
Od same pomisli na leto, pred očima mi igra zamišljena osvežavajuća i lagana poslastica. Sreća, sa dolaskom leta, naša trpeza je ispunjena različitim voćem, koje nam pruža priliku da budemo maštoviti poslastičari. Zato se radujemo svi što ovih dana imamo priliku da se osvežimo i zasladimo ukusnim poslasticama, koje su obogaćene domaćim, sezonskim voćem.
Danas, dar za naša nepca dolazi u malom obliku, ljubičasto – plave boje, i bogato je vitaminima i mineralima. Zato, dobro došli na našu malu, ali slatku gozbu sa borovnicama, kojoj čak ni tajanstvena bića iz sveta dečije mašte ne mogu da odole.
Pored toga što su borovnice izuzetno zdrave i korisne za čovekov organizam, a posebno za organizme naših mališana koji iz dana u dan rastu, sama pomisao na njihov ukus nije uvek protkana terminima kao što su slatko i slast. Od borovnica često očekujemo dozu gorčine, ali, kada naiđemo na prave, slasne borovnice, za koje znamo gde su i kako rasle, čarolija njihovog punog ukusa ostavlja nas bez reči.
Budući da su borovnice pre izrade poslastica prošle strogu proveru kvalieta malih šefova, sa zadovoljstvom smo ih ostavili vidljive, za razliku od nekog drugog voća koje često, magijom blendanja, moramo da učinimo neprimetnim u obroku.
Deca vole iznenađenja, a nema većeg od onog kad im se ukusna torta posluži u čaši. Taj momenat u svesti deteta izjednačava se sa onim kada tokom obroka insistriraju da im supa bude poslužena u plitkom tanjiru, da supu jedu viljuškom, a salatu kašikom. U tren oka mama može da napravi tako zabavnu zavrzlamu, i njena uloga lošeg policajca u odnosu na tatu biva kao rukom odnešena.
Čizkejk u čaši
Nakon ovakvog posebnog serviranja ukusne torte, koja pored toga što je napravljena u velikoj meri od zdravih sastojaka, i izgleda ukusno, detetu će pružiti priliku da se zabavi. Sigurno će sa nestrpljenjem čekati odgovor na pitanja u vezi sa različitim slojevima torte koji su zbog stakla lako uočljivi.

Potrebno je:
- Mala šolja indijskih oraha
- Med
- Kakao
- Čia seme
- Malo mleka – može biti kravlje ili biljno
- Jedno belance i malo šećera
- Borovnice
Priprema našeg čizkejka je veoma jednostavna. Ali, pre izrade poslastice neophodno je indijske orahe potopiti na par sati. Nakon potapanja, indijske orahe uz pomoć blendera ili štapnog miksera pretvorimo u sočnu kremu, zatim dodajemo med po želji i ukusu. Kremu od indijskih oraha podelimo u dva dela, pri čemu jedan odmah možemo usuti u čašu. U drugi deo smese dodajemo pripremljeni kakao, zatim i ovaj sloj ide u čašu.
U malu, dodatnu posudu dodajemo dve kašike čia semenki i mleka tek toliko da ih prekrije. Dovoljno je da odstoje petnestak minuta, da bi i ovaj sloj sočne torte mogao da bude dodat u čašu. Zatim sledi kratko hlađenje u frižideru.
Poslednji sloj čizkejka napravićemo od belanca i malo šećera, koje ćemo ulupati u kremu, i dodati joj borovnice. Borovnice mogu biti prethodno kuvane ili sveže. Ukoliko želite da krema dobije predivnu ljubičastu boju, savet je da malo borovnica skuvate, kako bi pustile sok, koji će i dati boju. Dekorišite po želji i uživajte u pozitivnim kritikama vašeg najdražeg degustatora.
Kuglof
Koliko su nam borovnice bile inspirativne, govori i to da se na trpezi našao i kuglof sa borovnicama za nas odrasle.

Za kuglof iz kalupa je potrebno:
- 250 grama brašna
- 200 grama putera
- Pola praška za pecivo
- 5 kašika mleka
- 2 jaja
- 150 grama šećera
- Aroma vanile
Puter sobne temperature mikserom sjediniti sa šećerom, zatim dodavati jaja, jedno po jedno. Pripremljeno brašno i prašak za pecivo sjediniti i u malim količinama dodavati u smesu sa jajima i puterom. Paralelno sa brašnom, dodavati i mleko, malo, po malo. U slučaju da je smesa suviše čvrsta, slobodno dodati više mleka.
Na kraju po želji dodajemo aromu vanile i sveže borovnice. Smesu usuti u prethodno nauljen kalup za kuglof i peći 60 minuta na temperaturi od 150 stepeni. Pri kraju, temperaturu povećati kako bi kolač porumeneo i bio hrskaviji.
Kuglof smo dekorisali kremom od borovnica koja se veoma jednostavno pravi od soka borovnica i slatke pavlake. Kao poseban dodatak tu su dukati od bele čokolade i sveže, sočne borovnice.

Iskoristite tople letnje dane da se osvežite uz pomoć poslastica koje se brzo i jednostavno prave. Mališani će biti posebno zadovoljni jer se nećete dugo zadržati u kuhinji, a imaćete i savršen odgovor na : “meni se jede nešto slatko”.

Vanja
Majka i supruga koja kroz fotografije evocira sećanje na detinjstvo i davne uspomene. Pomalo nespretno, ispisujem i Priču o nama. Fotografijom prikazujem deo svakodnevice, ali ono najlepše i najvrednije ipak čuvam samo za nas. Veliki ljubitelj pisane reči, ali i ćutolog, koji poseže za fotografijom u onom trenutku kada reči ne mogu da se izjednače sa emocijom.