pol deteta

MamaMe Trudnoća i porođaj

Kad i kako najranije mogu da saznam pol deteta?

Nakon što test i doktor potvrde trudnoću, sledeće vaše pitanje će biti: “Kada je termin?” Odmah nakon toga, zapitaćete se da li nosite dečaka ili devojčicu. Pol deteta je veoma važna informacija za sve buduće roditelje, ali i znatiželjnu okolinu. Prijatelji i porodica će vam takođe postavljati pitanja poput: “Da li znate šta je” ili “Kada ćete saznati pol”.

To nije nimalo čudno, s obzirom da vam to saznanje pruža mogućnost da se povežete sa bebom i pre nego što se rodi. Vi i partner ćete smišljati imena, obraćati mu se dok je još u stomaku, kupovati stvari za dečaka ili devojčicu… 

Budući roditelji su uvek malo nestrpljivi, pa je takođe često pitanje – kada se najranije može saznati pol deteta?

Postoji nekoliko načina kako možete otkriti pol bebe. Kroz njihovo navođenje ćemo i odgovoriti na pitanje kada se najranije može saznati.

Kada mogu saznati pol deteta ultrazvučnim pregledom?

Mnoge trudnice saznaju pol bebe tokom ultrazvučnog pregleda koji se obično radi između 16. i 20. nedelje. Međutim, ako ginekolog ne može jasno da vidi genitalije, moguće je da nećete saznati pol u ovom periodu. 

Iako bebin penis ili vulva počinju da se formiraju već od 6. nedelje, dečak i devojčica izgledaju vrlo slično na ultrazvuku sve do 14. nedelje, a još nekoliko nedelja nakon toga je teško uočiti razliku. Do 18. nedelje, vaš lekar će verovatno moći da identifikuje pol, ako je vaša beba u položaju koja omogućava uočavanje genitalija. Međutim, ukoliko to ne bude izvodljivo, pol ćete verovatno saznati pri sledećem ultrazvuku. 

Kada mogu saznati pol deteta neizvazivnim prenatalnim testom?

Pol bebe se može saznati i putem neinvazivnog prenatalnog testiranja (NIPT). U pitanju je novija metoda koja omogućava otkrivanje pola mnogo ranije nego što je to moguće sa ultrazvučnim pregledom. 

U pitanju su genetski testovi iz krvi koji sa veoma velikom sigurnošću određuju potencijalno prisustvo Daunovog sindroma i drugih poremećaja na hromozomima. Pored toga, ovi testovi određuju i pol deteta na osnovu fragmenata DNK poreklom iz placente koji slobodno plivaju u krvi majke. 

Ove testove moguće je raditi već od 10. nedelje trudnoće i pouzdani su gotovo 100%.

Kada mogu saznati pol deteta invazivnim metodama?

CVS i amniocenteza su analize koje se prevashodno rade zbog utvrđivanja potencijalnih genetskih poremećaja. CVS se obično radi između 10. i 13. nedelja, a amniocenteza između 16. i 20. nedelja

Pored primarne svrhe, ovi testovi mogu otkriti i pol bebe. Žene koje nisu izložene povećanom riziku genetskih poremećaja ili nekih drugih problema, uglavnom ne rade ove analize, pre svega zato što su testovi invazivni i sa sobom nose 1% rizika od pobačaja. 

Zašto želimo da znamo pol deteta?

Znate i sami da postoje ljudi koji ne žele da znaju pol bebe sve do rođenja, ali oni su u manjini. Uglavnom su roditelji vrlo znatiželjni i sa nestrpljenjem očekuju vest da li čekaju ćerku ili sina.

U veoma retkim slučajevima, pol deteta može biti bitan iz medicinskih razloga zbog genetskih bolesti koje su povezane sa muškim, odnosno ženskim polom.

Nemojte biti očajni ako ne saznate pol bebe tada kada očekujete. Možda vas vaš mališa malo zafrkava time što neće da se okrene na pregledu. 🙂

Strpljivo sačekajte taj trenutak, a do tada kupujte samo stvarčice u neutralnim tonovima i imajte u planu ime za oba pola. 

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment