torba

MamaMe Me, mama

Šta je u mojoj (čitaj: bebinoj) torbi?

Ako ste pomislili da je ovo jedan od onih dobrih starih “šta je u mojoj torbi” postova, malo ste pogrešili, jer moja torba zapravo je postala bebina torba! A bebina torba, zna se, mora biti nešto nalik na mađioničarski šešir – kompaktna, praktična i da se u njoj može naći baš sve što vam ikada može zatrebati! A ako na to dodamo i da smo moderna i urbana mama, onda ona mora biti i lepa, što moja, bez lažne skromnosti, itekako jeste!

Neverovatno je koliko stvari bez kojih nisam mogla da izađem iz stana, preko noći kada beba dođe na svet, postanu nevažne! Odjednom, su sve one ostale da čuče na dnu neke torbe i skupljaju prašinu! Zamenile su ih pelene, rezervni bodići, cucle i još ponešto, jelte, neophodno za šetnju sa jednom tek rođenom bebom! Ipak, svi oni kriterijumi prema kojima sam pažljivo birala svoj neizostavni aksesoar, i kreirala njen sadržaj, pomogli su mi da mojabebina torba bude jednako atraktivna, zabavna i praktična! Samo sa potpuno novim sadržajem!

I ono što moram da dodam, a pre nego zaronimo u konkretan sadržaj bebine torbe, jeste da je pametno spakovana bebina torba, jedini način da zapravo izađete iz kuće! Jer sve one aktivnosti koje su vam se činile tako lake i usputne, odjednom postaju nemoguća misija! Zato je unapred spakovana torba pola obavljenog posla!

POLJA SU ŠARENA, ŠUME SU ZELENE, ALI SU NAJLEPŠE BELE PELENE…

Počeću od onog osnovnog, pelena i presvlačenja! Iako će vam od prve šetnje do menjanja pelena u istoj, ipak proći neko vreme, pažljivo pakovanje svih pomagala za presvlačenje jedne pelene, pomoći će vam da ova naizgled bezazlena aktivnost, prođe bez drame! Nisam od onih što nose apoteku sa sobom, (mada bih nekada volela hah), ali su mi praktičnost i slobodne ruke od veće vežnosti. Zato je sadržaj pregrade sa stvarima za presvlačenje pelene, vrlo pažljivo odabran:

 • Pelene – minimum X 3, naravno zavisi na koliko dugo negde idete, ali 3 su neophodne.
 • Maramice vlažne ili suve – kod kuće, moj izbor je pao na suve maramice koje nakvasimo vodom i njima briskamo bebu pri menjanju pelena, međutim u šetnji, mi je zaista lakše, a bebi neće škoditi, da je za toliko obrišemo vlažnim maramicama. Koliko god ove regularne bile štetne, i pune nepotrebnih hemikalija, za spas imamo water wipes, (99% su voda!), tako da su za mekanu bebinu guzu one dovoljno nežne a nama mamama dovoljno praktične za brzinsko menjanje pelena!
 • Kozmetika – obožavam mala putna pakovanja, posebno kada ih nabavim od brenda koji inače volim i koristim. Tu je i obična kremica za guzu, kremica za ojed pelenske regije ( koju koristimo samo po potrebi!) i kupka ako idemo u goste kod nekoga, a maramice ne mogu da saniraju štetu nastalu usled preukusnog maminog mleka. 🙂
 • Podloga za presvlačenje, je nešto što najčešće dolazi uz funkcionalnu torbu poput moje, tako da vam dodatna podloga ne treba. Alternativa mogu biti preslatke šarene jednokratne podloge, koje nisu baš nežne prema planeti, ali ipak spašavaju stvar u neizbežnim trenutcima!
 • Kesice za prljave pelene su jako korisna stvarčica, jer ih možete upotrebiti i u razne druge svrhe, posebno one mirišljave, a kada je potrebno da zamolite konobara u restoranu da za vas baci prljavu pelenu u kantu – su zapravo spas života!

ČUVENA PROMAJA I POKRIVANJE

Kada sam na nekom spisku pročitala da treba kupiti 30 tetra pelena, pomislila sam da ih nikada neću sve ni upotrebiti a kamoli koristiti u isto vreme. Mesec dana kasnije, kada naiđem na neki lep dezen, poručim ih još 2-3 komada, čisto da se nađu. Koristim ih za sve, kao čaršaf, pokrivač, portikla, odelce, jastuk, itd.

Kada je reč o šetnji, njihova multifunkcionalnost samo raste, zato u torbi uvek imajte barem 1 dodatnu čistu pelenu, ako ne i dve!

I jedno deblje ćebence, za svaki slučaj da se nađe! Iako vam se čini toplo, iako je sunce, iako promaja van Srbije ne postoji, za male bebe zaista ovo može da napravi veliku razliku!

OUTFIT ZA PLAN B

 • Rezervna presvlaka – ovde verujem da kada god spakujete rezervno, beba neće uprljati ništa, ali baš onaj jedan put kada ne pripremite rezervno odelce, ili imate samo jednu smišljenu odevnu kombinaciju za svečani dolazak gostiju na babine – beba će baš tada da vas počasti bljucom ili kakom do vrata. No, nećemo se predati pa ćemo ipak spakovati taj jedan rezervni bodić – ovde pakujem jedno univerzalno odelce u skladu sa vremenskom prognozom!
 • Uz rezervno odelce, volim da spakujem portiklu-maramu za sve bebe koje bljuckaju a žele da se modiraju! 🙂 Čarapice i kapica takođe mogu biti opcija!

ACCESSORIZE

I svi oni dodaci bez kojih ne možemo. U bebećem slučaju, oni su poprilično iznenađenje!

 • Cucla – kada se prvi put pojavila, bila je revolucionarni izum. Onda je došlo vreme kada se mislilo da je štetna i da je samo za lenje roditelje. Danas, kada smo naučili da može biti funkcionalna uz pametno korišćenje, roditelji požele još jednu želju uz zdravlje za svoju bebu, a to je da beba prihvati cuclu! Cuclu najbolje opisuje naslov serije “Zvono kao spas!” – ako se neko možda seća tog sitkoma!
 • U slučaju dojenja, nema potrebnih dodataka – zvuči nemoguće ali je istinito! I zato tri puta ura za dojenje, koje se usled trenda na zapadu sve više vraća u modu a samim tim obezbeđuje bebama daleko kvalitetniji fizički i emocionalni razvoj! <3
 • U zavisnosti od uzrasta bebe ovi dodaci variraju, ja trenutno uživam ovaj bezbrižnoj fazi novorođenčeta!

STVARI ZA MAMU

 • Ključevi, novčanik i mobilni
 • Slušalice za mobilni – odavno naviknuta na njih apelujem svima mamama koje nisu do sada! Jer dve ruke jedva sačuvaju i obskrbe jednu bebu, ko još ima taj luksuz da drži mobilni na uvetu dok razgovara!
 • Naočare – neophodnost! Što veće to bolje!
 • Labelo – jer uz naočare i negovane usne nema veze ako vam je kosa “malo” prljava 😉
 • Voda – voda – voda – voda – ne mogu dovoljno puta to ponoviti!
 • Hand sanitizer – Ovo je stavka koja bi zapravo mogla da bude upakovana uz pelene, ali kako sam počela sve više i češće da koristim ovo sredstvo, a ne samo pre i posle menjanja pelena, uvrstila sam ga u ovaj segment. Pronađite onaj koji ne isušuje vaše ruke, a po mogućstvu je na prirodnoj bazi! Hvala onome ko je izmislio ovo!

Ako se pitate zašto namenska bebina torba a ne ona trendi regularna, ključ je u praktičnosti džepova, pregrada i dodataka za kačenje na bilo koja kolica! Jer u momentima kada beba plače, vama se piški, pas skače i laje, a vi ispred vrata od stana već peti minut bunarite ključ, shvatićete važnost funkcionalne torbe!

Nadam se da će svim novim i soon-to-be mamama pomoći ovaj spisak! Pišite mi šta sam zaboravila, šta je to što vi nosite u vašoj mama-beba torbi, i šta me čeka za pakovanje sa bebićkinim rastom!

Pre svega mama jedne divne Nine! Iako zvuči kao kliše, sada shvatam zašto sve žene uvek prvo istaknu ovu ulogu! Uz to sam još mnogo uloga, koje volim i u kojim se trudim da budem što bolja. Dok na profesionalnom planu, jesam i biću neko ko zauvek želi da pokreće druge ljude na pozitivne promene svojim iskustvima i znanjima. 

Leave a Comment

Comments (2)