čišćenje dečije sobe

Dom/Uređenje MamaMe

ŽIVOT BEZ TOKSINA: Kako očistiti dečiju sobu?

Kada je u pitanju čišćenje za decom, većina roditelja smatra da im je potrebna teška artiljerija. Od fleka od jogurta na jastucima, preko neidentifikovanih mrlja na okvirima vrata, do hrpe rasturenih igračaka, razumemo vas – ovo je u rangu Tantalovih muka. Iako možda mislite da vam treba najkvalitetniji usisavač, jake hemikalije, pomoć sveštenika i mnogih superheroja, tu smo da vam kažemo da vaše prolećno čišćenje može biti, i biće, mnogo lakše zahvaljujući ovim savetima i trikovima.

  • Rasklonite nepotrebne stvari i igračke
  • Pročitajte etikete proizvoda za čišćenje pre nego što krenete u akciju
  • Napravite sopstveni netoksični proizvod za čišćenje
  • Pojednostavite opcije skladištenja
  • Redovno čistite krpare i tepihe

Raspremanje – rešite se nepotrebnih stvari

Ne znamo da li ovo sada treba da čujete, ali u redu je da stvari koje vi i/ili dete više ne koristite donirate drugim porodicama. Kao roditelji, znamo koliko je lako emocionalno se vezati za ćebad, zvečke i knjige, ali naša deponija (i domovi) će biti mnogo praznija mesta ako nepotrebne stvari poklonimo onima kojima su zaista potrebne.

Ne znate kome da poklonite? Mnoge crkve, udruženja, škole i online platforme mogu vam pomoći da stvari stignu na pravu adresu.

Čitajte etikete na sredstvima za čišćenje

Uz toliko istraživanja koja pokazuju koliko su štetne hemikalije poput ftalata, antibakterijskih lekova, formaldehida i amonijaka, jako je bitno da roditelji budu hiper svesni onoga što koriste u dečijoj sobi. Bebe i deca imaju izuzetno delikatan endokrini i respiratorni sistem, osetljivu kožu i posebno su ranjivi kada je u pitanju alergijska reakcija. Spojite to s činjenicom da većinu svog vremena provode u direktnom kontaktu sa tepihom, ćilimima i podovima, a takođe vole da stavljaju stvari u usta, i eto recepta za katastrofu.

Kada kupujete sredstva za čišćenje, detaljno pročitajte listu sastojaka. Samo zato što na prednjoj etiketi piše prirodno ili organsko ne znači da je zapravo bezopasno.

Napravite svoje sredstvo za čišćenje bez toksina

U zavisnosti od toga šta pokušavate da očistite, postoji mnogo netoksičnih recepata za sredstvo za čišćenje koji mogu završiti posao. A šanse da već imate mnogo sastojaka u svom frižideru su jako velike. Čudesni sastojci su: destilovano belo sirće, votka, limunov sok, soda bikarbona, eukaliptusovo ulje i razna esencijalna ulja.

Za brzo, lako i efikasno površinsko raspršivanje, pokušajte da pomešate sledeće sastojke u bocu sa raspršivačem:

  • 1 šolja destilovane vode
  • 1 šolja belog sirćeta
  • 1/2 šolje limunovog soka
  • Neobavezno: dodavanje 10 kapi esencijalnog ulja poput limunske trave ili paprike

Napomena: Budući da u ovom receptu ima soka od limuna, važno je da ovaj miks držite u frižideru između upotreba i bacite ga nakon tri nedelje kako biste izbegli rast bakterija.

Pojednostavite stvari

U savršenom svetu igračke bi se vratile u prvobitno pakovanje, stranice knjiga se nikada ne bi pocepale i roditelji bi imali osam sati sna noću. Do tada – veliki smo zagovornici dobre organizacije i jednostavnosti kad god je to moguće. Pomozite svojoj deci da vam pomognu dajući im korpe za njihove plišane životinje, lagane police za knjige i kockice zbog kojih nered ne izgleda strašno. Najteža stvar za održavanje sobe je da deca raspreme ono što su izvadila.

Naš izbor su Done by Deer i Elodie Details korpe za odlaganje. Pojedinačne ili one u setu, lako će se uklopiti u svaki dečiji enterijer.

A kada vidite sve te neodljive dezene, poželećete možda da neku stavite i u svoju spavaću sobu.

Sve korpe za odlaganje pogledajte OVDE.

Uverite se da je vaš tepih besprekorno čist

Ovo smo pomenuli i ranije, ali oni toliko vole provoditi vreme na podu, da nije na odmet da ponovimo. I jako često tepisi i prostirke mogu sadržati isparljiva organska jedinjenja koja oslobađaju gasove i izazivaju iritaciju očiju, kože i pluća. Takođe sadrže grinje, bakterije i mrtvu kožu!

Done by Deer tepisi i Elodie Details podloge savršeno upotpunjuju svaki enterijer.

Bezbedni materijali učiniće da igra na podu postane sigurna koliko i zabavna.

Sve tepihe pogledajte OVDE!

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment

Comments (1)