mama

MamaMe Trudnoća i porođaj

“Ne mogu se setiti kako je to ne biti mama”

Prošlo je pet godina.

Pet godina nunanja i menjanja pelena, ljubljenja tih slatkih rukica i nogica, brisanja suza, opominjanja, čitanja knjiga, čišćenja svih tih stvari.

Pet godina snimanja i slikanja svih prekretinica u razvoju i priprema za predškolski uzrast.

Pet godina osećaja da će mi srce ponekad naprosto iskočiti iz grudi.

Pet godina očajničke želje za dobrim snom i mirom pred spavanje.

Pet godina zabrinutosti i pitanja “Da li su stigli sigurno?”

Pet godina kako ne mogu da napustim kuću kada poželim, da legnem da spavam kada poželim ili da se samo okupam.

Pet godina najčistije ljubavi koje sam ikada osetila.

Nakon pet godina, majka sam dece koji imaju jednu, tri i pet godina i potpuno sam drugačija osoba. Ali najveći šok nije to što me je majčinstvo promenilo.

Da li ja zaista ne mogu da se setim kako je to ne biti mama?

Naravno da se sećam nekih stvari – gde sam živela, šta sam radila, kako sam provodila dane i čemu sam se nadala. Ali ne mogu da se setim kako sam se osećala pre nego što sam dobila decu.

Kao da je majčinstvo izazvalo neki oblik amnezije. Kad god pokušam da se vratim u prošlost, prosto naiđem na barijeru i moj um nije u stanju da se prebaci u “mood” pre dece.

Zbog čega sam toliko brinula? Zašto sam mislila da sam toliko zauzeta (ovo je pogotovo smešno iz današnje perspektive)? Kako sam gledala na majčinstvo? I zašto nisam slikala više svoj stomak pre nego što sam postala majka? 🙂

Pre nego što dobijete prvo dete, često ćete čuti: “Ne možeš razumeti, dok ne budeš imala svoju decu”.

I uglavnom tad klimneš glavom i smešiš se, očajnički želiš da shvatiš, ali uopšte nisi siguran šta to znači. Naravno, svesni ste da će vam se život promeniti, ali ne znate kako i do koje mere.

I onda, naravno, shvatite!

Sada kada ste jednom prešli na tu drugu stranu i postali roditelj, više se nikad nećete vratiti u prošlost. Pa ipak, mnogi od nas ponekad požele da se mogu vratiti starom sebi i reći nekoliko važnih stvari.

Poželim da staru sebe prisilim da ustane ranije i obavi neke stvari pre posla – ali za to sam našla snage tek kada sam dobila decu.

Poželim da staru sebe naučim kako da se zaista fokusira na posao – veština koju sam naučila tek kada su došla deca i kada je to postalo preko potrebno.

Poželim da staroj sebi pojačam samopouzdanje u vezi sa fizičkim izgledom – ali tek trudnoća i majčinstvo su mi omogućili da svoje telo posmatram s ljubavlju i divljenjem.

Poželim da staroj sebi stavim do znanja koliko je u stvari slobodnog vremena imala – ali je bilo potrebno majčinstvo da shvatim koliko je to dragoceno.

Poželim da staroj sebi kažem da više uživa u večernim izlascima i provodima – ali tek su me deca naučila da cenim vreme za odmor i opuštanje.

Poželim da staroj sebi kažem koliko joj je život dobar – ali i da joj stavim do znanja da najbolji deo tek dolazi.

Ali nikad više neću biti stara ja. Nikad neću imati potpuno slobodne vikende. Nikada više neću moći da spavam koliko želim. Nikada više neću imati dodatnog novca koji ću potrošiti samo na sebe.

Ali za sve to postoji veoma dobar razlog – divan i neprocenjiv. Moja deca. I na tome sam veoma zahvalna!

Autorka: Marija, majka Nikole, Lene i Alekse

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment