moderan tata

MamaMe Porodica

Šta je zapravo tata 21. veka?

Hajde da malo pričamo o tatama! Linije koje su nekada postojale i koje su definisale očinsku figuru, sada su postale pomalo nejasne. Dakle, šta zapravo znači kada kažemo moderan tata?

Ne tako davno, uloga tate u porodici bila je sasvim drugačija. Uopšteno govoreći, tate su bili ti koji “rade”, a mame su “u kući”. Međutim, te granice su danas prilično blurovane. Sada, više nego ikad pre, dešava se da je tata odgovoran za mnoge stvari u kući, a da mama “donosi hleb”. Ali ne pričamo samo o tom ekonomskom faktoru, već i o društvenom gde su se očekivanja o tome kako bi otac trebao da komunicira sa svojom decom, prilično promenila. 

Danas je mnogo veći naglasak na tatinoj uključenosti u život deteta. Istraživanje je pokazalo da uključivanje tate ima nekoliko pozitivnih efekata kao što je povećana empatija kod deteta, samopoštovanje, samokontrola, samopouzdanje, psihološko blagostanje, socijalna kompetencija, uspeh u obrazovanju, smanjen broj stereotipa i uopšteno, bolje životne veštine. 

Tata 21. veka je više uključen u emocionalnu podršku svoje porodice nego što je bio njegov otac, i još mnogo više nego otac njegovog oca. Sada, počevši od trudnoće i rođenja deteta, tate imaju mnogo značajniju ulogu. Od odlaska do lekara, samog porođaja, postporođajnog perioda, tate su sve više u igri.  

Pročitajte i… Kako uključiti tate od samog starta

Stučnjaci kažu da su muškarci u istoriji oduvek bili dobri u tome da deci pruže materijalno, ali danas sve više shvatamo koliko je bitno da otac neguje i usmerava razvoj deteta i pruži mu emocionalnu podršku. 

Uloga modernog oca nema posebno definisana pravila i može se razlikovati od porodice do porodice. To mogu biti stvari poput toga da se tata trudi da nakon posla provede što više vremena sa svojom decom, da radi domaće zadatke sa njima i neke druge vannastavne aktivnosti, da radi skraćeno radno vreme zbog dece, pa čak se dešava i da tata ostaje kod kuće, a mama radi. 

U svim tim promenama, za neke muškarce je i dalje to izazov i traže načine kako da se prilagode. Ovde na scenu stupaju mame koje mogu ohrabriti tate i predložiti im aktivnosti koje će doprineti da njihova uloga bude veća i značajnija. 

Porast tata koji ostaju kod kuće je evidentan. Mnogi parovi se slažu sa tim da je dobro da jedan roditelj ostane kod kuće sa decom, a u zavisnosti od primanja i celokupne porodične situacije, dogovaraju se čija će to uloga da bude. 

Ta pojava je uticala i da se promeni svest muškarca o tome kakva je uloga žene u kući. Mnogi od tih očeva koji su ostali kod kuće kažu da je to istovremeno najlepši i najteži posao koji su ikada objavljali. 

Takođe, mnogi od njih saglasni su u tome da se osećaju veoma usamljeno. To često čujemo i od mama koje ostaju kod kuće. Ali čini se da mame lakše nalaze prijateljice i grupe za podršku, gde jedna drugoj mogu mnogo pomoći. Muškarac koji ostaje kod kuće sa decom će teže pronaći takav vid podrške. 

Zato, ako se nekad nađete u društvu oca koji brine o kući i deci, potrudite se da se uključite u razgovor i pružite podršku. Na kraju krajeva, svi radimo na istom cilju – da što bolje odgajamo svoju decu. Stvarno je krajnje vreme da odbacimo stereotipe i da shvatimo da svi pokušavaju da urade ono što je najbolje za njihovu porodicu i decu. 

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment