uspavljivanje bebe

MamaMe Nega

8 trikova koji će vam pomoći uspavate bebu

Bebe su nemirne i plaču iz više razloga i u to ste se verovatno svi već više puta uverili, bilo da imate svoju decu ili da ste samo bili u društvu drugih roditelja. Hajde da vidimo na koje sve načine možemo pomoći bebama da se umire i lakše zaspu.

Ukoliko imate baš jednu takvu bebu, koja želi zaspati ali neumoljivo plače, nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći. Možda ste neke od ovih trikova već isprobali, ali sigurni smo da postoje neki i za koje ćete prvi put čuti. Ako samo jedan bude delovao, vredelo je!

Zašto bebe plaču?

“Zašto?” je pitanje od million dolara kada novorođena beba neprestano plače, a vi ste isključili sve očigledne uzroke poput gladi i prljave pelene. I dok starije bebe obično plaču pred dremku ili spavanje, jer im nije dovoljno udobno ili ne vole da spavaju same, novorođenčad plaču iz drugih razloga.

Digestivni problem

Novorođenčad obično imaju probavne tegobe, kao što su gasovi, refluks kiseline, probavne smetnje i štucanje. Budući da se njihovi probavni sistemi prvi put susreću sa hranom i još nemaju kolonizovani mikrobiom creva, teže se razgrađuju neki složeni molekuli iz majčinog mleka ili iz formule. Upravo to može izazvati kiselinu, probavne tegobe i gasove.  

Dok dojite, određena hrana takođe može podstaći kiselinu – poput kofeina, belog luka, začinjene hrane ili mlečnih proizvoda. Porazgovarajte sa svojim lekarom i razmislite o tome da odustanete od tih namirnica dok dojite.

Takođe, bebe uzimaju vazduh kada plaču i piju mleko, što takođe može uzrokovati gasove nakon obroka. Problemi sa probavom mogu držati bebu budnom tokom noći, naročito što ležanje ravno može otežati izbacivanje gasova i učiniti probleme sa kiselinom još neugodnijim.

Grčevi u stomaku

Gasovi i kiselina mogu biti uzroci bebinog plakanja, ali nisu sinonimi za grčeve u stomaku. Glavni simptom grčeva je konstantno plakanje i obično se pogoršava uveče. Generalno se pojavljuju oko druge do četvrte nedelje života i traju do kraja trećeg meseca, a u retkim slučajevima i može trajati i duže.

Svaka peta beba ima grčeve i nema razlike da li su dečaci ili devojčice u pitanju. Iako grčevi nisu povezani sa bolovima, bebe koje se muče sa grčevima mogu tako izgledati. Oni će podizati glavu, uvlačiti noge prema stomaku, pocrveneti u licu i mogu puštati gasove. Masažom bebinog stomačića, može se olakšati bebi ovaj ne tako prijatan period.

Nedostaje im osećaj mamine utrobe

Posle dugog perioda u maminom stomaku, gde nisu u mogućnosti da se u potpunosti ispruže, mnogo beba je šokirano novootkrivenim prostorom kada stignu na ovaj svet. Može se desiti da teže zaspu, jer novo okruženje je toliko drugačije. Stvari kao što su povijanje ili nosanje po sobi im može pomoći da steknu osećaj kao da su u materici, što će ih sigurno smiriti.

U nastavku vam donosimo nekoliko trikova koji će vam pomoći da umirite i uspavate bebu tako što ćete oponašati okruženje materice ili uz neke druge sigurne i efikasne metode.

Pripremite bebinu sobu

Osvetljenje i zvuk u bebinoj sobi treba da budu umirujući kako biste smanjili stimulaciju i pomogli bebi da se opusti. Prugušite svetla toliko da možete dovoljno dobro videti kada se krećete po sobi. Koristite beli šum ili mobilni (postavljen na avionski režim) kako biste reprodukovali beli šum, zvuke okena ili kiše. Beli šum je sličan onome što je vaša beba čula dok je bila u stomaku.

Povijanje bebe

Povijanje bebe je tradicionalna metoda koja pomaže bebama da se umire i budu sigurnije, a koja se praktikuje već generacijama unazad. Ova metoda je dokazano učinkovita, pa je i današnje mame sa zadovoljstvom primenjuju. Povijanje u praksi znači čvrsto umotati bebu kako bi se simulirao osećaj materice. Razmislite malo i sami. Devet meseci ste proveli u maminom stomaku, u sigurnoj i mirnoj poziciji. Sada se odjednom nalazite “sa ove strane” planete, prostor je ogroman, ima puno zvukova i sve je nepoznato. Upravo zato i postoji povijanje – da bismo bebu smirili i pružili joj osećaj sigurnosti.

Pročitajte detaljnije…

Krećite se

Vaša beba je navikla da se mnogo kreće u materici. Da, unutar nje nije bilo puno prostora, ali mama se uvek kretala, hodala i pomerala na neki način. Čak i ravnomerno disanje pomalo pokreće bebu u stomaku. Zato – ljuljanje, njihanje, odskakivanje i drugi oblici pokreta mogu pomoći da se nemirna beba uspava. Možete probati i sa kolicima, ali oni ipak najviše vole kada se nose i kada su okrenuti prema nečijim grudima tako da mogu osetiti otkucaje vašeg srca.

Pevajte uspavanku

Uspavanka je stara, isprobana i pouzdana metoda za sve bebe. Najbolje deluje kada držite bebu na grudima, odnosno kada je njihova glava na grudima ili čak više, tik ispod vaših glasnih žica. Lagano pevanje će umiriti bebu i utešiti je, jer oni imaju posebno istančano čulo za te nežne vibracije.

Difuzna esencijalna ulja

Određena esencijalna ulja imaju posebna lekovita i umirujuća svojstva koja uspavljuju ili čak podstiču duži san. Deluju tako što regulišu oslobađanje hormona na način koji uravnotežuje ciklus spavanja-budnosti mozga. Neka esencijalna ulja su sigurna za novorođenčad kada ih ne uzimate duže od 30 minuta u datom trenutku. Sigurna esencijalna ulja koja mogu pomoći spavanju novorođenčadi su:

  • Eterično ulje kamilice
  • Eterično ulje slatke naranče
  • Eterično ulje mirođije

Jednostavno postavite mali difuzor u dečijoj sobi i upotrebite nekoliko kapi jednog ili više ulja kada se spremate da uspavate bebu.

Koristite cuclu

Bebe imaju prirodan instinkt za sisanje od samog rođenja, a ako im date nešto nežno i sigurno da sisaju to može pomoći kod uspavljivanja. Obavezno izaberite netoksične cucle koje su napravljene od prirodnih materijala.

Sledite njihova uputstva

Za teže uspavljivanje razlog često može biti i to što su bebe previše stimulisane ili preumorne. Čim uočite taj pogled i oči koje se cakle i polako sklapaju, vreme je da ih uspavljujete. Ako su umorni, a vi to odlažete, moguće da će se previše umoriti, zatim unervoziti i početi da plaču, a tada san teže dolazi na oči.

Dakle, potrudite se da pomno pratite znakove koje vam daju. Kada se upoznate sa tim i kada prepoznate tačno kada je vreme da ih polako spustite u krevetac, to će vam pomoći da uspostavite konzistentniji raspored.

Pridržavajte se rituala

Jednom kada shvatite koji sistem deluje, ponovite to svaki put kada je vreme za spavaje. Možete je nahraniti, zatim sačekati da podrigne, otpevati uspavanku dok ljuljate bebu i šetate po sobi, a zatim je spustiti u krevetac.

Šta god da radite, svaki put radite isto. Ovo uslovljava telo vaše bebe da počne sa uspavljivanjem čim se počne sa rutinom.

Biće sve lakše i lakše…

Potrebno je vreme da se nauči šta tačno deluje na vašu bebu i neminovno je da će to svaki put postajati sve lakše. Ključ je da vi budete opušteni i da posmatrate bebu. Ne dozvolite da vas preplave frustracije. Duboko udahnite, obavezno odmarajte i zapamtite da će sve biti bolje kada usavršite rutinu i spoznate navike svoje bebe.

Naši omiljeni proizvodi za lepši san

Neka se vaši mališani toplo i udobno ušuškaju u pastelne boje posute sanjivim tačkicama. Mekana Oeko-tex sertifikovana pamučna posteljina će obezbediti udobno i sigurno okruženje za spavanje najmlađima.

Divne sjajne tačkice umotaće vaše mališane, stvarajući udobno i mekano gnezdo. Udobno gnezdašce je savršeno za njihove prve snove kada prelazite iz maminog stomaka na krevetac ili kolica, jer poznato okruženje stvara osećaj sigurnosti.

Set od sve muslin pelene u nežnim bojama sa sanjivim tačkicama i prijateljima. Umotajte bebu za udoban san ili koristite pelene kao prekrivač kada je previse toplo. Oeko-tex sertifikovan.

Mekana vreća za spavanje posuta sanjivim tačkicama daće svu udobnost i toplotu mališanima koja im je potrebna dok spavaju. Nema više briga za otkrivanje noću.

Veliki izbor Elodie Details laža pružaju mogućnost da nađete stil koji odgovara svakom raspoloženju i svakoj osobi. U njihovom asortimanu pronaći ćete cucle koje su namenje novorođenim bebama.

Nežno umirite svoju bebu za spavanje laganom i melodičnom uspavankom. U unutrašnjosti se nalazi originalna mehanička muzička kutija koju navijate povlačenjem žice.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment