
Ovi divni kolači i mafini su savršeni za praznični desert! Jako su ukusni i stoga niko neće ostati ravnodušan kada ih proba.

Kolačići
- 2 cele i 1/4 šolje (280 g) višenamenskog brašna, sipati kašikom i poravnati
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 pune kašičice mlevenog đumbira
- 1 kašičica cimeta
- Prstohvat soli
- 1/4 šolje (90 g) meda
- 1 veliko jaje
- 1/2 šolje (110 g) neslanog putera sobne temperature
- 3/4 šolje (150 g) svetlo smeđeg šećera
Priprema:
- Pomešajte sve suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet i so) i ostavite po strani.
- U maloj činiji lagano umutite med i jaje. Ostavite sa strane.
- Električnim mikserom umutite puter i šećer dok ne postanu bledi i pahuljasti.
- Promešajte smesu od meda i jaja dok ne postane glatka, a zatim postepeno dodajte suve sastojke.
- Testo podelite na pola. Svaku polovinu ćete oklagijati na dva odvojena lista papira za pečenje posuta sa malo brašna. Pospite oklagiju brašnom ako se testo lepi.
- Složite razoklagijane listove testa i stavite ih na veliki pleh. Stavite u frižider da se hlade dok pravite mafine.
Mafini
- 1 cela i 1/2 šolje + 2 kašike (205 g) višenamenskog brašna, sipano kašikom i poravnato
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice mlevenog đumbira
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
- 1/4 kašičice mlevenih karanfilića
- 1/4 kašičice soli
- 1/3 šolje (125 g) meda
- 1/2 šolje (120 ml) mlaćenice (fermentisano mlečno piće)
- 1/2 šolje (100 g) tamno smeđeg šećera
- 1/2 šolje (110 g) neslanog putera sobne temperature
- 2 velika jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile


Priprema:
- Zagrejte rernu na 170 stepeni i obložite kalup za kolače sa 12 korpica za mafine.
- U velikoj posudi umutite suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i začine) i ostavite po strani.
- U mericu pomešajte mlaćenicu i med. Ostavite sa strane.
- Električnim mikserom umutite puter i smeđi šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti.
- Dodajte jedno po jedno jaje, a zatim vanilu.
- Posle toga sipajte polovinu suvih sastojaka, a zatim dodajte celu mešavinu mleka i meda i ostatak suvih sastojaka.
- Ravnomerno rasporedite testo u 12 korpica, napunite ih do 3/4. Pecite 15-18 minuta.
- Pustite da se kolačići potpuno ohlade pre stavljanja glazure.
- Dok se kolačići hlade, proverite testo za kolače. Ako je čvrsto, spremno je za pečenje. Ako je i dalje previše mekano, moraće da nastavi da se hladi.
- Kada su spremni, napravite modlama željene oblike kolačića i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 170 stepeni 8-10 minuta, ili dok ravnomerno ne potamne.

Glazura od krem sira
- 230 gr punomasnog krem sira, sobne temperature
- 1/2 šolje (100 g) neslanog putera, sobne temperature
- 4 šolje (450 g) šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice cimeta
- Prstohvat soli
Priprema:
- Umutite krem sir i puter električnim mikserom. Uverite se da su sobne temperature da biste dobili glatku glazuru.
- Dodajte šećer u prahu, jednu po jednu šolju, dok se potpuno ne sjedini.
- Dodajte vanilu, cimet i so.
- Kada je glazura gotova, ukrasite svoje kolače i mafine kružnim pokretima. Na vrh možete dodati mrvice čokolade ili cimeta.
Nadamo se da vam se sviđaju recepti. Uživajte u magiji ukusa!
Izvor: Butternut Bakery
Pregleda:
358

MamaMe
Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.