Poklon za bebu

Igračke i oprema MamaMe Razvoj i sport

Zbog čega je vreme na stomaku toliko značajno za bebe?

Ako ste nova mama, velike su šanse da ste dosta toga čuli o tome kako je bitno da bebe provedu vreme na stomaku. I možda se i dalje pitate šta to tačno znači, jer bebe bi trebale da spavaju na leđima, zar ne?! Tačno, ali baš zato je vreme na stomaku toliko važno. Hajde da malo bolje to objasnimo!

Vreme provedeno na trbuhu u osnovi omogućava vašoj bebi da provede vreme ležeći na stomaku dok je budna. Budući da stručnjaci sada preporučuju spavanje na leđima, kako bi se smanjio rizik od SIDS-a, vreme na stomaku je od posebnog značaja.  

Jedna od posledica koje mogu imati bebe koje uvek spavaju na leđima – iako je to najsigurniji način – jeste da imaju tendenciju da sporije razvijaju grube motoričke veštine koje im omogućavaju da sede, guraju se, prevrću se i puze. Kod nekih beba se može desiti i da se razvije „sindrom ravne glave“.  Zato lekari sada preporučuju da bebe, od svog prvog dana, svaki dan provedu određeno vreme na stomaku.

Kada početi sa ležanjem na stomaku?

Nikada nije prerano za početi – u stvari, većina lekara preporučuje da počnete da ih stavljate na stomak na nekoliko minuta svakog dana od dana kada dođete kući iz bolnice. Prvih nekoliko nedelja, ali samo dok je beba budna, pokušajte da je stavite na stomak, ali na neku tvrdu površinu, samo dve do tri minute, nekoliko puta dnevno. Polako povećavajte sve dok beba svakog dana na trbuhu ne provede 15 neprekidnih minuta.

Važno je da bebi bude udobno dok leži na stomaku. Ne stavljajte ih u taj položaj ako su upravo jeli ili ako su gladni (najbolje je oko 30 minuta do sat vremena nakon hranjenja). Takođe, bitno je da beba bude smirena, jer ako ih nameštate na stomak dok plaču, stvoriće negativne emocije prema lažanju na stomaku.

Kako izvući maksimum iz vremena provedenog na trbuhu?

Neke mame kažu da njihova beba ne voli da leži na stomaku, pa brzo odustanu, ali veoma je važno da istrajete. Ovo su neki od načina kako vaša beba može zavoleti ležanje na stomaku:

  • Uradite to zajedno. Lezite i vi na trbuh nasuprot bebi. Razgovarajte sa njima, pevajte, pročitajte knjigu ili im dajte igračke.
  • Koristite rekvizite. Urolani peškir ispod vaše bebe može joj pomoći da se oseća ugodnije.
  • Pokušajte da je stavite na vaš stomak. To možete probati u krevetu, ali i u kadi!
  • Dajte svojoj bebi da se sa nečim zanima dok je na stomaku. Postoje igračke namenjene baš za tu svrhu, pa čak i ogledala koje mališani obožavaju.

Naši favoriti za što što kvalitetnije provedeno vreme na stomaku

Done by Deer Tummy time aktivna igračka Croco

Tummy time aktivna igračka Croco u rozoj i zelenoj boji pomaže da beba ojača leđa i vrat dok uživa u igri.

Aktivna igračka dizajnirana je sa mnogobrojnim senzornim karakteristikama kako bi ohrabrila vašu bebu da se igra i uživa dok leži na stomačiću.

Sa glodalicom i prstenovima ublažavanje nadraženih desni, malim ogledalom, oznakama, zvučnim pucketanjem i treperenjem stomaka krokodila, postoji mnogo aktivnosti koje treba istražiti.

Done by Deer Sleepy friends okrugla podloga za igranje

Mekana podloga za igranje sa sleepy prijateljima u sivoj i oker boji je idealna za vreme igranja i odlična je podloga za aktivne gimnastike za mališane.

Dve funkcionalne vrpce sa strane držaće igračke u blizini – savršeno za igru na malom trbuhu. Podlogu lako možete saviti, poneti ili odložiti.

Done by Deer podno aktivno ogledalo Elphee

Mališani su zaintrigirani svojim odrazom, što čini podno ogledalo idealnim za ohrabrivanje beba dok još uvek uživaju na stomaku. 

Podno aktivno ogledalo Elphee dizajnirano je s mnogim senzornim karakteristikama poput šarenih oznaka, teksturom koja je pogodna za razvijanje čula dodira, i zvukova zveckanja – što je odlično za malene oči i prste koji istražuju. 

Ogledalo čvrsto stoji na podu zahvaljujući vreći punjenoj peskom i igračka se može pričvrstiti na Elphee surlu.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment

Comments (1)