Kako organizovati praznike tokom pandemije?

MamaMe Porodica

Kako organizovati praznike tokom pandemije?

Organizovati praznike je uvek teško, ali pandemija je to učinila još težim i napornijim. Srećom, mi imamo nekoliko saveta i olakšica za vas.

Podignimo ruke svi koji smo u martu mislili: Okej, ovo je strašno i teško ali izdržaću ovaj mesec i možda čak celo proleće, a možda čak i leto. Ali makar ćemo se za praznike okupiti, pričati o ovoj godini i reći „E, i to smo pregurali“.

Hajde da se na trenutak osvrnemo na to i pustimo osećanja da nas preplave. Možda ste zamišljali kako ćete vi i vaša deca obući komšijinog psa kao vilenjaka, ili ćete praviti palačinke u gvozdenom tiganju koji ste nasledili od bake. Neke od tih stvari su još uvek moguće, naravno, ali mnogi od nas će morati da prilagode svoja očekivanja onome što je u ovom trenutku realistično.

Tradicija se ne zasniva na onome što radimo, već na osećaju zajedništva koji imate kada provodite vreme sa svojom porodicom i prijateljima. To je prilično dobra lekcija koju vaša deca mogu da nauče. Možda naši saveti neće odgovarati svakoj porodici, ali možemo vam reći jedno: stvarajte nove tradicije koje će podstaći ista pozitivna osećanja, čak i ako je ideja okupljanja drugačija nego inače.

Q: Mi živimo u Beogradu. Moja porodica je u Nišu, a roditelji mog muža su u Sloveniji. Želimo da pokrenemo sopstvenu božićnu tradiciju, ali takođe želimo i da posetimo obe porodice. Upomoć!

A: Čak i bez pandemije, ovo je klasično pitanje prenošenja tradicije sa generacije na generaciju. Vrlo često bake i deke nisu spremni da se odreknu organizovanja praznika samo zato što vi sada imate svoju decu – čak štaviše, njima je sasvim logično da će beba svoj prvi Božić provesti baš kod njih. Da ovo nije 2020. godina, mogli biste samo da pozovete sve njih kod sebe i da ih pustite da odluče da li će doći ili ne.

Ove godine imate nekoliko opcija. Možete pozvati jednu stranu familije (a drugu ne), ili bezbedno otputovati da vidite jednu stranu (a drugu ne); u suštini, morate doneti odluku za koju smatrate da je fer. Recimo, isplanirajte da kod svojih odete za Božić, a sa drugim delom porodice provedite Uskrs. Takođe je najlogičnije da odete kod onih koji su vam bliži, zbog bezbednosti.

Ukoliko odlučite da ostanete kod kuće i organizujete svoj Božić, potrudite se da spojite tradicije iz obe porodice i te trenutke podelite sa njima putem video poziva kako bi oni videli da ceite tradiciju i da ćete to raditi i u budućnosti.

Q: Termin za porođaj mi je u januaru, a treba da pozovemo ljude na proslavu Božića. Imate li neki savet za ovo suludo vreme?

A: Pošto ne znamo ništa o vama, pretpostavićemo da činite sve kako bi sve proteklo dobro i bezbedno. Imajući to u vidu, hajde da se fokusiramo na to da praznici budu zabavni i vama i vašim gostima!

Evo šta vi kao neko ko će biti u devetom mesecu trudnoće usred pandemije treba da zapamtite: što se više trudite i što više radite, to će svima ostalima biti… teže. Da, teže! Vaša porodica i gosti će hteti da pomognu, ali takođe će hteti da budu ljubazni i da sve urade onako kako vama odgovara. Zato pokušajte da svima podelite zadatke, a za sebe zadržite ono što najviše volite da radite, npr. spremanje slatkiša ili savijanje salveta. Neko će prati sudove, neko će se pobrinuti za dekoraciju. Svima je nama potrebno druženje i timski rad nakon toliko dugih meseci socijalne distance, stoga svakome dajte poneki zadatak. A ako niko ne ume dobro da napravi hleb, naručite ga iz najbliže pekare. To nije varanje – to je podrška malim preduzetnicima!

I da, P.S: Ukoliko vi pravite zabavu, definitivno uzmite sve što preostane. Napunite zamrzivač i čuvajte hranu dok beba ne stigne!

Q: Volela bih da vidim svoju porodicu za praznike, ali mislim da oni nisu dovoljno oprezni. Kako da im saopštim da bih volela da se sastanemo ali da bih takođe volela da u narednih nekoliko nedelja malo više vode računa o socijalnom distanciranju?

A: Evo jedne olakšice: Vi poznajete te ljude. Zaista ih dobro poznajete. Da li smatrate da oni to mogu, da se distanciraju toliko koliko je vama potrebno da se osećate rasterećeno sa njima?

Ukoliko je odgovor DA, onda im ljubazno saopštite svoje želje. Slobodno recite da je vaš spisak zahteva sastavio vaš lekar ili škola – nešto kao „Ja i deca jako želimo da vas vidimo… Mogli bismo da preskočimo ovu godinu, ali ako svi pratimo ovaj spisak saveta koje nam je pedijatar dao, možemo da provedemo praznike zajedno. Ukoliko vi to ne želite ili ne možete, sasvim je okej da imamo drugačije planove.“

Ali ako je odgovor NE, onda virtuelno proslavite praznike. Poštedite sebe i svoju porodicu optužbi, povređenih osećanja i nepoverenja, što može trajati mnoogo duže nego ovaj prokleti virus.

Pročitajte i… Vodič za poklon: Šta pokloniti bebama za njihov prvi Božić?

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment

Comments (1)