piknik

MamaMe Me, mama

Piknik na pesku: Septembre, volimo te!

Oduvjek volim septembar. Mada mi nije milo što je moje najdraže ljeto na izmaku, septembar ima neku posebnu čar. Možda baš zato što se trudim upiti svaki zrak sunca i osjetiti na koži more i pijesak što duže.

U septembru je kupanje u moru pravi užitak, pa čak i na kiši. Šetnje su prijatne. Najslađe grožđe. Popodnevna kafa na plaži. Miris kiše nakon sunčanog ljeta. Dugi rukavi i pripremanje odjeće za jesen. Prva topla čokolada nakon duže pauze…

Sa Hanom je septembar još ljepši. Pošli septembar pamtimo po prvim šetnjama u troje, prvoj jesenjoj haljini, prvom osmjehu.

Sada je poslije velikih gužvi, vrućine i posla, došlo vrijeme za nas troje i uživanje u kasnom ljetu. Kupaćemo se u toplom moru, mirisati na so i kremu za sunčanje, jesti smokve, trčati bosi po travi, ići u duge predvečernje šetnje.

I praviti piknik.

Ovaj oblačni vikend uz samo more, na pijesku, bio je idealan upravo za piknik. Hrana je nešto oko čega se uvijek rado okupimo, a za nas je porodica ne bi bila prava ako nemamo bar jedan zajednički obrok dnevno.

Ovaj put su nam umjesto pletene korpe za hranu poslužile medene Done by Deer korpice, koje inače koristimo i u kući za organizovanje igračaka i odlaganje nekih Haninih sitnica.

Čvrste su (pokušala sam čak i Hanu da nosim u njima :)), praktične, i što je meni jako važno – divno dizajnirane, pa im se dezeni uklapaju uz svaki enterijer.

U najdražu roze Done by Deer činijicu i tanjirić spakovali smo paradajz i grožđe – pored brokolija, Haninu omiljenu hranu.

Hana nije baš beba koja voli da jede, ali to što voli i pojede je baš zdravo. Kada su obroci u pitanju, sve radimo uz igru, prateći njene želje. Tu su obavezno razne igračkice, knjige, crtaći koji se puštaju uz jelo.

Iako su mnogi roditelji protiv takvog “odvlačenja pažnje” djetetu, smatrajući da beba tako nesvjesno jede, mislim da je svako dijete posebno i priča za sebe. I mada se igra i gleda crtaće dok jede, Hana pažljivo isprati svaki zalogaj, prateći odakle uzimam hranu, kako joj dajem, ima li nečeg skrivenog unutra i obavezno svaki zalogaj lizne prije nego stavi u usta, da se uvjeri da je to ono što ona očekuje i voli.

Od samog početka, ona sama diktira šta će i kako da jede. Već par mjeseci odbija bilo što izmiksano i pasirano, i želi isključivo hranu koju sama može zagristi.

Novi Done by Deer pribor za jelo je obrocima dao posebnu dimenziju, posebno viljuška, koju prvi put sa oduševljenjem koristi. Svaki zalogajčić moram joj nabosti na viljušku, a zatim dati njoj u ručicu da sama stavi u usta. Da, naši obroci traju i po dva sata, pa nam je jako bitno da i ono iz čega i čime ručka bude zanimljivo.

Sokiće ne voli, što me raduje, jer su jako štetni za zube (upravo su oni glavni razlog cirkularnog karijesa kod djece), ali zato mlijeko i vodu obožava. Ova šoljica joj je trenutno prezanimljiva jer ispušta više vode nego bočica, pa nam pored svega služi i za polivanje. 🙂 Dodatak se može skinuti pa, kada poželi piti iz obične šolje, može je i dalje koristiti.

Mislim da slike najbolje pokazuju koliko su Hana i mama oduševljene ovim piknikom i svim tim slatkim stvarčicama koje su ga učinile još ljepšim.

Nakon svega je uslijedilo i nezaobilazno kupanje, pa i plač kada smežurani izađemo iz vode.

Septembre, volimo te.

Doktorka stomatologije, zaljubljena u modu i fotografiju. Uživa u ljetu, prirodi, hrani, kiši i svim tim sitnicama koje čine život ljepšim i sretnijim. Zana je Hanina mama, supruga, sestra, ćerka, ali ipak nastoji biti prije svega svoja, kako bi bi uspjela dati sve od sebe u ostalim ulogama.

Leave a Comment