povezivanje sa decom

MamaMe Porodica

Najlakši načini za povezivanje sa decom

Dobra povezanost sa roditeljima je od vitalnog značanja za dete, baš kao što su hrana i voda. Kada se deca osećaju nepovezano sa roditeljima, njihovo ponašanje skreće sa koloseka, a kao rezultat javlja se preterano cmizdrenje i prenemaganje, ali i agresija. 

Da, ponekad može biti veoma teško pokloniti deci vreme koje im je potrebno, naročito u stresnim i drugačijim vremenima, što je trenutno slučaj. Njima je potrebno da provode što više vremena sa nama, ali ponekad jednostavno naiđu ti dani kada je sve užurbano i kada se sve svede na žongliranje između aktivnosti i obaveza. 

Evo osam lakih načina sa kojima ćete deci pružiti osećaj duboke povezanosti koji im je neophodan za razvoj. 

Podesite tajmer

Podesite tajmer na 10 minuta pod nazivom “posebno vreme”, a koje će biit namenjeno samo njima i onom što oni žele raditi sa vama. Ako uspete da se organizujete da svako jutro to uradite, bićete zaprepašćeni koliko ste svi srećniji i koliko su deca spremnija da sarađuju kada se osete povezano sa vama. 

Budite “blesav” roditelj

Kada želite da se obuku, operu zube i spreme se za spavanje, najlakše je da pređemo u taj ozbiljni roditeljski mood. Ali kad nešto stalno zapovedamo, to može postati mučno i vama i njima. 

Zato razmislite o opciji da ponekad budete blesav roditelj. Kada god je potrebno da dete nešto preduzme, učinite vaš pristup dodatno razdraganim. Na primer, uzmite lutku ili neku drugu igračku i zahtevajte od njih da nešto izvrše uz pomoć smešnih glasova omiljene igračke. Ovakav pristup omogućiće vam da stvorite vezu koja je potrebna za saradnju i pomoći će vam da svakodnevni zadaci budu više zabavni nego strogi i nametnuti. 

Pružite im trenutke pune pažnje

Znate li za one trenutke kada spremate večeru dok pričate kakav vam je dan bio, a oni vas nešto pitaju? Pokušajte da se zaustavite na trenutak. Sedite na stolicu i uspostavite kontakt očima. Dajte im punu pažnju. Možda vam se čini lakše i praktičnije da to radite dok obavljate druge stvari po kući, ali s vremena na vreme prestanite sve da radite i jednostavno ih slušajte. Čak i ako je to samo nekoliko sekundi, to može napraviti ogromnu razliku u vašem odnosu i njihovom ponašanju uopšte. 

Nezgodne situacije iskoristite za povezivanje

Kada vaše dete cvili, razdražljivo je i pokazuje znake uznemirenosti, može se lako desiti da i vi upijete tu energiju i da se osećate pomalo razdražljivo. Promenite trenutno raspoloženje kako biste se oboje osećali bolje. 

Možda plaču jer ste postavili ograničenja u vezi sa provođenjem vremena pred ekranom ili koliko čokolade se sme jesti. Umesto da postanete još rigorozniji, pretvorite ove situacije u šansu za povezivanje. 

Približite im se i lagano postavite granicu. Uspostavite kontakt očima i kažite razigrano: “Ne, ne, ne, ne mogu ti dozvoliti više čokolade” ili “Nije sad vreme za telefon, vodim te na tuširanje uz 100 poljubaca”. 

Ove male promene otići će dublje od površinske želje za ekranom i čokoladom i dati detetu ono što im stvarno treba, a to ste vi. 

Napravite grešku

Znate kako se kaže, smeh stvara najmanju distancu između dve osobe. A deca se uvek smeju kada mi odrasli pravimo greške. Tako se oslobađaju napetosti koja može nastati kada se osete previše malima i nemoćnima. 

Može vam nešto “slučajno” pasti na pod pa da glasno uzviknete kako ste smotani. Ili da pogrešno izgovorite ili napišete reč i kažete: “Hm, pa ja ne znam kako se ovo piše”, a da pri tom znate da oni znaju tu reč. 

Na ovaj način, ozbiljni trenuci za čas postaju zabavniji i prepuni smeha. 

Čitajte zajedno

Čitanje je jedan od lepših načina da se povežete i opustite, a odlična je zamena za ekran koji oni toliko vole. Takođe, zajedničko čitanje može biti savršena opcija kada ste previše umorni za igru, ali želite da provedete vreme sa svojim mališanima. 

Obavite kućne poslove zajedno

Na kraju dana često smo umorni i iscrpljeni i najčešće u iskušenju da samo upalimo televizor i ne mislimo ni na šta. Međutim, uključivanje dece u večernju rutinu može biti odičan način da se povežete. Čak i najmlađi mogu pomoći u tome, recimo da se postavi sto ili stave tanjiri u mašinu za pranje suđa. Ako se žale, pokušajte da to okrenete na zabavu. “Ako mi ne pomogneš, vijaću te po kući”. Verovatno ćete se svi porodično smejati tome i na kraju će hteti da vam pomognu. 

Oslobodite se napetosti uz fizičku aktivnost

Posebno na kraju dana, deca vole da se oslobode viška energije i napetosti uz smeh i fizičku aktivnost. Podesite tajmer i izdvojite 10 minuta za borbu jastucima i valjanju po krevetu. Dopustite da vas oni pobede u otimanju jastuka ili da vas obore. Ova igra obrnute moći će im pomoći da izgrade veće samopoudanje i savršena je prilika da malo odahnu od svih onih trenutaka u toku dana kada im govorite šta da rade. 

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment