putovanje sa detetom

MamaMe Porodica Putovanja

Saveti za uspavljivanje deteta na putovanju

Putovanje sa detetom jedno je od najboljih iskustava i poklona koje možete da im priuštite. Iako je potrebno malo planiranja, putovanja su svakako najbolji porodični događaji, bez obzira da li samo obilazite rodbinu i prijatelje ili idete na odmor u drugu državu. Ali da bi zabava bila zagarantovana, svi moraju biti odmorni, a naročito naši najmlađi.

Adaptacija na novo okruženje za spavanje

Prvo što treba uzeti u obzir je okruženje za spavanje. Želite da učinite sve što je u vašoj moći da soba u kojoj će dete spavati bude slična kao i njegova spavaća soba kod kuće. Soba u kojoj dete spava treba da bude svežija, mračnija i odvojena od vaše, ako je to moguće.

Smeštaju bi trebalo pristupiti malo drugačije u zavisnosti od toga da li odsedate u hotelu, kod prijatelja, rodbine ili iznajmljujete stan.

Saveti za boravak u hotelu

Ako odsedate u hotelu, većina njih ima zavese koje sprečavaju da svetlo prodire u sobu, tako da će soba biti dovoljno rashlađena i mračna. Za odvojeni prostor za spavanje obično možete rezervisati krevetić iz hotela. Ako je vaše dete starije od jedne godine, uglavnom spava bolje u krevetiću jer ima više prostora, a dušek je udobniji.

Ako hotel ipak nema krevetiće, onda ćete morati da pronađete mesto za iznajmljivanje opreme za bebe koje nudi krevetiće, kolevke i tako dalje. Ovo su divne i pristupačne usluge koje pružaju detetu osećaj kao da je u svojoj sobi. Ako često putujete, razmislite o ulaganju u lagane mini krevetiće za putovanja.

Saveti za boravak u iznajmljenom smeštaju

Ako iznajmite stan ili kuću, želećete da soba vašeg deteta bude zamračena. Preporučujemo nošenje tamnih zavesa za prozore, a možete koristiti i crne vreće za smeće ili čak aluminijumsku foliju koju ćete nalepiti na prozore da blokirate svetlo kako biste pospešili proizvodnju melatonina kod deteta. Možda vam zvuči pomalo čudno da ove materijale ponesete sa sobom na putovanje, ali to će sprečiti da se vaše dete rano probudi zbog sunčeve svetlosti koja prodire u sobu.

Kao što smo već napomenuli, za krevetić ćete morati da imate odvojenu sobu u kojoj bi dete spavalo. Ako niste u mogućnosti da ove predmete prevozite sa sobom, potražite opremu za iznajmljivanje od lokalne kompanije.

Podsticanje sna tokom putovanja

Na dan putovanja, ako i dalje praktikujete popodnevno uspavljivanje deteta, pokušajte da ga uspavate u automobilu ili u avionu za vreme leta.

Možda dečija dremka neće biti dugačka, ali kada stignete na odredište možete da prebacite dete na uobičajeni raspored spavanja na koji je već naviklo. Ako putujete u drugu vremensku zonu, biće potrebno postepeno prebacivanje u tu vremensku zonu.

Prilagođavanje novim vremenskim zonama

Na primer, ako imate dvočasovnu razliku u vremenu, prvi dan odmora iskoristite tako što ćete dete uspavati sat vremena kasnije ili ranije (u zavisnosti u koju vremensku zonu ste putovali), a sledećeg dana odložite dremku za još sat vremena kako bi dete u potpunosti promenilo svoj raspored spavanja u novoj vremenskoj zoni.

Ako putujete i ostajete samo nekoliko dana, zadržite dete u svojoj vremenskoj zoni, jer dok se prilagodi novoj, već će biti vreme da se vratite kući.

Za vreme spavanja, održavajte svakodnevnu rutinu što sličniju onoj kod kuće, tako da detetu bude lakše da zaspi u određenom trenutku. Dakle, ako je vaša rutina – večera, kupka, čitanje knjige, slušanje pesama, pa tek onda sledi uspavljivanje, onda to nemojte menjati kako bi čitav proces bio lakši.

Savet Plus

Poznati materijali, omiljene posteljine i boje mogu olakšati uspavljivanje van kuće. Ukoliko vaše dete ima omiljenu posteljinu ili drugara za spavanje, ništa vas ne košta da to ponesete na putovanje. Takve sitnice mogu doprineti udobnosti i pružiti im osećaj sigurnosti i poznatog okruženja, bez obzira koliko kilometara ste udaljeni od kuće.

Na puritybox.rs pronaći ćete savršeno mekane i bezbedne stvari za spavanje koje će mališanima dati sve što im je potrebno za miran san.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment