje u zid materice, moguće je da će se desiti oskudnije krvarenje koje će trajati nekoliko dana. Zapravo, 25 do 30 odsto žena ima krvarenje u prvim danima trudnoće. Zbog toga što se implantacija može desiti negde u periodu kada biste trebali da imate ciklus, možda ćete misliti da ste dobili menstruaciju. Međutim, krvarenje koje je simptom rane trudnoće biće smeđe boje ili blago ružičaste i neće biti obilno toliko da popuni ulažak ili tampon.

 

Averzija prema hrani

Ako osećate mučninu, averzija prema hrani je logičan sled događaja. Ali čak i ako nemate još uvek tipične jutarnje mučnine, možda ćete primetiti da vam jutranja kafa više nije toliko privlačna, a da neka druga hrana ili piće jesu. Hormonske fluktuacije u periodu začeća ili rane trudnoće mogu izazvati neopisivu žudnju ili osetljivost za nekom određenom hranom.

 

Metalni ukus

Možda najčudniji simptom rane trudnoće je ukus metala u ustima, koji se zadržava čak i nakon što jedete. Mnoge žene su rekle da su osetile metalni ukus ne znajući odakle to dolazi i šta se tačno dešava. Ali ako ste jedna od njih koja to oseća, znajte da je to efekat hormonskih promena koje se dešavaju u vama. Nivo estrogena može imati veliki uticaj na čulo ukusa i sve dok se hormoni ne stabilizuju, u drugom tromesečju trudnoće, možda ćete osećati metalni ukus.

 

Temperaturna osetljivost

Smrzavate se? Pretoplo vam je? Osećate se… čudno? Sa svim hormonskim promenama koje dolaze sa začećem i ranom trudnoćom, nije uopšte čudno što se tako osećate. Povećana temeraturna osetljivost može biti jedan od prvih simptoma trdunoće koji ćete uočiti.

 

Pojačano lučenje pljuvačke

Da li odjednom imate previše pljuvačke u ustima i teško to kontrolišete? Ne brinite, ovo je jedan od čestih simptoma trudnoće. Jutarnja mučnina, stomačna kiselina i gorušica izazivaju višak pljuvačke. Pokušajte da pijete jednu kašičicu jabukovog sirćeta razmućenu u pola šolje vode pre obroka, jer vam to može regulisati probavu, ali i problem sa pojačanim lučenjem pljuvačke.

 

Zatvor

Progesteron je glavni krivac za ovaj ne tako baš divan simptom trudnoće, jer usporava rad creva. Unosite dovoljno vode u svoj organizam i pojačajte unos magnezijuma.

 

Promenljivo raspoloženje

Promena raspoloženja, osetljivost i emotivnost su možda simptomi rane trudnoće koji najmanje iznenađuju, ako uzmemo u obzir sve homonske fluktuacije koje se dešavaju u vašem telu. Budite razumni sami prema sebi i nemojte se opterećivati ako u jednom trenutku plačete, a drugom se već smejte, jer je to potpuno prirodna pojava.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment