Mama MamaMe

Stresne praznične situacije tokom pandemije

Ako tokom praznika osetite nagli skok anksioznosti ili depresije, niste jedini. Iako se praznici obično smatraju vremenom proslava i veselja, mnogim ljudima sada nije do slavlja. U ovakvoj situaciji nikako ne možemo kriviti one koji jednostavno nisu raspoloženi za praznično kuvanje, kupovinu i druženje. Ove godine, dok se pripremamo za sezonu praznika, postoji nova situacija sa kojom se moramo suočiti: proslava tokom pandemije.

Kako vreme postaje sve hladnije i praznična svetla počinju da obasjavaju ulice, kako se možemo pripremiti za situacije koje bi mogle da iskrsnu sasvim neplanirano?

Praznici mogu biti vrlo stresni zbog različitih emocija koje mnogi mogu iskusiti. Ova godina može se pogoršati zbog karantina, stalnog straha od zaraze virusom i stresnog uticaja koji pandemija ima na nas. Ali, to ne znači da se morate odreći svake nade: praznici su sjajno vreme za pokazivanje ljubavi, ne samo prema prijateljima i porodici, već i prema sebi.

Šta učiniti ako naredbe za boravak kod kuće i dalje postoje

Ovogodišnja sezona praznika izgledaće drugačije za sve, pogotovo za nas koji u ovo vreme idemo na odmor. To može značiti puno stvari, ali jedan od najvećih problema je što možda nećete moći da budete u blizini svojih prijatelja ili članova porodice. Ali, postoji mnogo načina da se izborite sa datom situacijom.

Ako vam nedostaje viđanje sa porodicom i zbog pandemije ove godine nećete moći zajedno da proslavite praznike, sada može biti sjajno vreme za kreativnost i snalaženje u budućnosti. Ako znate da ćete proći kroz težak period, razmislite šta bi vam pomoglo da se izborite sa stresom i počnite da to primenjujete što pre.

Samostalna proslava praznika kod kuće

Iako sama pomisao na to u početku može da deluje stresno, ovo bi mogao biti sjajan trenutak da pokažete sebi davno zakasnelu ljubav. Iskoristite ovo vreme za proslavu iznutra, a ne spolja. Često smo za vreme praznika tužni i depresivni zbog tradicionalnih očekivanja da budemo u blizini porodice i prijatelja. Ako ćete ove godine praznike provesti sami zbog karantina, iskoristite ovo vreme da se ponovo povežete sa sobom i uživate u prazničnoj atmosferi.

Možete se usredsrediti na sezonu brige o sebi. Unapred isplanirajte Novu godinu, uradite nešto lepo za svoje najmilije ili zajednicu, ili se počastite dobrim vinom i omiljenim prazničnim receptima. Promena ugla gledanja je ključ za dobro mentalno zdravlje. Naše raspoloženje je često pogoršano zbog očekivanja drugih ljudi. Ko kaže da moramo biti okruženi porodicom i prijateljima da bismo uživali u praznicima?

Šta ako ipak slavite praznike sa bližnjima

Neki ljudi još uvek priređuju praznična okupljanja, a vi možda razmišljate o tome kako da budete bezbedni u njihovom okruženju, upravo zbog pandemije virusa. Ako je to slučaj, najvažnija akcija koju treba preduzeti je testiranje na COVID-19 pre okupljanja.

Testiranje je način da se izbegne potencijalna zaraza virusom. Idealno je testirati se u roku od nekoliko dana, kako bi test bio gotov 24 do 72 sata pre interakcije sa članovima porodice.

Još jedan savet – ako je ikako moguće, neka se porodično okupljanje održi napolju, kako bi se omogućio protok svežeg vazduha i smanjio rizik od širenja zaraznih klica. Ali, ako idete na okupljanje koje se ne može održati na otvorenom, preporučujemo poštovanje trenutnih smernica za socijalnu distancu i, što je najvažnije, nošenje maske.

Međutim, ako mislite da bi okupljanje ipak bilo preveliki rizik, možda je najbolje da ne odete. Ako živite sa ljudima koji su rizična grupa zbog starosti, ili ako tokom svog života brinete o ljudima u svojstvu zdravstvenog radnika, dobro razmislite o odlascima na praznična okupljanja. Znamo da nam je svima potrebno vraćanje u normalu, ali u ovom trenutku smo daleko od toga.

Iako je to možda stresno, predlažemo da budete iskreni sa porodicom i prijateljima u vezi sa svojim osećanjima po pitanju socijalnog distanciranja i pandemije. Ako je u pitanju neki bitan događaj, virtuelno okupljanje je sasvim u redu. Ali, ako ipak uživo prisustvujete, nosite masku i održavajte distancu. Otvorena komunikacija i razgovor o onome što vas brine je ključ zdravog odnosa među ljudima.

Pročitajte i… Saveti za mame: Kako ostati pribran na ivici nervnog sloma?

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment

Comments (1)