zaštita od sunca

MamaMe Nega Nega Porodica

Zaštitite svoju porodicu od sunca

Igranje i provođenje vremena napolju je važan deo detinjstva, ali ključno je da deca budu zaštićena i sigurna na suncu.

Bez obzira što je ova godina drugačija od prethodnih i što su mnogi od nas bili primorani da odustanu od putovanja na egzotične destinacije, leto je ipak tu. A to znači da smo svi izloženi jakim sunčevim zracima.

Možda ćete ovo leto provesti u udobnosti svog doma i dvorišta, možda ćete posetiti baku i deku na selu ili otići na kratak put negde u okolini… Ali zasigurno ćemo svi provoditi više vremena na otvorenom. Što znači da o koži moramo voditi računa, naročito kada su naši najmlađi u pitanju.

Povećana osteljivost

U poređenju sa odraslima, dečija koža je mnogo ranjivija na štetne efekte ultraljubičastog (UV) zračenja od sunca.

Dečija koža ima niže koncentracije zaštitnog pigmenta melanina. Spoljni sloj dečije kože je takođe tanji od onog kod odraslih, što znači da UV zraci prodiru dublje kroz slojeve kože.  

Detinjstvo je kritičan period kada je sunce u pitanju

Detinjstvo je “kritično razdoblje” tokom kojeg se rizik od raka kože može povećati u kasnijoj životnoj dobi. Istraživanja su pokazala da “gorenje” na suncu u detinjstvu skoro pa udvostručuje rizik od melanoma kože u odrasloj dobi.

Uživajte na suncu bezbedno

Bebe i decu držite podalje od direktne sunčeve svetlosti. Mališani bi trebali da ostanu u senci što je više moguće. Iako senka može smanjiti UV zračenje za 50% ili čak i više, biće vam potrebni i drugi oblici zaštite kako biste se zaštitili od izloženosti UV refleksija od površina kao što su beton i pesak. Drugim rečima, možete izgoreti čak i ako ste pod suncobranom ako nemate dodatnu zaštitu.

Dodatna zaštita za mališane

Birajte laganu odeću od prirodnih materijala koja će zaštiti njihovu kožu, ali i omogućiti joj da diše. Nabavite UV zaštititne sunčane naočare za decu i nezaobilazan letnji aksesoar – šeširić. Bilo bi dobro da šeširić ima širi obruč i da pokriva vrat i uši.

Elodie Details šeširi za sunce su izrađeni od 100% Oeko-Tex sertifikovanog pamuka koji savršeno prijanja na njihove glavice. Obod kod vrata je duži zarad dodatne zaštite. Sa njihovim brojnim mogućnostima možete podesiti veličinu i stil koji vama odgovara.

Kolica su omiljeno prevozno sredstvo tokom letnjih meseci. Lepo vreme nam omogućava da dane i večeri provedemo šetajući kraj reke ili u omiljenom parku.  

Elodie Details MONDO kolica imaju jedinstven izgled, izuzetnu udobnost za vožnju, dodatni prostor za skladištenje i pametna rešenja koja će vaše avanture učiniti jednostavnijim i ugodnijim. Može se kompletno podesiti za položaj spavanja. Samo produžite zadnji deo – oslonac za noge i “paparaco baldahin” sa UPF 50 će pružiti mirno i bezbedno okruženje vašim mališanima za odmor.

Hidratacija je od krucijalnog značaja, kako za nas velike, tako i za mališane. Postarajte se da pri ruci uvek imate vodu. Termos je odličan partner svim mališanima tokom letnjih meseci. Čuva temperaturu tečnosti, a savršeno staje u dečije rančeve.  

Ako je moguće, planirajte dnevne aktivnosti unapred kako biste smanjili izlaganje dece suncu, naročito između 11 i 15 časova kada su UV zraci najjači. I naravno, ne zaboravite kreme za sunčanje. Uvek i svuda.

Kreme za sunčanje

Kreme, losioni, mleka ili ulja za sunčanje su neophodni tokom letnjih meseci, ali zapamtite da se ne možete u potpunosti osloniti na njih. Uvek se sklonite u hlad i ne zaboravite dodatke koje smo gore pomenuli.

Kreme za sunčanje se obično ne preporučuju bebama mlađim od 6 meseci, jer njihova koža sve upija. Zato ne zaboravite da ih zaštitite odgovarajućom odećom i dodacima, a kada je izbegavanje sunca nemoguće, izloženu površinu kože namažite kremom.

Za bebe i decu stariju od 6 meseci nanesite kremu širokog spektra (UVA / UVB) sa faktorom zaštite od sunca (SPF) 50+, sa visokom zaštitom od UVA zraka. Obavezno pročitajte deklaraciju i uputstvo proizvođača. Nanosite ravnomerno i što češće. Sastav je posebno značajan, jer je bebina koža osetljiva i sklona iritacijama. Uvek izaberite one proizvode koji sadrže prirodne i organske sastojke koji se preproručuju celoj porodici.

Naši favoriti za zaštitu od sunca za celu porodicu

Nikel Silky Sun mleko za sunčanje

Hidratantno mleko za sunčanje Silky Sun pruža visoku zaštitu od jakih sunčevih zraka i opekotina. Sprečava nastajanje slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Čuva kožu od prevremenog starenja. Pogodno je i za nežnu dečju kožu.

Meraki Stick za sunčanje

Stick za sunčanje je balzam SPF 50 sa visokom zaštitom. Koristite ga za zaštitu vaših usana, nosa, obraza ili drugih mesta na kojima vam je potrebna zaštita. Bez mirisa, brzo upija, vlaži i štiti vašu kožu. Mogu ga koristiti i deca i odrasli.

Da li ste znali:

  • Da li je moguće izgoreti čak i kada je oblačno?
  • Najčešće zanemarena područja tela u vezi sa nanošenjem kreme za sunčanje su usne i uši.
  • Kreme za sunčanje “zastarevaju”. Najbolje je da ne koristite prošlogodišnje.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment