roditelji

MamaMe Porodica

Zašto je važno da roditelji sarađuju kao tim?

Da li ponekad mislite da sve radite sami ili se osećate kao da se vi i vaš partner često ne slažete oko prioriteta u roditeljstvu?

Biti roditelj je najdragocenija, ali i najzahtevnija uloga u vašem životu – to je “posao” koji radite 24/7 i koji od vas zahteva da brzo reagujete i budete spremni na sve. Važno je da vi i vaš partner budete u tome zajedno.

Dakle, kako da budete uspešan roditelj i da vaš porodični odnos bude stabilan i jak?

Kao roditelj, bićete u prilici da iskusite razne uloge i situacije. S obzirom da je uloga roditelja veoma zahtevna, važno je da vi i vaš partner uvek radite zajedno kao tim – kako za uspeh vaše dece, tako i za održavanje zdravog i jakog odnosa među vama. Kako porodica bude rasla, tako će se i dinamika vašeg odnosa menjati i važno je da uvek razgovarate sa svojim partnerom o novonastalim ulogama i potrebama vaše porodice. Potreba za ovakvom vrstom diskusije će biti česta, jer će se situacija u porodici menjati. Zato je važno da, prilikom svake promene, razgovarate o tome, pa čak i kada samo osećate da vaše potrebe i želje nisu zadovoljene.

Teme vaših diskusija biće razne – od toga ko će ostati kod kuće sa decom i koliko dugo, preko toga da li vam je potrebna nečija pomoć, pa sve do podele poslova u smislu ko će da uspavljuje dete, a ko da ga kupa. Ovo poslednje možete da odlučite prema tome ko u čemu više uživa, a naravno neke od tih svakodnevnih aktivnosti možete raditi zajedno ili u skladu na vaše poslovne obaveze. Ako postoji nešto što vas muči ili čega se plašite, obavezno to podelite sa partnerom. Razmotrite sva rešenja za određeni problem i razgovarajte o tome kako da se oboje osećate srećnije, pozitivnije i uspešnije u ulozi roditelja.

Mnogi roditelji kažu da što više komuniciraju sa svojim partnerom i što više rade kao tim, to je njihov odnos uspešniji, a kao roditelji su sve bolji. Ponekad je potrebno nekoliko godina da se “uhvati ritam”, ali čak i tada se morate prilagođavati vlastitim potrebama i potrebama dece. Najvažnije je da znate da zatražite pomoć kada počnete da se osećate previše opterećeno i kada osetite da jednostavno nešto ne možete sami. Komunikacija uvek mora biti otvorena i dvosmerna, kako jedan roditelj ne bi preuzeo sve brige na sebe.

Uloge koje odredite na početku vremenom će se menjati, jer će se potrebe vaše dece menjati, a i vi ćete se razvijati. Sa tim razvojnim fazama, deca će početi sama da preuzimaju neke aktivnosti, a pojaviće se nove stvari o kojima ćete vi morati da razmišljate. Primera radi, oni će sami odlaziti u krevet, ali će usledeti školske obaveze gde ćete vi, baš kao i oni, imati novu odgovornost. O svim promenama važno je da razgovarate sa partnerom. Kada su deca mala i kada vam ne ostavljaju previše prostora za to u toku dana, sačekajte da dođe vreme spavanja, a onda u miru diskutujte o svemu što vas muči ili što biste želeli da promenite.

Ne postoji tačan odgovor ili definisana pravila o tome kako da vi i vaš partner budete uspešni roditelji. Potrebno je da uzmete u obzir sve varijable – od karaktera vas i vaše dece, do svakodnevnih poslovnih obaveza i slično. Ključ uspeha je da pronađete sistem koji je najbolji za vašu porodicu. Najzahtevnije su prve godine u roditeljstvu, kako fizički, tako i emocionalno. Od samog starta, najvažnije je da je komunikacija otvorena i iskrena, jer ćete tako imati stabilne odnose i čvrst temelj za rast i razvoj vaše porodice.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment