božić

MamaMe Putovanja

Božićna bajka: Najlepši evropski gradovi za vreme praznika

Tradicija, sneg, magični crkveni horovi, bajkoviti prizori i ukrasi, živopisni božićni vašari na trgovima… Sve su to sinonimi za Božić u Evropi!

Pojedini evropski gradovi praznike proslavljaju sa neobičnim tradicionalnim običajima. Drugi, pak, pripremaju neverovatan spektakl za turiste uz vatromet i sjajan program. Za koji god grad da se odlučite, sigurni smo da ćete provesti nezaboravne trenutke sa svojom porodicom i voljenim osobama, a kući ćete se vratiti prepuni utisaka sa slatkim suvenirima.

Novogodišnja i božićna groznica počinje i toj vrsti euforije se svi radujemo. Polako završavamo sve svoje obaveze za ovu godinu, planiramo odmor i razmišljamo o poklonima za najdraže.

Da li ste spremni da zajedno uplovimo u božićnu avanturu?

Zažmurite na trenutak i zamislite da držite šolju toplog kuvanog vina na nekom trgu, a mi vas vodimo na nezaboravno putovanje gde ćete se ponovo osećati kao dete i uživati u najlepšim božićnim, bajkovitim predelima. Ovim destinacijama će se posebno obradovati vaši mališani, koji uvek s nestrpljenjem očekuju praznike.

Prag, Češka

Prag, gotska evropska bajka, pružiće vam neopisiv i istinski duh Božića. Mnogi ljudi su saglasni u tome da je Prag najlepše okićen grad za vreme praznika. Istorija, tradicija i kulturni običaji učiniće da vaš odmor bude nezaboravan i ispunjen.

Božićna šoping groznica će vas lako poneti, a uz kuvano vino i tradicionalnu kuhinju uživaćete u predivnim koncertima i programima na trgovima. Zima u češkoj prestonici je veoma oštra i hladna, ali bez obzira na to bićete oduševljeni ako prošetate starim ulicama koje pričaju priču o burnim duhovima prošlosti. Neverovatna arhitektura i kulturni spomenici prekriveni snegom će vam omogućiti da napravite najlepše fotografije sa svojom porodicom. Smeštaj možete pronaći na Booking.com.

Strazbur, Francuska

Strazbur, „prestonica“ regije Alzas, poznat je i po tome što je jedini u svetu čiji je centar pod zaštitom Uneska, ali i po vekovnoj tradiciji dobrog ukusa i brojnim znamenitostima. Svakog dana u godini turiste oduševljava Katedrala Notrdam, ali i ušuškani kvart Mala Francuska sa mnogobrojnim restoranima i kafićima koji nude razne specijalitete regije Alzas. Kako je grad na vodi, imaćete utisak da se nalazite u francuskoj Veneciji.

Strazbur je kuća najstarije božićne pijace. Ovaj šarmantni, stari grad se nalazi blizu granice sa Nemačkom, pa ćete na mnogim mestima osetiti mešavinu dve kulture i naroda. U senci moćne katedrale pronaći ćete više od 300 drvenih štandova sa ručno pravljenim nakitom, suvenirima, tradicionalnim poslasticama i drugo. Praznična atmosfera uz miris pečenog kestena je nešto čega ćete se zauvek sa osmehom sećati. Preko Booking.com možete pronaći i rezervisati apartman, hostel ili hotel. 

Booking.com

 

Rovaniemi, Finska

Rovaniemi je grad u najsevernijoj finskoj provinciji – Laponiji. Zamislite najlepšu zimsku razglednicu i dobićete upravo Rovaniemi. Predivni predeli prekriveni snegom, ledene skulpture i svetluckave jelke su nešto što ovaj finski grad čini jednom od najboljih destinacija za božićne praznike. A kada tome dodamo i činjenicu da Deda Mraz živi osam kilomatara dalje, dobićete pravu magiju sa kojom će posebno biti oduševljeni oni najmlađi.

Čim sletite na aerodrom u Rovaniemiju, odmah ćete osetiti zimsku čaroliju. Sedam svetlećih irvasa, pahulje, Deda Mraz, polarni medvedi, vilenjaci… Dekoracija na svakom uglu izgleda nestvarno! Do sela Deda Mraza postoji redovan prevoz, a ono što vas tamo očekuje je upravo ono što ste u detinjstvu i zamišljali. Čarobni krajolik sa bogatim četinarskim šumama pokrivene snegom. U kući Deda Mraza su vilenjaci koji mu pomažu, suveniri koji su ručno pravljeni, pošta Deda Mraza sa sopstvenim poštanskim žigom koji ne možete dobiti više nigde na svetu. I naravno, tu je i sam Deda Mraz lično. Pronađite savršen smeštaj na Booking.com.

Nirnberg, Nemačka

Ne postoji bolje vreme za posetu Nirnbergu od božićnih praznika, kada se ovaj nemački grad pretvara u pravu zimsku bajku. Nirnberg je dom jedne od najstarijih i najspektakulranijih božićnih pijaca u Nemačkoj, ali i u svetu. Ovaj srednjovekovni grad u Bavarskoj svoje posetioce pozdravlja sa neverovatnom dekoracijom, tradicionalnom hranom i pićem i veoma zanimljivim aktivnostima.

Duh grada, u kojem se mešaju nemačka istorija i tradicija, najbolje ćete osetiti ako se “izgubite” na Haupmarktu, glavnoj pijaci smeštenoj u Starom gradu. Šarene tezge su ovde postavljene tokom cele godine, ali u punom sjaju ih možete zateći u nedeljama pre Božića. Opojni mirisi začina, hleba i poslastica će vas potpuno istopiti. Booking.com je pravo mesto da pronađete savršen smeštaj u ovom prelepom gradu.

Kopenhagen, Danska

Božić u Kopenhagenu znači puno svetla, sjajan praznični duh i pregršt zanimljivih aktivnosti. Inovativni dizajn u kombinaciji sa legendarnom danskom udobnošću, učiniće da se osećate kao kod svoje kuće.

Sa božićnom pijacom i neverovatnim uskrasnim dekoracijama, čitav grad odiše prazničnom atmosferom. Ali nijedno mesto u gradu ne pruža toliko božićnu magiju kao Tivoli Gardens. Drugi najstariji zabavni park na svetu u vreme praznika postaje pravi zimski spektakl. Čudesna atmosfera, ukrasne lampice, uzbudljive vožnje i preslatki štandovi… Na ovom bajkovitom mestu, potpuno ćete izgubiti pojam o vremenu i nećete želeti da se magija završi. Ako ste se ipak odlučili za Kopenhagen, posetite Booking.com i rezervišite vaš smeštaj.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment