Mama&me MamaMe Porodica

Magija porodičnih tradicija i zašto započeti novu ove godine

Rituali porodicama pružaju stabilnost, udobnost, uzbuđenje i zabavu. Ali pošto su mnogi od njih, kao što su velike zabave, putovanja u drugi grad kod porodice i posete Deda Mrazu, ili otkazani ili izgledaju potpuno drugačije ove godine, iskoristite priliku da popunite rupe novim aktivnostima koje mogu postati dragocena tradicija.

Bilo da se radi o kuvanju, obrezivanju jelke ili uživanju na kauču gledajući iste praznične filmove iz godine u godinu, praznici su vreme tradicija i rituala. I to je nešto u čemu rado učestvujemo. Ako se osvrnete na istoriju, rituali su postojali sve do praistorije. To je nešto što ispunjava ljudsku potrebu za povezivanjem, brigom i međusobnim razumevanjem.

U svojoj osnovi, tradicija nas definiše. Pokloni, sveće, posebna jela i praznično uzbuđenje oduševljavaju decu, a takođe im šalju poruku „Pripadaš ovoj porodici“. Pružaju osećaj stabilnosti (nešto što je trenutno teško pronaći) i kontinuiteta, i daju osećaj pripadnosti porodici, a samim tim i zajednici.

Naravno, tehnologija nam može pomoći da održimo svoje uobičajene tradicije. Možemo otvoriti poklone preko FaceTime-a i deliti obroke preko Zoom-a. Provođenje praznika sa prijateljima i porodicom, čak i ako je virtuelno, pomaže u očuvanju najvažnijeg aspekta rituala – da svi ostanemo u kontaktu.

Shodno tome da ove godine ne možemo ispoštovati sve tradicije, imamo priliku da isprobamo nešto sasvim novo. Evo kako da pronađete nešto što odgovara vašoj porodici.

Vratite se u detinjstvo

Ovo je odlična prilika da vi i vaš partner, ako ga imate, krenete putem sećanja i podelite jedno sa drugim praznična iskustva iz vremena kada ste bili deca. Nagoveštaj avanture je ono što čini ritual zanimljivim. Možda je to neki smešan događaj koji se desio u okviru porodice, plus nešto novo. Oboje izaberite svoje favorite i maštajte o nečemu što niko od vas nije ranije radio i počnite to da primenjujete ove godine. To može biti nešto jednostavno kao, na primer, posebna hrana ili poslastica za doručak, gledanje određenog filma svake godine ili nošenje odevnih predmeta koje inače ne biste ni pomislili da obučete, ili nešto malo složenije, poput tradicije darivanja ili zajedničke posete farmi drveća.

Stvorite tradiciju darivanja

Ako su starija deca mrzovoljna zbog propuštanja uobičajenog prazničnog veselja – posete rođacima, večere kod bake – predlažemo vam da ih preusmerite ka onome što mogu učiniti za druge. Pronalaženje udruženja za volontiranje i pomaganje osobama sa posebnim potrebama sjajna je tradicija koju možete započeti ove godine (ili bilo kada) i pomaže da praznična sezona bude još značajnija, posebno kada deca postanu tinejdžeri.

Napravite svoju prazničnu kolekciju

Ako uglavnom putujete za Božić i ne trudite se oko nabavke jelke ili uvek palite ukrasne sveće u kući vaših rođaka, možda je došlo vreme za vašu sopstvenu kolekciju prazničnih rekvizita. Kako je vremenom budete popunjavali, ti predmeti će sadržati divne uspomene kojima ćete se vraćati iz godine u godinu. Vaša porodica će osetiti kolektivno vlasništvo nad njima  (osećaj ovo je naše) zbog čega će vaša veza biti dodatno ojačana.

Pričajte priče

Bez obzira na to da li kupujete novu knjigu svake praznične sezone, čitate iste svake godine ili izmišljate nove, pričanje priča je najlepša porodična tradicija. Možda da ovu godinu započnete pisanjem i ilustrovanjem zajedničke priče? Sledeće godine možete da je uzmete i pitate decu „Kako da je promenimo?“ ili „Šta još možemo dodati?“. Kako se priča bude menjala, odražavaće evoluciju vaše porodice.

Zapamtite, nije sve zapisano u vremenu

Posle praznika, osvrnite se na fotografije i odlučite šta ćete sledeći put prilagoditi, a šta ponoviti. Kada pronađete nešto što vas dirne u srce i podari uspomene koje želite da očuvate, znaćete da ste pronašli nešto što bi trebalo da se usvoji za sva vremena.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment