Deca i učenje na daljinu

Mama

Zašto su neka deca stidljiva kada je u pitanju učenje na daljinu

Učenje na daljinu često dolazi sa tehničkim poteškoćama, ali takođe može dovesti i do izazova u angažovanju učenika.

Do sada je većina učenika bila u školi otprilike mesec i po do dva meseca, i, ako ste roditelj, verovatno ste primetili ponašanje deteta kada dođe kući nakon nastave. Neki roditelji bi se mogli iznenaditi kada otkriju da je njihovo uglavnom pričljivo dete, koje u prošlosti nije imalo problema sa aktivnošću na nastavi, prilično rezervisano u virtuelnoj učionici.

Dete može biti stidljivo kada su u pitanju učenje na daljinu i video pozivi na Zoom-u, a to se može odraziti i na stvaran život. Za većinu ljudi, osećaj lagodnosti pred kamerama je nešto sasvim normalno što se nauči usput, a ne nešto što je urođeno. Ali, čak i odraslima može biti nelagodno ako treba da učestvuju na online konferenciji, dok će se sa druge strane osećati potpuno ugodno kada su u zatvorenom prostoru sa drugim kolegama. Dakle, i oni se mogu osećati stidljivo i samosvesno, baš kao i deca.

Deca su jako svesna bića

Deca mogu postati stidljiva ili zabrinuta kada se radi o video pozivima u vezi sa školom, jer se preko kamere sve vidi.

U većini interakcija sa drugima ne možemo videti svoj izraz lica. Ali, sistemi video konferencija nas često primoraju na to. Ovo je potpuno nova situacija za sve – nastavnike, učenike i roditelje – i nove situacije mogu dovesti do toga da bilo ko bude nesiguran, nervozan ili stidljiv.

Gledajući se na kamerama, deca mogu da vide svoje „mane“ i stoga mogu stvoriti previše negativne pretpostavke o svom izgledu. Bez obzira da li je dete sramežljivo ili ne, posmatranje sopstvenog ponašanja i gestikulacija više sati u toku dana može ga dovesti do hiper-fokusiranja na detalje koje drugi možda uopšte neće ni primetiti.

Osećaju kao da su sve oči uprte u njih

U tipičnoj školskoj učionici, učenici sede u redovima stolova okrenutih prema učitelju, gledajući jedni drugima u leđa. Ponekad su raspoređeni u krug, ali čak ni tada nisu toliko vidljivi kao u okruženju za online učenje.

Sama pomisao na virtuelne učionice im može biti zastrašujuća, jer njihova lica mogu biti vidljiva u svako doba, a kada učenik govori, kadar gde je njegovo lice uglavnom zauzima veći deo ekrana.

Objektiv kamere oponaša mikroskop, projektujući lice učenika u centar ekrana kako bi ga mogao videti ceo razred, a nekoj deci je ta činjenica veoma strašna. Verujemo da ćete se složiti da to nije nimalo prijatno iskustvo.

Postoje tehnološki izazovi

Navigacija u virtuelnoj učionici zahteva vežbu. Učenje gde su dugmad za prigušivanje zvuka i gašenje videa, kako ući / izaći sa ‘časa’, znajući da, iako sede sami kod kuće, svaki njihov potez se posmatra . Sve to je jako konfuzno. I, veoma često, kada imaju osećaj nepoznatog ili je nešto van njihove kontrole, učenici se jednostavno zatvore.

Upoznavanje sa mrežnim sistemima može biti izazov. Ako učenik ima problem sa pristupom Internetu ili se bori sa platformom za video konferencije, to može nagomilati nepotreban stres i strepnju koji nisu postojali u tradicionalnoj učionici. Možda se jednostavno ne osećaju prijatno kada je sva ta zbrka oko njih. Tehnologija učionicama daje novu dimenziju, stoga dete može pomisliti da mora da pokaže izvanredne tehničke sposobnosti.

Treba im malo vremena i pomoći

Neka deca se prilagođavaju novom okruženju u učionici, neka shvataju da ih gledaju nove očne jabučice, neka deca znaju kako se treba ponašati, a neka su upravo izvan svih svojih zona komfora – sve navedeno su potpuno normalne stvari!

Internet i učenje na daljinu zahtevaju znanje novih veština, a sramežljivost u ovom slučaju je sasvim normalna stvar. Ono što je jako važno je da sve ovo deci predstavimo na što jednostavniji način kako se ne bi plašila.

Prilagođavanje „novom normalnom“ dovodi do neprijatnih osećanja i sukoba koji ne moraju nužno imati laka rešenja, ali roditelji treba da izbegavaju iskušenje da ih ignorišu.

Naš savet roditeljima je sledeći: Podsetite se svako jutro da svi učimo zajedno i u redu je da ne budemo savršeni.

Pročitajte i… Kako ne klonuti duhom tokom izolacije?

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment