Šta očekivati u prvom tromesečju trudnoće

MamaMe Trudnoća i porođaj

Sve što treba da znate o prvom tromesečju trudnoće

Ako čitate ovaj tekst, verovatno ste u drugom stanju. Čestitamo!

Ishrana i dijeta, fizički izgled, promene raspoloženja, rast i razvoj vaše bebe – pitanjima nikad kraja, zar ne? Iako je saznanje o trudnoći najlepša vest na svetu, sigurni smo da vas cela novonastala situacija pomalo plaši i da imate puno nedoumica.

Trudnoća se sa razlogom zove drugo stanje, jer žena u tom periodu doživljava razne promene, kako fizičke, tako i psihičke. Prva tri meseca trudnoće predstavljaju period od začeća do 13. nedelje i to je uglavnom najuzbudljiviji, ali i najteži period. Svaka žena drugačije podnosi trudnoću i nikad ne možete sa sigurnošću znati da li će kod određenog problema vama biti od koristi nešto što je bilo nekom drugom. Ipak, postoje neke osnovne preporuke i saveti koji će vam sigurno biti od pomoći u prvom tromesečju trudnoće.

Drugačiji pogled na svet

Nakon što ginekološkim pregledom utvrdite trudnoću, sledi saopštavanje te divne vesti partneru, porodici i bliskim prijateljima. Mnogi parovi to čuvaju za sebe neko vreme, kako bi se i sami navikli na ideju da će postati roditelji i kako bi bili što sigurniji da je sve u redu pre nego što to podele sa drugima.

U tom trenutku promene ne doživljava samo vaše telo, nego vam se menja i pogled na život. Od sada u vašim planovima uvek će biti i jedna nova osoba koju ste vi doneli na ovaj svet. To u mnogome čini stvari potpuno drugačijim nego što je bilo do sada. Takođe, shvatićete da nešto čemu ste ranije pridavali puno značaja, sada nije toliko bitno, jer uloga majke uglavnom zauzima primat u životu svake žene.

Neobične želje u trudnoći

Verovatno ste hiljadu puta čuli u svom okruženju ili videli na filmu da trudnice imaju nesvakidašnje zahteve, najčešće kada je reč o hrani. Šta više, na taj način žene često i saznaju da su u drugom stanju. Kiseli krastavci su najčešća asocijacija na trudnoću, ali dešavaju se i drugi neobični prohtevi kao što su jagode u sred zime ili da vam se jede nešto što ranije niste voleli. Takođe, postoje situacije kada vam je odbojna i vaša omiljena hrana ili poslastica.

Te promene ukusa svojstvene su za trudnoću, naročito na početku, što vas može dodatno opteretiti i izazvati teskobe. Pokušajte naći vrstu i količinu hrane koja vama odgovara i malo se strpite, jer se uglavnom u drugom tromesečju situacija poboljšava.

Promene na telu

Kao što smo već gore napomenuli, svaka žena drugačije podnosi trudnoću. Zato postoje one koje sijaju i izgledaju fantastično u drugom stanju, dok sa druge strane postoje žene koje bi najradije preležale tih devet meseci u krevetu, gledajući seriju. Većinu vaših problema uzrokuju hormoni estrogen i progesteron koji se luče u većim količinama. Ovo su neki od simptoma koje možete osetiti u toku prva tri meseca:

 • Jutarnja mučnina
 • Promene na grudima (napete su i osetljive na dodir, često su veće, deo oko bradavice može biti tamniji)
 • Osetljivo čulo mirisa
 • Averzija prema hrani
 • Umor i blaga nervoza
 • Glavobolje
 • Gojenje
 • Učestalo mokrenje i pražnjenje creva
 • Zatvor
 • Gorušica

Ovi simptomi su svojstveni za „normalnu“ trudnoću, a ukoliko primetite obilno krvarenje, jak bol u predelu abdomena, visoku temperaturu, ozbiljniju vrtoglavicu, pojačano oticanje ruku i lica, povećana žeđ bez redovnog mokrenja, nagli gubitak kilograma ili naglo gojenje, pozovite obavezno svog doktora.

Saveti za zdravu trudnoću

Ne postoji tačan spisak stvari kojih morate da se pridržavate tokom trudnoće, jer neki saveti stručnjaka će biti korisni u vašem slučaju, ali kod drugih žena neće imati nikakvog efekta, i obrnuto. Važno je da osluškujete svoje telo. Ipak, postoji nekoliko stvari na koje svaka trudnica treba da obrati pažnju:

 • Povedite računa o ishrani – jedite svežu i zdravu hranu, po mogućstvu raznovrsnu. Izbegavajte masnoću, prerađevine, cigarete i alkohol. Naravno, ova pravila važe za sve ljude, ali u trudnoći morate obratiti posebno pažnju na ono što unosite u sebe.
 • Racionalno vežbajte – ukoliko u trudnoći imate naglašen problem sa mučninama i povraćanjem, verovatno ćete izgubiti koji kilogram. Ovo vam verovatno čudno zvuči, jer je nepisano pravilo da se žene ugoje u toku trudnoće. Možete voditi računa o svom fizičkom izgledu na razne načine, ali svakako to ne bi trebalo da vam bude prioritet u trudnoći. Jedan od načina da zadržite dobru liniju je vežbanje, s tim što morate biti veoma pažljive i najbolje je da se posavetujete sa lekarom. Izbegavajte teretane i sportove u kojima se možete povrediti, a razmislite o blažim aktivnostima kao što je plivanje, joga ili brzo hodanje.
 • Budite dodatno oprezni – pažljivo izlazite iz kade, ne žurite dok hodate na stepenicama, ne zamarajte se previše oko kućnih poslova, izbegavajte velike gužve kako biste smanjili rizik od prenošenja virusa i zaraza.
 • Kvalitetno spavajte – dobar san je veoma važan za sve ljude, a trudnice posebno moraju obrati pažnju na to. Ako ste „noćna ptica“, pokušajte steći naviku da ranije legnete. Večerajte nešto lagano i na vreme se spremite za krevet. Uzmite neku knjigu, film ili seriju i opustite se. Kvalitetan san je važan kako za vas, tako i za vašu bebu.
 • Idite redovno na preglede – veoma je važno da pratite svoju trudnoću svih devet meseci, a naročito u prvom tromesečju. Tako ćete najbolje znati kakvo je vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe. Takođe, na pregledima imate priliku da pitate svog doktora sve što vas zanima, da podelite sa njim i najsitnije nedoumice, a on će vam svakako dati najstručnije i najpouzdanije savete.

Razvoj bebe u prvom tromesečju

Sada ćemo malo o vašoj bebi i o svemu onom što treba da znate o prva tri meseca trudnoće kada se dešava prava magija. Od prvog dana pa do 13. nedelje vaša beba će od jednog milimetra narasti do veličine jednog limuna. Zvuči neverovatno, zar ne?

U prvom mesecu, od oplođene jajne ćelije nastaće embrion koji će početi da u naznakama dobija nervni i krvni sistem, kosti, mišiće, bubrege, respiratorni i digestivni sistem. Ukoliko tada uradite ultrazvučni pregled, moći ćete da čujete otkucajte bebinog srca.

Do kraja drugog meseca formira se većina važnih organa uključujući srce, nervni sistem, polni organ, ruke, noge i lice koje poprima ljudski lik. Mozak i kičmena moždina se razvijaju do rođenja bebe.

U trećem mesecu vaša beba dostiže dužinu od 12 centimetara i formiraju crte lica tako da možete prepoznati nos i oči, a beba u tom periodu dobija i nokte na prstićima. Svi organi vaše bebe su formirani do kraja prvog tromesečja.

Vreme je za opuštanje

Ako ste u prva tri meseca strahovali od spontanog pobačaja, sada možete da predahnete i da se malo više opustite, jer sledi mirniji i sigurniji period u kojem mnoge žene procvetaju. Umor se smanjuje, mučnine bi trebale da nestanu i trebali biste da imate i više energije.

Za većinu trudnica ovaj period je najugodniji. Materica počinje naglo da raste, uočićete kako dobijate pravi trudnički stomak i po prvi put ćete osetiti pokrete deteta koji vam mogu probuditi jake majčinske osećaje.

U ovom periodu bi bilo dobro da iskoristite snagu i energiju za pripremu porođaja, garderobe i opreme za bebu i svega onog što sledi. U trenucima opuštanja, zajedno sa svojim partnerom, možete da počnete sa smišljanjem imena.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.