pelenski osip

MamaMe Nega

DIY: Domaći proizvodi za pelenski osip

Ovaj vodič služi da se vi malo opustite, jer ćete tačno znati šta dolazi u dodir sa nežnom kožom vaših mališana. Netoksične alternativne metode tradicionalnim proizvodima za negu kože su veoma jednostavne i efikasne, a najviše će se dopasti onim porodicama koje su previše zauzete, ali istovremeno i veoma ekološki svesne.

Pronalaženje ekološki prihvatljivih proizvoda koji sadrže sastojke koji su zaista sigurni za kožu vaših mališana može biti pravi izazov. Mnogi DIY recepti zvuče sjajno, ali deluju komplikovano i sadrže sastojke za koje nikad pre niste čuli.

Nastavite da čitate, jer ćemo vam otkriti recepte sa kojima ćete sigurno očistiti i nežno umiriti i najosetljiviju kožu. A najbolje od svega – sve ove sastojke verovatno već imate u svom domu.

Krema za pelenski osip

Glavni sastojci ove kreme su ultra umirujući čaj od kamilice i kokosovo ulje. Kokosovo ulje ima antibakterijska, anti-gljivična i prirodna lekovita svojstva, što ga čini savršenim sastojkom za nadraženu kožu.

Sastojci:

 • ¾ šolje kokosovog ulja
 • 1 kesica čaja od kamilice
 • 1 ½ kašike pčelinjeg voska
 • nekoliko kapi ulja lavande

Uputstvo:

Koristeći šerpu sa duplim dnom, dodajte kokosovo ulje i kesicu čaja i ostavite nekoliko minuta dok ulje ne postane blago obojeno.

Dodajte pčelinji vosak (može u komadićima) i esencijalno ulje.

Zagrevajte otprilike 20 minuta da se smesa zgusne, zatim uklonite kesicu čaja i ostavite da se potpuno ohladi.

Sipajte u bocu ili teglu i možete koristiti do mesec dana.

*Ako je smesa previše tečna, dodajte pčelinjeg voska.

Jednostavnija verzija:

 • 1 deo kokosovog ulja
 • 1 deo kukuruznog skroba
 • 1-2 kapi ulja lavande

Kokosovo ulje je fantastično sredstvo za umirenje kože, a kukuruzni skrob pomaže pri zgušnjavanju i očuvanju kreme. Ulje lavande će joj dodatno uticati na smanjenje upale. Pomešajte ove sastojke zajedno, dodajte u posudu i čuvajte do mesec dana.

Alternative maramicama

Tradicionalne maramice za jednokratnu upotrebu mogu da sadrže mikroplastiku, hemikalije koje oslobađaju formaldehid, mirise koji iritiraju kožu i potencijalno štetne konzervanse. Kao i pelene za jednokratnu upotrebu, one se ne razgrađuju lako i ostaju na deponiji decenijama.

Uz to što su netoksične i ekološki prihvatljive, ove maramice koje se mogu prati su veoma isplative, jer možete jednom uložiti u nekoliko njih i koristiti ih zauvek. Ove male pamučne kvadratiće možete kupiti putem interneta ili ih možete napraviti sami. Ako koristite platnene pelene, lako ih možete prati na uobičajnim programima za pranje pelena.

Spas za pelenski osip: Sredstvo za čišćenje sa kamilicom

Ovo izuzetno umirujuće sredstvo pomaže u sprečavanju manjih iritacija na koži, a glavna zvezda recepta je kamilica. Kapljica esencijalnog ulja lavande daje im neverovatan miris i pomoći će u ublažavanju manjih iritacija na koži. Većinu ovih sastojaka već imate pri ruci, a možete ga praviti istovremeno sa kremicom o kojoj je bilo reči gore.  

Sastojci:

 • 1 kesica čaja od kamilice
 • 1 šolja tople vode
 • 1 kašičica baby kupke za telo
 • 1 kašičica tečnog kokosovog ili bademovog ulja
 • 1 kap ulja lavande

Uputstvo:

Napunite poklopljenu teglu, plastičnu posudu za maramice ili neku drugu posudu sa vrućom vodom i dodajte vrećicu čaja.

Ostavite da se ohladi oko 20 minuta, dobro iscedite kesicu čaja i dodajte ostatak sastojaka.

Dodajte dovoljnu količinu maramica u posudu da budu namočene i spremne za upotrebu.

Napravite novu količinu na svaka tri dana. Za one u pokretu – sipajte smesu u sprej bočicu.

Umirujuće sredstvo za pranje

Ovaj recept je fenomenalan ako vaše dete ima česte pelenske osipe. Med je čaroban sastojak za ublažavanje osipa i blagotvoran za iritacije.

Sastojci:

 • 1 kesica čaja od kamilice
 • 1 šolja tople vode
 • 1 kašičica meda

Uputstvo:

Koristite isti metod kao gore.

Pročitajte i… Šta je pelenski osip i kako ga možete sprečiti.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment