Kako izlečiti ispucale usne

Mama MamaMe Nega

Zbog čega imate ispucale usne i kako da ih lečite?

Kada temperatura padne i stepen vlage u vazduhu se smanji, svi znamo šta nas čeka: suve i ispucale usne. Iako dobro znate šta su ispucale usne i kako taj fenomen izgleda, može se desiti da niste sigurni šta ih je tačno prouzrokovalo.

Koji su glavni uzroci ispucalih usana?

Tokom jeseni i zime vreme postaje hladnije a vazduh suvlji, pa se koža na usnama suši mnogo brže nego inače. Međutim, ne moraju samo vremenski uslovi biti uzrok vašeg problema. Oštećenja na usnama mogu biti i posledica alergijske reakcije na kozmetiku ili hranu. Ukoliko mislite da je to slučaj, obratite se dermatologu koji će uz pomoć epikutane probe otkriti da li su vaše sumnje opravdane.

Imajte na umu da ispucale usne mogu biti i posledica prekomerne izloženosti suncu, koje je prisutno i kada se leto završi. Zbog toga je dobra ideja koristiti preparat za usne koji sadrži SPF 15 ili 30.

Još jedan uzrok jeste prekomerno oblizivanje usana. Kada oblizujemo svoje usne, mislimo da ih hidriramo, ali time zapravo pogoršavamo situaciju. Kada se usne ponovo osuše, sva vlaga ispari i one postaju još suvlje.

Kako lečiti ispucale usne?

Svojim usnama najviše pomažete ukoliko pijete dosta tečnosti i redovno se hidrirate „iznutra“. Kada ste dehidrirani, prvi znak su upravo ispucale usne, a promenom navika promenićete i stanje svojih usana.

Pored toga, jako je bitno koristiti kvalitetan balzam za usne. Neki od sastojaka koji su najbolji za vaše usne su pčelinji vosak, kokosov maslac i šea (shea) maslac.

Meraki balzam za usne mandarin

Umesto da kupite balzam, možete i jednostavno da utrljate malu količinu nekog od umirujućih ulja u svoje usne. Neka od tih ulja su kokosovo, maslinovo i bademovo ulje.

Aloja vera je jedan od najboljih lekova za ispucale usne jer ima prirodna svojstva koja umiruju kožu i sprečavaju upalu. Možete je koristiti svežu, u formi gela, ili kao sastojak vašeg omiljenog tretmana za usne.

Lip Service Gloss-to-Balm Tretman

Vlažnost vazduha je ključna

Ukoliko dosta vremena provodite u prostorijama u kojima vazduh nije dovoljno vlažan, najbolje je da nabavite ovlaživač vazduha i time pomognete svojim usnama da povrate svoju hidriranost.

Postoji i jednostavnije rešenje: na radijatore i druga grejna tela stavljajte posudice sa vodom koje će učiniti da vazduh bude mnogo vlažniji i prijatniji. Pored toga, jako je bitno da redovno provetravate prostorije u kojima boravite.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment