popodnevna dremka

MamaMe Zdravlje

Do kog uzrasta je deci potrebna popodnevna dremka?

Kada deca prestaju da spavaju u toku dana? Ako ovo pitanje postavite ženi koja po prvi put ima malu bebu, sigurno će vas panično upitati: “Čekajte, popodnevne dremke će prestati?” Ali bebe nisu jedine koje “pune baterije” za vreme spavanja, mnoge mame i tate takođe se teško odrču popodnevne dremke i tog dragocenog vremena za odmor od svakodnevnice.

Ali kako deca rastu, tako popodnevne dremke prestaju. U nastavku pročitajte odgovore na najvažnija pitanja u vezi sa dečjim spavanjem u toku dana.

 

Zašto je popodnevna dremka važna?

Mozak vaše bebe upija i obrađuje neverovatnu količinu informacija svakog dana. I najobičnija šetnja po parku ili komšiluku će ispuniti njihova čula novim prizorima, zvukovima i mirisima. Za njih je sve novo i oni imaju jako puno posla. Mnoge studije pokazuju da je bebama potrebna dremka kako bi odmorili mozak i obnovili energiju.

Eksperti kažu da im ti periodi odmaranja olakšavaju učenje novih stvari i pomažu im da bolje zapamte. Tako su, na primer, u jednoj studiji istraživači podučavali trogodišnjake novim glagolima. Deca su bila podeljena u dve grupe – jedna koja je nakon toga imala popodnevnu dremku i drugi koji nisu spavali. Rezultati su pokazali da su deca iz prve grupe usvojila mnogo više novih reči.

Takođe, popodnevna dremka utiče veoma i na raspoloženje vašeg deteta, a ko ne želi srećno i veselo dete, zar ne? Druga studija kaže da deca koja su propustila samo jednu svoju dnevnu dremku, pokazuju povećanu anksioznost, lošije raspoloženje i manju zainteresovanost za svet oko sebe. Pored toga, lakše odustaju od rešavanja problema, kao što su puzle i zagodnetke, uz brže pokazivanje znakova frustracije i konfuzije.

 

Koliko dugo i često treba da spavaju u toku dana?

Novorođenčad uglavnom spavaju 16 do 18 sati dnevno i to u blokovima od 30 minuta do četiri sata između dojenja. Znate i sami da su pune bebe i pospane bebe!

Jednom kada deca postanu aktivnija, dužina i učestalost popodnevnih dremki može varirati od deteta do deteta. Primera radi, ako imate bebu koja malo spava i brzo se budi, ne brinite, kroz dve godine on ili ona mogu postati velike spavalice čija dremka će trajati čak dva do tri sata dnevno.

U jednoj strudiji, istraživači su definisali navike spavanja na uzorku od 172 dece u uzrastu od tek rođenih beba do dece koja imaju sedam godina:

 • Uzrast od 9. do 12. meseca – bebe uglavnom imaju dve popodnevne dremke.
 • Uzrast od 15. do 24. meseca – ista grupa beba je spavala jednom u toku dana i kod većine dremka je trajala oko dva sata.
 • Uzrast od 3 godine – većina dece još uvek je imala popodnevnu dremku ali se stopa smanjila.
 • Uzrast od 5 godina – mali broj dece je još uvek spavao u toku dana.
 • Uzrast od 7 godina – skoro kod svih su prestale popodnevne dremke.

 

Dakle, kada popodnevne dremke kod dece prestaju?

Većina dece prestane sa popodnevnim dremkama između 5. i 7. godine, ali da li je to dobro za njih? Kao i kod mnogih drugih stvari kada su pitanju deca, precizan odgovor ne postoji. Primera radi, todlerima je potrebno od 11 do 14 sati sna u toku dana, ali mnogi od njih čvrsto spavaju u toku noći, dok drugi to nadoknade u toku dana.

 

Kako da znate da li je vašim mališanima još uvek potrebna popodnevna dremka?

Obratite pažnju na znakove koje pokazuje vaše dete. Ako je njemu ili njoj potreban san, verovatno ćete uočiti da trljaju okice, da su mrzovoljni, nestrpljivi ili loše raspoloženi. Bez obzira na uzrast, ako se vaše dete odupire spavanju, ali ipak pokazuje ovakvo ponašanje, možda biste trebali pronaći način kako da još neko vreme imaju svoje popodnevne dremke.

Ovo su neki od načina kako da ih lakše uspavate:

 • Ljuljuškajte ih uz laganu i umirujuću muziku.
 • Čitajte im knjigu u zamračenoj sobi.
 • Lagano ih izmasirajte pre dremke.

 

Kako da znate kada je vreme da prestanete sa popodnevnim dremkama?

Ako uočavate da vaše dete ima previše energije, on ili ona su verovatno spremni da prestanu sa popodnevnim dremkama. Evo nekoliko smernica kako da prepoznate takvo ponašanje:

 • Dete ne pokazuje znake umora u periodu koje je predviđeno za spavanje i beži svuda po sobi kako bi odbio/la uspavljivanje
 • Nakon preskočene dremke, dete ne pokazuje nikakve negativne efekte – mrzovolja, loše raspoloženje i slično.
 • On ili ona redovno spavaju popodne, ali se uveče mučite da ih uspavate.

Ako uočavate gorenavedeno ponašanje, pokušajte da prekinete rutinu sa dnevnim odmorom. Ukoliko posle određenog vremena uočite da ipak postoje negativni efekti i da pokazuju znake umora, uvedite ponovo popodnevne dremke.

Ako, pak, uočavate da je vaše dete srećno i energično i bez popodnevne dremke, onda je odluka o prekidu ove navike bila dobar izbor.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment