Igračke i oprema Mama&me MamaMe

Beba, vođa igre

Bebe su zaista mala, slatka, ali nepredvidiva bića. Koliko puta vam se desilo da bebi pružite igračku namenjenu njenom uzrastu i da sa ushićenjem čekate njenu reakciju, i čekate, čekate. U tom čekanju vidite izvesnu reakciju, ali ne ono što ste zamisli. Zamišljena reakcija je izostala i ushićenje roditelja lagano bledi. Pitate se zašto?!

Kada se to desi, više puta ostanete duboko zapitani i zabrinuti za svoju veštinu kupovine igračaka vlastitom detetu.

Potreba da ga animirate u toku dana je normalna pojava, ali šta kada to što vi smatrate pogodnim za bebu nju ne zabavlja, ili je zanima veoma kratko?

Upravo tu se i nalazi početnika greška roditelja, jer kada očekivanja nisu ispunjena, užurbano se traži neko novo, pametno rešenje. Igračke i zanimacije se nabavljaju brzinom svetlosti, što vodi u drugu krajnost.

Rešenje je jednostavno – posmatrajte dete. Primetićete da u malim, svakodnevnim situacijama oni čak i u najranijem uzrastu pokazuju interesovanje ili sklonosti ka različitim zvucima, teksturama, oblicima i bojama. I zapamtite, svako dete je drugačije.

U razgovoru sa drugim roditeljima primetićete da je to vrlo uobičajeno, i da deca uživaju u igri sa flašama, šerpama, tiganjima, varjačama, i raznim drugim predmetima čija primarna funkcija nije vezana za dečju igru.

U situaciji gde sasvim slučajno obična kesa iz prodavnice dođe u kontakt sa bebinom rukom, vi odjednom prisustvujete erupciji sreće i ushićenja. Takvi trenuci pružaju nam uvid u to šta dete želi da istražuje. Zato nam ostaje da osluškujemo njihove potrebe, i da na kraju predmet interesovanja prilagodimo njima i učinimo ga bezbednim za dalju igru i istraživanje. Jednostavno je:

Posmatrajte, podržite i prilagodite detetu! Uvidećete da umete da napravite najzabavniju zvečku od obične flaše i pirinča, ili da kesama nađete malo drugačiju, zabavnu svrhu.

Izrada šuškavca za bebe je veoma jednostavna i ne zahteva posebno spretne ruke, ili mnogo vremena. Uz malo truda, tkanine i nekoliko kesa možete napraviti nešto interesantno, bezbedno i prilagođeno uzrastu vašeg deteta.

Potrebno je:

  • Šema u obliku srca po kojoj ćete crtati na tkanini
  • pamučni materijal po izboru
  • makaze
  • igla i konac
  • kese

Prvo je potrebno da napravite šemu u obliku srca.

Tkaninu okrenete na naličje, savijenu na pola, budući da su potrebna dva sloja (gornju i donji) koja ćete zajedno ušiti.

Kada na tkanini precrtate srce, sledi šivenje. Šijete tako da u jednom potezu igle i konca obuhvatite i gornju i donju stranu.

Kada po isrcranoj šemi dođete skoro do kraja, tada okrenite tkaninu sa naličja na lice.

Sledi punjenje šuškavca kesama. Za kraj vam ostaje vam da ušijete igračkicu do kraja i to je to.

Uživajte u igri. 

Majka i supruga koja kroz fotografije evocira sećanje na detinjstvo i davne uspomene. Pomalo nespretno, ispisujem i Priču o nama. Fotografijom prikazujem deo svakodnevice, ali ono najlepše i najvrednije ipak čuvam samo za nas. Veliki ljubitelj pisane reči, ali i ćutolog, koji poseže za fotografijom u onom trenutku kada reči ne mogu da se izjednače sa emocijom.

Leave a Comment