knjige

MamaMe Porodica

Ako ste roditelj, ove tri knjige morate imati

Uz decu ne dobijamo uputstvo, pa se roditelji češto nađu u situaciji da ne znaju kako je najbolje postupiti, na koji način vaspitati dete, kako rešiti određene probleme ili kako da budu bolji i pruže deci sve što im je potrebno.

Ipak, velika prednost je što nam je danas dostupno puno kvalitetnih knjiga koje pišu pedagozi, psiholozi i porodični terapeuti, pa roditelji imaju mogućnost da se svakodnevno edukujuju i budu bolji, kako prema deci, tako i prema sebi.

Verovatno svakodnevno čujete preporuke za knjige o deci i odgoju, ali ipak se one sa kvalitetnim sadržajem uvek izdvoje iz “mase”. U nastavku vam predstavljamo tri odlične knjige koje, ako ste roditelj, morate imati.

 

Prva knjiga

 

kako odgajati sinoveKako odgajati sinove” je knjiga koja je napisana za majke i očeve dečaka. Pisac je Stiv Bidalf, najpoznatiji porodični terapeut i pisac priručnika za roditelje. Knjiga je podeljena po poglavljima, tako da lako možete naći ono što vam je potrebno u određenom trenutku ili periodu detetovog života.

U prvom poglavlju,”Tri stadijuma dečaštva”, opisuju se stadijumi u dečačkom životu:

  • Stadijum od rođenja do šeste godine, odnosno ”nežne godine” – opisuje dečake u tom periodu, razlike među polovima, koliko im je nežnosti potrebno i koliko su emotivniji od devojčica. Savet pisca je da se sa dečacima ne žuri sa polaskom u obdanište, jer im je do treće godine potrebna samo pažnja i ljubav bliskih članova porodice.
  • Stadijum od šeste do trinaeste, odnosno “učiti da se bude muško” – u ovom segmentu ima dosta delova koje je pisac nazvao “praktična pomoć” uz primere kako se izboriti sa raznim situacijama. “Praktične pomoći”, kao i ”Priče iz srca” se provlače kroz celu knjigu i ti delovi su posebno zanimljivi i važni.
  • Stadijum od četrnaeste na dalje, odnosno “postaje muškarac” – najviše se govori o mentorima i dobrom uzoru.

 

U knjizi se obrađuju i teme poput Testosterona, Kako se razlikuje mozak dečaka i devojčica, Razvijanje zdrave seksualnosti, Dečaci i sport, Majke i sinovi, Izazov za zajednicu, Školstvo, kao i teme o očevima i koliko je njihova uloga važna. Svaka od ovih tema je jako lepo i detaljno predstavljena na čak 206 strana.

Takođe, postoji i poseban deo, Praktične napomene o poremećaju pažnje kod dečaka, što je danas čest problem sa dečacima u tinejdžerskom dobu. Ne smemo izostaviti i deo Nežnost se uči, gde pisac govori o odgajanju dece i nasilju koje kasnije ispoljavaju, što danas često možemo čuti i baš zato su tekstovi poput ovog važni za roditelje.

Knjiga vas vodi od početka do zrelog doba, od bebe do muškarca, i svaka majka dečaka bi trebala da je pročita.

 

Druga knjiga

 

danski recept za srecno detePreporuka za drugu knjigu je “Danski recept za srećno dete” od autora Džesika Džoel Aleksander i Iben Dising Sandal.

 Na poleđini knjige piše da se kroz nju provlače saveti kako da ohrabrite slobodnu igru, podstičete autentičnost i samopouzdanje, negujete empatiju, ističete timski duh, slavite zajedništvo i drugo. Upravo je to ono što će vas privući, a kvalitetan i, pre svega, iskren i pozitivan sadržaj će vam svakako držati pažnju.

Peto poglavlje Empatija započinje rečenicom: “Najbolje i najlepše stvari na svetu ne mogu se videti, pa čak ni dodirnuti. Moraju se osetiti srcem”.

Pored toga, tu su i ostala poglavlja: Igra, Autentičnost, Ponovno uokviravanje, Zajedništvo i bliskost i Bez ultimatuma. Poslednje započinje Budinim citatom: “Bolje je osvojiti sebe nego dobiti hijadu bitaka”, a pored primera i objašnjenja govori se o roditeljstvu s poštovanjem, o izbegavanju ultimatuma, kao i o izbegavanju igara moći.

Izdvojili smo za vas jedan deo iz knjige, pod nazivom Stavite ogledalo ispred sebe:

“Razmislite o stvarima koje najviše mrzite da čujete i onda stavite ogledalo ispred sebe. To je ono što ćete dobiti od svog deteta. Ako ne volite vikanje i ruke podignute u frustraciji, prestanite sa tim. Ako ne volite fizički kontakt, ne primenjujte ga.”

Knjiga je odlična, navodi se mnogo primera, praktičnih saveta i rešenja, puna je pozitivnosti koja i roditelje i decu menja na bolje.

 

Treća knjiga

 

Knjigu “Vaše kompetentno dete” napisao je Jesper Jul, porodični terapeut, predavač, autor i predagog koji ima centre za podršku u 15 zemalja širom sveta.

Poruka knjige glasi: “Deca su jedinstvena i trebali bi se odnositi prema njima sa istim poštovanjem i taktom, kao i prema odraslima koje volimo”.

Posebno se ističu poglavlja: Porodične vrednosti – o metodama vaspitavanja, pubertetu, slozi, strogosti, postavljanju granica; Samosvest i samopouzdanje – sadrži važan deo o “nevidljivoj deci” i kakve to posledice ima kasnije na njih i njihov život kada odrastu; Roditelji – deo o razlikama i kako ih iskoristiti, a ne dopustiti da podele, o ličnim granicama, o zajedničkom vođstvu, o partnerstvu koje je neophodno za dobro roditeljstvo i o reciprocitetu kao jednakosti u poštovanju.

Ovo je knjiga koja, umesto onoga na šta smo možda mi navikli kao deca, ističe ravnopravnost između odraslih i dece. Iz nje sigurno svaki roditelj može mnogo da nauči i tako olakša i ulepša roditeljstvo.

Autor: Tamina, Mamin najlepši svet

Leave a Comment

Comments (2)

  1. Bas lijepo napisano….ravnopravnost🌸🌸🌸🤗🤗🤗💖💖💖💖sve sto novo naucimo obogacuje nas