postporođajni period

MamaMe Trudnoća i porođaj

Šta vam ne govore o postporođajnom oporavku?

Postoji obilje informacija o trudnoći. Lako ćete pronaći milion tekstova i saveta o jutarnjoj mučnini iz prvog tromesečja, gorušici iz drugog tromesečja ili o nesanici u trećem tromesečju. Ali kada je u pitanju postporođajni period i oporavak, informacije su ograničene, a žene vrlo često same moraju da shvate šta da očekuju kada su u jeku ovih promena.

10 promena posle trudnoće:

  1. Veća stopala nakon trudnoće
  2. Postporođajne kontrakcije
  3. Alergije
  4. Postpartum bol u leđima
  5. Gubitak kose
  6. Menstruacija
  7. Promena grudi
  8. Inkontinencija
  9. Ravno dno
  10.  Novi život sa bebom

Skrolujte na dole da biste pročitali više o tim promenama.

Porast stopala

Istraživači su otkrili da je skoro 70% žena nakon porođaja primetilo da su im duža stopala i kraći tabani. Dokazi nisu uverljivi, ali povećanje telesne težine u trudnoći zajedno sa relaksinom, hormonom koji stvara placentu, a koji oslobađa ligamente i omogućava širenje grlića materice, može biti odgovoran za rast stopala nakon porođaja.

Neprestane kontrakcije

Žene širom sveta porede kontrakcije sa najsnažnijim i bolnim menstrualnim grčevima. Ali šta je sa grčevima koji se nastave nakon porođaja, onima koji pomažu u izbacivanju posteljice tokom treće i poslednje faze porođaja i kontrahovanja materice kako bi se vratila u normalnu veličinu? Ono o čemu ne pričamo mnogo je kako dojenje ubrzava ovaj proces; ubrzava ove kontrakcije i oporavak nakon porođaja brže počinje. Dakle, ako ljuljuškate svoje trodnevno novorođenče i još uvek imate grčeve, znajte da će i oni proći i možda će biti ozbiljniji nakon sledećih trudnoća. Ako kontrakcije postaju sve intenzivnije ili izgledaju atipično, obratite se svom lekaru radi personalizovane kliničke nege.

Alergije

Hormonske promene posle trudnoće ponekad menjaju način na koji naša tela reaguju i prilagođavaju se spoljnom svetu, a postporođajne alergije su jedne od njih. Tokom trudnoće, telo namerno potiskuje vlastiti imunitet kako ne bi odbacilo rastući plod kao strano telo i samim tim opasnog uljeza. Jednom kada se odbrambeni mehanizam tela vrati u normalu nakon porođaja, ponekad svoj posao može shvatiti previše ozbiljno i počeće da napada i dobre stvari u organizmu. Tada se javljaju alergije. Neke žene posle porođaja postanu alergične na hranu koja je nekada bila osnovna u njihovoj ishrani; a druge dobiju iritacije na koži od proizvoda koji nikada ranije nisu predstavljali problem. Ono što je korisno znati je da su ove alergijske reakcije često privremene.

Trbušni mišići

Žene posle porođaja uglavnom posećuju svoje lekare na kontrolnom pregledu od šest nedelja, a za to vreme vežbaju kako bi se vratile u formu. I dok postoji intuitivno saznanje da trbušni mišići miruju već mesecima tokom nošenja bebe, sklonost ka vraćanju u formu vežbanjem je široko rasprostranjena. Kada jezgarni mišići nisu dovoljno jaki da se aktiviraju tokom vežbanja, donji deo leđa se prekomerno napreže. Tome dodajte i gotovo neprestano ljuljanje i nošenje bebe, a mnoge žene nakon porođaja trpe ponekad iscrpljujuće hronične bolove u leđima.

Rast nove kose

Novorođenčad obično gube kosu sa kojom su se rodila i nakon toga im niče stalna kosa. Žene posle porođaja takođe gube kosu, a to se zove i postporođajna alopecija. Gubitak kose nakon trudnoće i porođaja uzrokovan je dramatičnim hormonskim poremećajem, a često se javlja i nedeljama ili mesecima u postporođajnom periodu. Mnoge žene kažu da im kosa u pramenovima opada i da im se proređuje kosa u predelu iznad čela. Ovo opadanje kose je privremeno, a mnogi prijavljuju ponovni rast kose u periodu od 6 do 12 meseci nakon porođaja.

Promena grudi

Ženske dojke podvrgavaju se velikim promenama tokom trudnoće i posle porođaja: rastu, bole, curi im mleko. Jedna od najčudnijih i ponekad alarmantnijih promena za žene posle porođaja javlja se oko trećeg meseca kada se njihove grudi odjednom osećaju ’praznije’. Strah je da je snabdevanje mlekom preko noći nestalo, ali istina je mnogo manje mračna. Kada se mleko količinski poveća nekoliko dana posle porođaja, cilj je da telo aktivira prave mašine, kako bi napravilo dovoljno mleka za bebe. Potrebno je od 6-12 nedelja da telo nakon porođaja reguliše proizvodnju mleka i proizvede količinu koja bebi treba. Rezultat je dojka koja se oseća lakšom, čak praznom. Uprkos ovom osećaju i smanjenju veličine dojke, majke koje doje uvek proizvode mleko, čak i kad se čini da tamo nema ničega.

Nemogućnost zadržavanja tečnosti

Postoji pretpostavka da će žene koje su rodile bebe automatski biti opterećene postporođajnom inkontinencijom, curenjem urina koje se dešava nenamerno. Ali, zašto se to događa? Mišići karlice slabe tokom trudnoće, a neke žene pretrpe oštećenja nerava koji su odgovorni za kontrolu bešike. Iako se nakon porođaja inkontinencija može činiti neizbežnom, ne mora znači da će dugo trajati i njom se može upravljati uz pomoć fizikalne terapije karlice.

Ravna zadnjica

Ono što Internet naziva maminom guzom je pravo postporođajno iskustvo mnogih žena koje doje. Prava istina je da proizvodnja majčinog mleka za naše bebe u stvari topi glutealno-stegneničnu masnoću da bi to postigla, pomažući tako da našu mast pretvorimo u izvor hrane za tek rođenu bebu.

Vi kao roditelj

Naše telo prolazi kroz promene posle porođaja, kao i naše emocionalno i duhovno stanje. Iako intelektualno znamo da je biti majka jako velika promena identiteta, nikako ne možemo znati koliko će ta promena uticati na naša osećanja, naočare kroz koje vidimo svet, i na način na koji razumemo naše sopstveno mesto u odnosu na druge. U nedeljama i mesecima tokom trudnoće, moramo više razgovarati o ovom prelasku sa ne-roditelja na roditelja, koliko dugo je potrebno da se prevaziđe i kako to zaista izgleda.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment