thema

MamaMe Porodica

Thema: Dečiji glas se najdalje čuje

Odelo ne čini čoveka. Tačno. Ali isto tako, odelo može učiniti dosta za čoveka, ali i za celu planetu. 

Masovna proizvodnja sa sobom je donela mnogo olakšica, ali istovremeno i mnoštvo nekvalitetnih i nebezbednih materijala i toksičnih sastojaka koji dugoročno mogu uticati na nas, ali i na našu Zemlju. 

Srećom, svest o održivom razvoju postaje sve veća, a uprkos velikom izboru oko nas, sve je više onih koji se okreću prirodnim materijalima, ekološkim vrednostima i jednostavnim formulama. 

I da, ne moramo da čekamo da to postane globalni trend. Već sada možemo početi sa takvim načinom razmišljanja, tu baš u svom “dvorištu”. Pojedinačna lična delovanja mogu dovesti do malih, ali značajnih promena. 

Kroz garderobu zaista možemo pokazati ko smo, kakav je naš karakter i senzibiltet. A kada pričamo o deci, kvalitet materijala je na prvom mestu. 

“Nežan kao bebina koža” – ne koristimo slučajno ovu frazu kako bismo ilustrovali osetljivost i mekoću nekog ili nečeg. Dečija koža zaista zahteva od nas posebnu vrstu odgovornosti. Zato prilikom kupovine dečijih stvari, dodatno obratite pažnju na deklaraciju. 

Zapamtite, odabir kvalitetnih materijala nije dobar samo za nas i našu porodicu, već i za celu planetu! Stvaranje održivog društva je od vitalnog značaja i  svaka ambiciozna kompanija ili brend danas imaju filozofiju i politiku koja to podržava. Pored svetski poznatih brednova, sve češće primećujemo da i manji, domaći brendovi, slede ovu ideju. I ne možemo vam opisati do koje mere nam je drago zbog toga. 

Ukoliko za najmlađe često birate organski pamuk, znajte da im tim potezom pružate najbolje iz prirode, a istovremeno činite mnogo i za svoju sredinu. Prijatan i nežan za kožu, organski pamuk je zaista najbolji saveznik prirodi. Organski pamuk je definitivno najsavršeniji izbor za nežnu bebinu kožu, jer nije hemijski tretiran, nije izbeljivan, bojen, nežan je i odlično upija tečnost.

E upravo je to “thema” o kojoj danas pričamo. 

Šta je Thema?

Thema je domaći brend dečije odeće napravljene od 100% sertifikovanog organskog pamuka

Thema je inspirisana decom.

Themu je napravila jedna mama. 

Themu čak i priroda voli. 

Naša budućnost zavisi od onoga što radimo danas. 

Za Themu, deca su naša budućnost. A da bismo imali svetlu budućnost, trebali smo još juče da počnemo da razmišljamo. No, ne brinite. Ni danas nije kasno. 

Thema ima jedinstvenu filozofiju – kidosofiju. Kidosofija je dečiji pokret i način razmišljanja ovog preslatkog domaćeg brenda, brenda za iskrenu i otvorenu decu, koja i dalje veruju da svet može da bude bolje mesto. 

Kidosofija je dečiji glas koji svi moraju da čuju. Jer… Njihov glas se najdalje čuje. Proizvodnjom dečije odeće od materijala koji u mnogo manjoj meri zagađuju okolinu, Thema iskazuje svoju ljubav i naklonost prema prirodi, ali i celom čovečanstvu. 

Da, baš na ovakve stvari smo mislili kada smo gore naveli da pojedinačna mala delovanja mogu u mnogome promeniti ovaj svet na bolje. 

U ovim neodljivim, šarenim i udobnim duksićima, majicama i haljinicama se najbolje skače, igra, pleše, trči… Thema se rado igra sa decom, ali nikako sa našom planetom. 

A da bismo malo bolje razumeli značaj ovakvog delovanja, potrebno je da razumemo razliku između prirodnih i veštačkih materijala. 

Prirodni materijali

Dakle, da utvrdimo gradivo: kad god je to moguće, odlučite se za prirodne materijale poput organskog pamuka, vune, konoplje, svile, prirodnog lateksa i slično. Naročito kada su naši najmlađi u pitanju. 

Prirodni lateks je antimikrobni, hipoalergenski i otporan na grinje. Vuna je takođe prirodno otporna na grinje i prašinu. Konoplja je otporna na plesan i buđ i, naravno, tu je naš omiljeni organski pamuk – najmanje alargeni materijal od svih materijala.

Takođe, važno je odabrati tkanine koje se proizvode od trajno uzgajanih i minimalno obrađenih vlakana bez toksičnih boja, izbeljivača i obrada. Nažalost, tvrdnje da su „100% prirodne“ ne znači nužno da je materijal bez pesticida ili hemikalija. Zato budite budni pri odabiru i verujte proverenim izvorima. 

Organski pamuk

Da li ste znali da je pamučno vlakno najrasprostranjenije vlakno u upotrebi? Istorija pamuka vodi nas u nezamislivo daleke godine, ali i krajeve. Na evropsko tlo arapski trgovci su prvi doneli pamučnu odeću 800. godine. Zbog mekoće, nežnosti i prijatnosti, pamuk su nazivali “tkanim vetrom”. Ukratko, ljudska koža je već vekovima naviknuta na dodir pamuka. 

Zahvaljujući razvoju nauke i tehnologije, pamuk je postao dostupan svima, ali u tom vrtoglavom razvoju došlo je do mešanja sa raznim toksičnim supstancama koje narušavaju prirodne zakone i ne prijaju našoj koži. 

Zato je danas ključna reč organski

Organski pamuk je pamuk koji je proizveden u skladu sa međunarodno priznatim standardima organske proizvodnje.

Organski pamuk je proizveden od biljke koja nije genetski modifikovana i koja je uzgajana bez upotrebe hemikalija kao što su sintetičko đubrivo i pesticidi.

Odevni predmeti u svom sastavu moraju imati 95% organskog pamuka kako bi bili prihvaćeni kao proizvodi sa organskim sastavom. U skladu sa tim, dozvoljeno je da 5% sastava bude od boje prirodnog porekla, elastina i sličnih materijala.

Domaći brend dečije garderobe Thema svoje proizvode pravi isključivo od GOTS sertifikovanog organskog pamuka

GOTS je skraćenica za Global Organic Textile Standard (Globalni standard za organski tekstil), vodeći svetski standard za proizvodnju, između ostalog, pamuka.

“Manje je više”

Pomenuli smo gore taj preveliki izbor proizvoda koji nas danas okružuje. Usled prezasićenog tržišta, mnogi brendovi su se okrenuli staroj i jednostavnoj formuli za uspeh – Manje je više

I zaista, ako malo pogledate oko sebe, uvidećete da se ljudi sve više okreću jednostavnom načinu ishrane, jednostavnim formulama za negu kože, jednostavnom stilu oblačenja, pa čak i jednostavnom uređenju životnog prostora. 

Svaki put kada zamenimo korišćeni proizvod, to veoma utiče na životnu sredinu. Zato, najefikasniji način za smanjenje štetnog uticaja jeste da se kupuje manje proizvoda.

A to možemo postići samo ako biramo proizvode visokog kvaliteta. Proizvode koje mogu naslediti naša mlađa braća ili sestre. Proizvode čiji je očekivani životni vek mnogo duži od komercijalnih brendova. 

Baš negde na toj relaciji, između velikog poštovanja i divljenja prema prirodi i neizmernoj ljubavi prema onima koji zaista jesu “ukras ovog sveta”, nastala je Thema. 

Manje zaista jeste više. Jedino igre nikad nije previše. 

Zapamtite, svaki mali korak je važan… 

Sve Thema proizvode pogledajte na themapage.rs ili posetite njihovu Instagram stranicu

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment