Beba MamaMe Razvoj i sport

Zašto su zagrljaji i poljupci važni za vašu bebu (i vas!)

Bebe su najumiljatija bića na planeti koja bismo samo grlili i ljubili, zar ne? Jako je velika mogućnost da svoju bebu redovno obasipate ljubavlju i poljupcima. Ali, za pojedine mame, pružanje pažnje i fizičkih znakova naklonosti možda neće doći prirodno. Danas delimo nekoliko saveta za grljenje i ljubljenje vaše bebe – za njeno dobro, kao i za vaše!

Ljudski dodir je presudan i za fizički i za mentalni rast

Da li ste znali da nešto tako jednostavno kao što je zagrljaj zapravo pomaže deci da odrastu? Baš tako: ljudski dodir je presudan u stimulaciji koja neguje zdrav mozak i telo.

Istraživanje je pokazalo da je, u slučajevima kada su bebe imale minimalni kontakt sa ljudima (na primer u pojedinim sirotištima), njihov kognitivni i motorički razvoj bio oslabljen.

Možda zvuči neverovatno, ali isto važi i za fizički rast. Bebe koje su lišene roditeljske pažnje i dodira mogu patiti od ’neuspeha u napredovanju’ i njihov rast može biti zaustavljen u skladu s tim.

Oksitocin je dobar za bebu i roditelje

Kada se grlimo ili na neki drugi način ’komuniciramo’ sa voljenom osobom, oslobađa se hormon nazvan oksitocin. Ovaj hormon „dobrog osećaja“ je jedan od glavnih faktora u podsticanju fizičkog rasta dece, što smo već spomenuli gore.

 Takođe može pomoći vašem detetu da se oseća bolje kada se suočava sa fizičkim i / ili emocionalnim bolom. Maženje sa bebama i decom kojoj rastu zubići može smanjiti razdražljivost, čineći ih manje napetim, a pritom ćete pokrenuti rad moždanih ćelija koje će smanjiti upalu i učiniti da bol brže prođe.

Nedavno istraživanje o tome kako dete reaguje na prisne zagrljaje otkrilo je opuštanje srčanog ritma kod beba starih samo četiri meseca kada ih je roditelj ili negovatelj zagrlio.

Zapažanje istraživača: „Roditelji su takođe pokazali poboljšane intervale otkucaja srca grleći svoju bebu … i bebe i roditelji se opuštaju prilikom zagrljaja.“

Dakle, da, oksitocin je dobar i za roditelje! Povišen nivo hormona takođe je povezan sa nižim krvnim pritiskom. Drugim rečima, zagrljaji čine da se svi – bez obzira na godine – osećaju bolje!

Maženje sa bebom gradi imunitet

Logično je da dobro zdravlje jača imunitet. Kontakt koža-na-kožu je još jedan moćan način da pomognete bebi da ostane zdrava. Taj neodoljivi nagon za cmakanjem bebe pomaže pri ojačavanju njenog imunog sistema. Kada poljubite bebu, uzimate uzorke patogena sa njene kože, koji se zatim prenose u vaš limfni sistem gde ćete stvoriti antitela za bilo koji zdravstveni problem. Ova antitela će zatim putovati kroz vaše mleko do bebe i ojačati njen imuni sistem. Prilično magično i sjajno, zar ne?

Neka vaši dani budu ispunjeni svim vrstama zagrljaja i maženja bebe – naročito kada ste vi ili dete uznemireni, uplašeni, osećate bol ili ste razdražljivi. Zagrljaji i poljupci jačaju vezu između roditelja i bebe, kao i fizički, mentalni i emocionalni razvoj deteta. Kako biste tokom cele godine slavili zagrljaje i poljupce (i imali podsetnik da uvek može još), pogledajte MJÖLK – naš premium donji i spavaći veš od čistog organskog pamuka, namenjen bebama, deci i predškolcima, pravljen za mame i tate koji ne prave kompromise za svoje mališane.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment