
Prvi vesnici, tople i ušuškane jeseni nam stižu na trpezu. Dok se pod nogama polako oslikavaju prizori i šuškavi tepisi koji će nas pratiti i svojom mekoćom olakšavati korake do pojave snega.
Opojni mirisi jeseni se u vazduhu užurbano mešaju, ostavljajući jasan, gotovo opipljiv trag na njihovom putu do prve jesenje igranke. Prohladni vetrić te nežno, ali odlučno, miluje po obrazima, baš poput bake koja te čeka sa tanjirom omiljene, tople supe. Istina, kad odrasteš, prvi prizori jeseni te pomalo i plaše, jasno je da više ne umeš da joj se raduješ, kao nekada, iskreno i bez zadrške. Zato tvrdim: najlepše je biti dete.
Deca, za razliku od odraslih, vole sva godišnja doba, i u njima vide prilike za raznovrsne igre bez granica. Osećaj rumenih obraščića, smrznutih prstića i topla, jesenja čorbica “da ugreje stomačić” čine onaj posebni osećaj – uspomenu, koja živi i traje, čak i decenijama kasnije.
Lepo je kad si dete, jer svet vidiš drugačijim očima, pa čak i jesen iskreno voliš. Ne mariš tada što je u osnovi čine kiša, blato i retki zraci sunca kroz ogoljene krošnje drveća (istina, nisi ti zadužen za čist veš i obuću). Jesen je kao porodica. Jesen je miris i osećaj toplog doma. Zato i neće odustati od tebe, čak i kad odrasteš, naći će način da ti pokaže da je vredna ljubavi, kroz sećanja i poznate mirise koji su žive uspomene na bezbrižno doba, na detinjstvo.
Dok u trku ostavljaš rančić iz vrtića ili škole, oblačiš šareni, na par mesta zakrpljeni “kombinezon” za igru, imaš vremena tek toliko, ali taman dovoljno da u letu ugreješ stomačić mirisnim i okrepljujućom gustom supom (danas je zovu potaž, meni je gusta supa milija). Gumene čizme, kabanica ili kišobran po potrebi, dovoljni su da i ovaj dan bude najbolji jesenji, baš kao onaj od juče, baš kao i onaj koji te čeka sutra.
Sveža, tek pristigla bundeva, šargarepe i batat daju ritam današnje, prave jesenje muzike za nepce.

Recept za gustu supu:
- Bundeva
- Šargarepe
- Batat
- 1 čen belog luka
- Svež peršun
- Glavica crnog luka
- Prstohvat soli
- Začinsko bilje po želji (vlašac, bosiljak, majčina dušica, kurkuma)

Priprema:
Priprema sočne, jesenje supe je jednostavna i brza. Za izdvojenih par minuta za pripremu i dvadesetak minuta da se svi sastojci skuvaju, ugrejani stomačići će vam biti zahvalni dobar deo zaigranog dana.
Kada su svi sastojci skuvani, a voda u kojoj su kuvani proceđena, uz pomoć štapnog miksera doći ćemo do kremaste teksture, nežne i tople, prave jesenje, narandžaste nijanse.

Topla, slatka i ukusna jesenja supa je poslužena. Sada kada je i stomačić ugrejan, graja koja dopire sa ulice daje jasan znak da je vreme za igru. Lišće šuška pod lakim, a sigurnim dečijim koracima.

Vanja
Majka i supruga koja kroz fotografije evocira sećanje na detinjstvo i davne uspomene. Pomalo nespretno, ispisujem i Priču o nama. Fotografijom prikazujem deo svakodnevice, ali ono najlepše i najvrednije ipak čuvam samo za nas. Veliki ljubitelj pisane reči, ali i ćutolog, koji poseže za fotografijom u onom trenutku kada reči ne mogu da se izjednače sa emocijom.