Trudni ste! Šta sada da radite?

Mama MamaMe Trudnoća i porođaj

Trudni ste! Šta sada da radite?

Pored toga što ste uzbuđeni jer ste trudni, verovatno se pitate da li treba nešto da učinite ili promenite u pogledu ishrane ili fizičke kondicije kako biste bili sigurni da sve ide kako treba u narednih 9 meseci. Ne brinite – ovde imamo sve što vam treba.

Saznanje da ste trudni – naročito prvi put – je veoma uzbudljivo! Ali verovatno se pitate i o tome šta bi trebalo da uradite kako biste bili sigurni da sve protekne što je moguće lakše.

Možda ste već neko vreme pokušavali da zatrudnite i već ste napravili nekoliko promena u svom načinu života, ali šta biste još mogli da učinite kako biste vi i beba bili bezbedni i zdravi?

Trudni ste! Šta sada da radite?

1. Uzimajte vitamine, naročito folnu kiselinu

Na vrhu liste vitamina koje treba uzimati kada saznate da ste trudni trebalo bi da se nalazi upravo folna kiselina.

Folna kiselina je zaista važna kada je bebin rast u pitanju. To nije vitamin koji ostaje u vašem sistemu, a kada ste trudni on napušta krvni sistem još brže nego kada niste – zato je važno da svakodnevno uzimate novu dozu.

Uzgred, vitamin koji treba da izbegavate jeste vitamin A. Takođe treba izbegavati hranu bogatu vitaminom A, poput jetre i proizvoda od jetre. Ako ste jeli malo jetre ili jetrene paštete od početka trudnoće – ne brinite, nije strašno. Samo je od sada izbegavajte, ako je to moguće.

2. Ukoliko konzumirate kofein, pokušajte da ga smanjite dok ste trudni

Ako ste ljubitelj kofeina, dobra vest je da još uvek možete da popijete jutarnji kapućino dok ste trudni.

Stručnjaci savetuju da ne uzimate više od 200 mg kofeina dnevno, jer je to povezano sa stvarima poput slučajeva kada beba nije dovoljno teška u trenutku rađanja.

I zapamtite, sadrže ga i druga pića poput čaja i koka-kole, kao i čokolada – pa ako konzumirate nešto od ovoga na dnevnom nivou, bilo bi dobro da proverite procenat kofeina kako biste izbegli poteškoće u trudnoći.

Trudni ste! Šta sada da radite?

3. Zakažite pregled kod lekara

Kada se stvari malo slegnu i kada nađete snage da sve to prihvatite, zakažite pregled kako biste pokrenule proces vođenja evidencije o trudnoći.

Kada odete kod svog doktora, shvatićete da je sve već postalo zvanično i da možete da računate na profesionalnu pomoć ako se zabrinete oko nečega tokom trudnoće.

4. Nemojte drastično menjati svoju ishranu bez stručnog nadzora

Slobodno povećajte unos voća i povrća, ali kada ste trudni verovatno nije vreme za drastične promene u vezi sa ishranom – barem ne bez prethodnog razgovora sa doktorom.

Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da izbegavate, npr. jetra i određene vrste sireva, ali o tome ćete više saznati kada odete kod doktora.

5. Obećajte da ćete biti nežni prema sebi dok ste trudni (a i duže)

Pre ili kasnije tokom trudnoće shvatićete da svi oko vas smatraju da je vaše telo zapravo njihova briga i njihova stvar.

Trudnice se uvek osećaju kao da ih neko osuđuje. Ljudi komentarišu kada uzmete malu čašicu pića na nekoj zabavi ili kada u restoranu odbijete da uzmete salatu. A još ako pratite novine i časopise, osećaćete se kao da je sve što ste do sada radili zapravo loše za vašu trudnoću i bebu.

Međutim, statistika pokazuje da najveći broj porođaja prolazi bez ikakvih komplikacija i da su sve te brige i komentari zapravo uzaludni. Dakle, ne obazirite se na druge i samo nežno prema sebi!

Trudni ste! Šta sada da radite?

5. Pridružite se nekom onlajn forumu

Iako možda imate nekoliko prijateljica koje su takođe trudne, one neće uvek biti dostupne i raspoložene da pričate o tome, ili možda neće imati isti problem kao vi.

Zašto se onda ne biste pridružili nekom onlajn forumu za trudnice? Tu ćete naći razne teme i žene koje pričaju o svemu i svačemu, od najhitnijih problema pa do zbijanja šala.

Za kraj, ne zaboravite da se opustite i da se radujete onome što dolazi!

Pročitajte i… Ishrana u trudnoći: Šta biste trebali da jedete tokom prvog tromesečja?

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment