Dom/Uređenje MamaMe

Čestitka na dar

Prvobitna funkcija, pa i sam smisao slanja čestitki u današnje vreme polako, ali sigurno gubi na značaju. 

Tehnologija, posebno elektronska pošta i video pozivi, vrtoglavo smenjuju pisanu reč, papir i kreativni proces koji nam pružaju pisanje, ukrašavanje čestitki i njihovo slanje na željenu adresu. 

Istina, mogućnosti koje video pozivi sa sobom nose velike su i važne, ali to svakako nije razlog ili prepreka da pažnju ne poklanjamo i kroz čestitku. 

Čestitku i pismo u savremenom svetu ne bi trebalo posmatrati kao zastareli vid komunikacije, budući da je njihova vrednost mnogo veća. Nije teško zaključiti da posebnu važnost imaju one u čijem stvaranju i kreativnom procesu učestvuju deca. 

Deca svojom snažnom maštom, i možda samo na prvi pogled neveštim rukama, čine da sve postane zabavnije i smislenije.

Na jednostavnom primeru uče kako je u materijalnom svetu ipak moguće biti ljubazan i pažljiv. 

Generacije koje dolaze sve će se ređe susretati sa ovakvim vidom tihe komunikacije, zato je dužnost roditelja da taj niz uz malo volje prekinu, i da na taj način započnu možda najlepšu zajedničku aktivnost. 

Izrada čestitki ne zahteva mnogo vremena, ali da bi kreativni proces bio još zabavniji može se raščlaniti na neke segmente. 

Prvo, bilo bi dobro izabrati temu, a nakon teme razmisliti o tome šta bi se od materijala moglo iskoristiti. U zavisnosti od uzrasta deteta mogućnosti su različite. Primer je šetnja, koja može biti i svojevrsni vid potrage za najlepšim lišćem ili cvećem, koje možete koristiti. Ukoliko dete ume da piše, može i samo nešto napisati, nacrtati, obojiti ili iseći i zalepiti. 

Ne mora da postoji poseban povod, ili da izrada čestitki bude usko povezana sa određenim datumom, jer razlog uvek postoji. On se ogleda u želji da nekoga obradujemo jednostavnim gestom. Dete će to i samo uvideti, bez mnogo sugestija i priče. Možda je u početku  neophodno motivisati ih, biti primer, ali njihova mašta će učiniti da ovaj poduhvat  bude ne samo
uspešan, već i redovan vid igre i zabave. Na taj način će svoju ljubav i maštu nežno usmeriti na izradu i kreativni proces stvaranja malog umetničkog dela, namenjenog tetki, baki, sestri, pa što ne onda i tati, deki, bratu. Bitna je pažnja.

Za izradu ovakvih čestitki potrebno je:

  • Beli papir (koji savijamo na pola)
  • papiri u boji (koji će nam poslužiti za srca različitih veličina)
  • makaze
  • lepak za papir
  • konac i igla (za čestitke sa srcolikim balonima)

Zabavite se, budite kreativni i obavezno tražite pomoć od malog, ali važnog pomagača. 

Ostaje vam i posveta, kao najlepši deo za kraj. 

I najvažnije:

Posmatrajte dete, videćete ponos i sreću. U tome se i nalazi suština izrade i darivanja čestitki, ili bilo kod drugog kreativnog izražavanja i pisane reči. Sreća raste baš onda kad je delimo.

Autor: Vanja Bjelica

Majka i supruga koja kroz fotografije evocira sećanje na detinjstvo i davne uspomene. Pomalo nespretno, ispisujem i Priču o nama. Fotografijom prikazujem deo svakodnevice, ali ono najlepše i najvrednije ipak čuvam samo za nas. Veliki ljubitelj pisane reči, ali i ćutolog, koji poseže za fotografijom u onom trenutku kada reči ne mogu da se izjednače sa emocijom.

Leave a Comment