MamaMe Trudnoća i porođaj

Priručnik za buduće mame: Šta sve treba da sadrži vaša torba za porodilište?

Kada dođe taj trenutak da morate krenuti u porodilište, trebalo bi da već imate spakovanu i spremnu torbu sa stvarima koje će vam trebati. Prilično je frustrirajuće ako u bolnici shvatite da ste nešto bitno zaboravili.

Zato smo za vas pripremili vodič koji će vam pomoći da se na vreme setite svega što će vam trebati pre i posle porođaja.

Savet

Spakujte svoju torbu oko 35. nedelje trudnoće. Ako imate bilo kakvu dilemu u vezi sa ovim spiskom, u smislu da porodilište nešto već ima, odnosno nema, kontaktirajte ih i raspitajte se.

Naš izbor

Elodie Details torbe za pelene su veoma moderne i funkcionalne. Sa svojim luksuznim izgledom, verujemo da ćete je koristiti u svim prilikama. Pogodna za vaše mališane, ali i za vas. One imaju brojne karakteristike koje ćete obožavati i pregrade u kojima možete staviti pelene, vlažne maramice, klučeve, telefon i slično. Njihova primarna svrha je da budu torbe za pelene, kao što i sam naziv kaže. Međutim, zbog predivnog dizajna, finih detalja i praktičnosti, njih možete koristiti u raznim prilikama. One svakako mogu biti idealan izbor za vašu torbu za porodilište. A kada vaši mališani porastu, možete ih koristiti za laptop ili za teretanu.

Elodie Details Everest Feathers torba

Dakle, šta sve obuhvata vaša priprema za porođaj?

Pre porođaja

 • Punjač za telefon, ali i ostale uređaje koje planirate da nosite (laptop, tablet, iPad, kamera)
 • Plan porođaja – plan porođaja će sumirati sve vaše želje i zamisli. Takav pregled može biti veoma koristan medicinskom timu, naročito ako moraju doneti brze odluke pod pritiskom. Dakle, ukoliko još niste napisali šta i kako ste zamislili, počnite sa beleškama.
 • Muzika – mesecima već čekate prvi znak da beba stiže. Međutim, čak i kada dođe do toga, to može biti dugotrajan proces. Zato vam u vašoj torbi trebaju i stvari koje će vam pomoći da ostanete smireni i fokusirani. Mnoge studije su pokazale da muzika može značajno smanjiti bol i anksioznost prilikom porođaja. Zato napravite svoju omiljenu plejlistu u kojoj ćete uživati ako budete morali duže da čekate porođaj.
 • Stres loptica – mnoge žene kažu da su im stres loptice pomogle tokom dugih i bolnih kontrakcija, jer vam mogu pomalo skrenuti misli i opusti vas.
 • Dokumenti – proverite vašu zdravstvenu knjižicu i osiguranje.
 • Papuče ili čarape koje se ne kližu – tokom porođaja, moguće je da ćete se osećati nestabilno kada ustanete, zato nabavite sebi jedan par papuča ili čarapa koje ne kližu.
 • Kućni komfor – mirišljavo ulje, prostitka za spavanje ili jastuk – šta god da vam je kod kuće pomoglo da se osećate prijatno, ponesite to sa sobom u bolnicu.
 • Zdrave grickalice – možda vam u tom trenutku neće biti do hrane i pića, ali kako se može desiti da porođaj potraje, bilo bi dobro da pri ruci imate neke zdrave grickalice. Najbolje je da pozovete bolnicu pre toga i da se raspitate šta vam je dopušteno da unesete sa sobom.
 • Prirodna i netoksična sredstva za higijenu – vaša bolnica će vam pružiti osnovna sredstva za higijenu, ali mi vam preporučujemo da koristite prirodne i organske proizvode za ličnu negu, posebno ako ste na njih već navikli. Poslednje što vam treba je da vi ili vaša beba budete izloženi toksičnim hemikalijama koje se često nalaze u komercijalnim kozmetičkim proizvodima. Ponesite svoju kupku, šampon, regenerator, mleko za telo, kremu za lice, sredstvo za čišćenje lica, dezodorans, pastu za zube, četkicu za zube, balzam za usne (u bolnicama može biti suv vazduh). Lavanda ima umirujuće dejstvo, pa će vam možda proizvodi sa ovim mirišljavim sastojkom biti od velike pomoći.

Odeća

 • U bolnici će vam ponuditi haljinu za porođaj, ali ako vam je prijatnije da budete u svojoj garderobi, ponesite široku majicu ili spavaćicu.
 • Vaš boravak u bolnici bi mogao potrajati par dana, u zavisnosti kako će teći porođaj i da li ćete imati carski rez. Zato ponesite nekoliko pidžama i trenerki, a kako vam noge i gležnjevi i dalje mogu biti otečeni, uske stvari zaboravite i slobodno ih ostavite kod kuće.
 • Kada porođaj krene, gravitacija može biti od velike pomoći. Zato ponesite udoban bade mantil i papuče, kako biste mogli da šetate kroz hodnike ne bi li ste pokrenuli porođaj.
 • Mnogim ženama u toku porođaja su stopala veoma hladna, naročito ako primite epiduralnu. Zato ponesite najmanje jedan par toplih čarapa.
 • Ako odlučite da dojite, moraćete češto da otkopčavate svoju pidžamu ili košulju. Možete nabaviti jedan grudnjak za dojilje, udoban i pogodan za brzo otkopčavanje.

Lična higijena

 • Biće vam potrebni svakodnevni proizvodi kao što su šampon, regenerator, gel za tuširanje, pranje lica, dezodorans, četkica za zube i pasta za zube. Nikel kozmetika je bazirana na vlastitim farmaceutskim recepturama i 100% prirodnim aktivnim sastojcima čija je delotvornost dokazana i dermatološki potvrđena. Upravo zbog toga, Nikel proizvodi su idealni za trudnice i mame.
 • Takođe, biće vam potreban proizvod za negu bradavica, kako bi iskustvo dojenja bilo prijatnije. Nikel Ružin maslac namenjen je suvoj i osetljivoj koži tela. Božanstvena tekstura koja se topi pod prstima, bez parabena, parafina i mineralnih ulja. Sadrži kakao maslac koji poboljšava elastičnost kože, a tu su i drugi 100% prirodni aktivni sastojci za blistav sjaj i svilenkasti osećaj na vašoj koži.
 • Pre nego što odete u bolnicu, proverite da li oni obezbeđuju uloške za bradavice i regularne higijenske uloške. Ako niste sigurni, ponesite vi svoje.
Nikel kozmetika

Za bebu

 • Bolnice su obično snabdevene sa pelenama, maramicama i kremama za bebe za neki određen period. Pošto ne možete biti sigurni u kvalitet proizvoda, kao ni to da li će vam te zalihe biti dovoljne, preporučujemo vam da ponesete sa sobom prirodne i organske proizvode namenjene isključivo za novorođenčad. Iako roditelji većinom misle da beba nakon kupanja mora da miriše, to je velika greška. Što se kozmetike tiče, posebno u prvim mesecima važi pravilo – što manje, to bolje! S obzirom na nezrelost dečije kože, posebno koža tek rođene dece, ugrožena je ako se koriste velike količine različitih sredstava za higijenu i negu. Važno je koristiti male količine i to prirodne i organske kozmetike za decu! Sophie la girafe Cosmetics Ecocert sertifikovani proizvodi sadrže najmanje 99% prirodnih sastojaka koji jačaju i smiruju osetljivu kožu, i podstiču njene prirodne funkcije. Sophie la girafe organska kozmetika za decu sadrži veliki broj organskih ulja koja pružaju izuzetno kvalitetnu ishranu osetljive dečije kože zbog masnih kiselina i vitamina i vrlo su ugodne strukture.
Sophie la girafe kozmetika
 • Sigurni smo da ćete želeti da svoju bebu obučete u nešto preslatko prilikom izalaska iz bolnice, ali vodite računa o regulisanju temperature. Njima je često potreban jedan sloj odeće više nego odraslima. Zato neka vam udobnost i toplota prilikom izbora budu na prvom mestu.
 • Povijenje bebe je nešto što vašim mališanima može dati dodatnu sigurnost i bolji san. Budite pažljivi u odabiru materijala u koji ćete ih povijati. Mi obožavamo Done By Deer pelene za povijanje koje su napravljene od 100% Oeko-Tex sertifikovanog pamuka, jer su neverovatno mekane i jednostavne za upotrebu. Kada ih jednom probate, biće vam jasno o čemu govorimo, a budite sigurni da će vašoj bebi pružiti prijatan i potpuno prirodan osećaj.
Done by Deer pelene
 • Možda će zvučati čudno, ali biće vam potrebne i male rukavice, naravno namenjene baš za novorođenčad. U svojim prvim danima, oni nisu svesni svojih rukica i mogu se nesvesno grebati i udarati.
 • Bezbedno sedište za auto je nešto na šta obavezno morate misliti. Raspitajte se koja sedišta su najbolja da svoju bebu sigurno odvezete kući.

Za vas

 • Jastuk za dojenje vam može pomoći da se bolje namestite i uklonite pritisak sa leđa.
 • Ponesite notes i olovku. Ako budete imali vremena i, naravno, ako se budete osećali dobro, možda ćete želeti da zapišete neke stvari, misli ili osećaje kako biste ovekovečili ovaj predivan i poseban dan.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment