Beba i kućni ljubimac

Beba MamaMe Porodica Razvoj i sport

Kako da vaša beba i kućni ljubimac postanu najbolji prijatelji

Kada se beba i kućni ljubimac upoznaju, to može biti malčice komplikovano. Zato je krajnji cilj učiniti da se obe strane osećaju voljeno, kako bi – u najidealnijem slučaju – beba i on postali večni drugari. Istina, ponekad ćete naići na prepreku, pogotovo ako prvorođeno dete upoznajete sa ljubimcem koji je navikao da je on gazda u kući.

U nastavku ćemo vam dati nekoliko saveta koji će pomoći da na kraju dana ispradnete heroj!

1. Planirajte unapred

Ovaj savet je zlatan vredan, pa se potrudite da ga dobro upamtite.

Pre nego što beba uopšte stigne, vaši pas ili mačka mogu da osete da se nešto menja, samim tim što se u kuću unosi nov nameštaj, puno igračaka, kolevka za bebu itd. Dobro je obaviti ‘prethodno prilagođavanje’ na promene. Možda biste želeli da ljubimca naviknete na nove granice tako što ćete u svakodnevnu šetnju sa njim voziti i kolica, iako beba još nije stigla. Takođe ga možete uvesti u bebinu buduću sobu i puštati mu uspavanke, kako bi se navikao na zvuk. Na kraju, isplanirajte ko će pričuvati vašeg ljubimca kada budete odlazili u bolnicu (a možda i u prvoj nedelji nakon vašeg povratka iz nje).

2. Najvažnije je biti smiren

Nakon rođenja bebe, ljubimca pripremite za susret s novim prijateljem tako što ćete mu dati da onjuši nešto što nosi bebin miris – pokrivač ili odevni predmet koji je beba koristila u bolnici. Na ovaj način, kada bude upoznao bebu, njen miris će mu biti poznat i brže će se prilagoditi novonastaloj situaciji. Kada se vratite kući iz bolnice, najbolje je da uđete u kuću i, dok druga osoba drži bebu, vi možete pozdraviti svog malog prijatelja kao što to uvek radite, posvetiti mu malo pažnje i pustiti ga da se smiri. Kada bebu unesete u sobu, ako se ljubimac lepo ponaša, a beba ne pokazuje strah, možete je primaći kako bi osetili miris jedno drugog. Uz malo sreće, neće proći dugo, a da vam njih dvoje zajedno ne naprave haos u kući. 😊

3. Bezbednost na prvom mestu

Poštovanje je ključno u svakom odnosu. Ideja je da svom ljubimcu usadite naviku da bebu može njuškati i nežno joj prilaziti – ali da lizanje, grickanje ili režanje nisu dozvoljeni. Kaznite ih po potrebi. Takođe se pobrinite da vaš ljubimac ide na redovne preglede i prima vakcine. Sa druge strane, kako beba bude rasla, naučite je da se drži dalje od staklenog posuđa, oštrih predmeta, kanti za smeće itd. Svaka strana mora da razume i poštuje postavljene granice.

4. Pokušajte da sve bude kao i ranije

Ključ za sreću i zdravlje vašeg ljubimca je da sve bude isto ili makar slično kao i ranije. Ali, ako ste posebno zabrinuti zbog velikog, nervoznog ili agresivnog psa, možda ćete morati da ga držite na povocu prvih nekoliko nedelja bebinog života.

Česti su slučajevi da ljubimac u početku bude ljubomoran, ali to se da rešiti ako mu posvetite pažnju koja mu je neophodna. Ako primetite loše ili nekarakteristično ponašanje (pravljenje nereda; odbijanje hrane), razgovarajte sa veterinarom. I pripazite posebno na mlade ili jako stare kućne ljubimce, jer će im prilagođavanje pasti još teže.

Iako se stvari u početku mogu činiti teškim, na kraju sve dođe na svoje, i vaši beba i ljubimac mogu postati nerazdvojni prijatelji.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment