opadanje kose

MamaMe Nega Trudnoća i porođaj

Kako sprečiti opadanje kose nakon porođaja?

To nije samo “babačka” priča, trudnoća zaista ume da nam opustoši kosu. Ne postoji velik broj istraživanja o toj problematici, ali ipak su se pojedini stručnjaci pozabavili ovom temom. Evo do kakvih saznanja smo došli.

Ovaj ciklus ukorenjen je u nivoima estrogena i progesterona koji se povećavaju tokom trudnoće. Svaki folikul kose ima cikluse koji se sastoje od dugog perioda rasta, praćenog sa relativno kratkim periodom mirovanja. Nakon ovog perioda, dolazi do ispadanja dlake, a nova dlaka kreće da raste. 

Tokom devet meseci trudnoće, estrogen i progesteron se intenzivno luče i povoljno utiču na rast kose i produžavaju anagenu, odnosno, aktivnu fazu rasta kose. Po porođaju, smanjuje se lučenje „hormona koji jačaju kosu“ i kosa, koja je bujala pod uticajem ovih hormona tokom trudnoće, sada ulazi u pasivnu, telogenu fazu. Sva dlaka koja je zapravo trebala da opada tokom devet meseci, naglo počinje da opada dovodeći do telogenog efluvijuma (pojava kada veliki broj dlaka istovremeno i naglo ulazi u pasivnu faza rasta i opada). 

Dok to malo stvorenje raste u vama, kosa vam brzo raste, postaje gušća i bujnija. Sjajno! Ali ovo povećanje folikula dlake vraća se otprilike jedan do pet meseci nakon porođaja kada je kosa podvrgnuta “telogenom izlivu”, ili brzom gubitku prethodno uspavanih folikula kose. Nakon porođaja, mnoge žene mogu uočiti veoma sitne dlačice koje su deo ponovnog rasta. A one umeju biti dosadne i ne baš tako lake za stilizovanje. Međutim, stručnjaci kažu da se kosa vraća u normalan proces u roku od godinu dana do 15 meseci nakon porođaja i uglavnom ova pojava ne zahteva lekove ili bilo kakve ozbiljne tretmane. Ipak, ako ste zabrinuti ili vam deluje da kosa opada previše, konsultujte se sa svojim lekarom. 

U međuvremenu, evo nekoliko stvari koje možete da učinite kako biste ublažili efekte ovih hormonalnih promena na vašu kosu.

Birajte lagane proizvode

Kada se odlučujete za šampon i regenerator, izbegavajte reči koje zvuče agresivno. Umesto toga, prednost dajte laganim formulama i prirodnim sastojcima kako bi vaša kosa dobila najčistiju i najnežniju negu.

Gust kao krema, 22|11 šampon pruža intenzivnu hranu i regeneraciju vašoj kosi, bez osećaja težine. Mandarina sa cimetom pruža sjajno iskustvo dok perete kosu. Formula je prožeta ekstraktima ulja mandarine, kaktusa, bambusa i korena šargarepe. Ekstrakt cimeta daje lagani osjećaj koji stimuliše folikule kose, pospešuje rast kose i pomaže u borbi protiv gubitka kose, što ovaj šampon čini sjajnim izborom u postporođajnom periodu. 

Povećajte unos vitamina B

Vitamin B, u svim svojim oblicima, izuzetno je važan dok u vama raste mali čovek. Pokazalo se da vitamin B ne samo da smanjuje rizik od nekih urođenih mana za plod, već pomaže i pri razvoju mozga vaše bebe i može olakšati mučninu. Ali jedna verzija, B7, posebno pomaže u sprečavanju gubitka kose nakon porođaja. Zato ne zaboravite na namirnice poput ovsa, špinata, avokada, divljeg lososa i drugo, jer su oni sjajni prirodni izvori ovog vitamina. 

Bez pregrejavanja

Stručnjaci kažu da prekomerna toplota može dodatno naštetiti kosi i uzrokovati opadanje. Samo nam još to treba. Najbolje je da izbegavate tople hair styling alate ili da, ako već koristite peglu ili figaro, obavezno nanesete zaštitne proizvode pre njihove upotrebe. 

Biolage R.A.W. Heat styling prajmer je proizvod koji olakšava sušenje kose i štiti je od toplote. Sadrži kokosovo ulje. Kosa je nakon upotrebe mekana i sjajna. Naneti na peškirom prosušenu kosu. Ne ispirati. Nastaviti sa stilizovanjem toplotnim uređajima.

Voće + povrće

Naravno, zdrava ishrana se preporučuje uvek, svuda i svima, ali u postporođajnom periodu kada se borite sa gubitkom kose, ove namirnice posebno mogu biti od koristi. Studije su pokazale da određeni flavonoidi podstiču regeneraciju kose i brže vam vraćaju vašu sjajnu grivu.

Ukrotite dosadnjakoviće

Ta nova, baby kosa koja vam raste, često će leteti i ispadati tamo gde najmanje želite. Da biste izbegli “upravo sam ustala sa električne stolice” look, pronađite proizvode za dodatni tretman kose. Ne samo da će vam pomoći da obuzdate te dosadnjakoviće i da izgledate pristojno na sastanku, već će i dodatno zaštititi kosu i pospešiti njen rast.

Biolage SUGARSHINE Illuminating Mist stvara laganu maglicu koja pomaže u dodavanju sjaja za briljantan i sjajan završni efekat. Pomaže u zaglađivanju kose, kroti neposlušne vlasi, pruža zaštitu od toplote koju emituju uređaji za stilizovanje kose… Lagano poprskajte na vlažnu ili suvu kosu.

Nežan dodir

Bez obzira na koje ste se proizvode odlučili, zapamtite da fizički kontakt može naneti najviše štete. Postupajte nežno sa njom, naročito kada je mokra. Pronađite odgovarajući češalj i posebno budite pažljivi kod čvorova i zamršenih pramenova. Ne zatežite jako rep ili punđu, s vremena na vreme olabavite. Što manje stresa nad kosom, to je manje i lomljenja i pucanja. A sve to dovodi do zdravijeg izgleda i bržeg rasta. 

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment