Mama&me MamaMe Porodica

Srce od meda

Srce od meda, miriše na cimet i vanilu. 

Važno je znati na pravi način pokloniti pažnju. 

Neophodno je usavršiti i veštinu da pružiš priliku. 

Sve to začiniti ogromnom količinom ljubavi, nje nikada ne može biti previše.

Sve ovo je recept za kvalitetno provedeno vreme sa detetom, gde greške ne postoje, a igra je glavna merna jedinica sreće.

Možda su ovo samo neki od opštih postulata u odnosu roditelja i dece. Međutim, njihova vrednost dobija na jačini ako se iz dana u dan usavršava.

U savremenom svetu kada je vremena za lepo i usporeno bivstvovanje sve manje, nužno je okrenuti se zajedničkim aktivnostima. 

Tada na scenu stupaju različite aktivnosti, zgode i nezgode u kuhinji ili trpezariji koje su kao prostorije ujedno i srce doma. 

Lako je proveriti ovo: Zažmuri i zamisli omiljeno jelo ili poslasticu. Baš tada osetićeš miris vlastitog detinjstva, ili će ti  dobro poznati mirisi pred oči doneti živopisnu scenu koju nosiš kao dragu uspomenu. 

Negujući jednostavan, a poseban čin pripremanja obroka sa detetom činimo da uspomene na detinjstvo uvek budu dostupne, kada želimo ili imamo potrebu da se njima vratimo. 

Zato je ljubav uvek najvažniji začin. 

Ne moramo biti najveštiji majstori kulinarstva, ali možemo biti najbolji tim degustatora na kraju. 

Neki recept za medena srca – medenjake varovatno je i poznat, isproban ili usavršen, ali ako nije, možete probati i ovaj:

  • 4 jaja
  • 250gr šećera
  • 6 kašika meda
  • 500gr brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • cimet ili gotovi začin za medenjake po želji i ukusu. 

Kada pomešate sve sastojke dobićete testo koje bi bilo dobro ostaviti par sati u frižideru, ako možete toliko da izdržite, i dete i vi. 

Ukoliko se upustite u pustolovinu zajedničke pripreme kolačića, birajte recept tako da dete može da učestvuje od samog početka. Zajedno mešajte osnovne sastojke, ali neka vas igra vodi tako da neke sastojke menjate po vlastitom ukusu, posebno kada je reč o začinima. 

Volite vanilu? Dodajte i vanilu! 

Volite čokoladne mrvice? Naravno, dodajte i čokoladne mrvice. Ili previše čokoladnih mrvica, i to je u redu! 

Zapamtite, igra je zajednička. 

U čitav proces izrade kolačića poželjno je da uključite i kalupe, kako bi bilo još zabavnije. Danas je izabrano srce. 

Mogućnosti za dekorisanje su beskonačne, i to je ujedno i najzabavniji deo. Primetićete kako dete sa puno pažnje priprema svoj ukusni zalogajčić, i kao da tačno zna kojim tokom će sama degustacija ići. 

Uživajte u vremenu koje provodite zajedno, jer možda se baš tu kriju priče koje ćete posle godinama prepričavati. Poput one u kojoj vam je pleh pun pečenih kolačića ispao iz ruku, pa dok ste ih sakupljali, od besa ste ih i jeli, zajedno, ipak iskreno nasmejani. 

Neka vam to postane zabavna i voljena tradicija. 

Prijatno!

Autor: Vanja Bjelica

Majka i supruga koja kroz fotografije evocira sećanje na detinjstvo i davne uspomene. Pomalo nespretno, ispisujem i Priču o nama. Fotografijom prikazujem deo svakodnevice, ali ono najlepše i najvrednije ipak čuvam samo za nas. Veliki ljubitelj pisane reči, ali i ćutolog, koji poseže za fotografijom u onom trenutku kada reči ne mogu da se izjednače sa emocijom.

Leave a Comment