deca i bašta

MamaMe Porodica Razvoj i sport

7 stvari koje deca mogu naučiti u bašti

Neki od nas su tokom odrastanja imali tu sreću da žive u kućama koje imaju dvorište i baštu. Drugi, pak, su drage volje provodili raspuste na selu kod bake i deke. Ima zaista nešto posebno u tim baštenskim aktivnostima kad si dete, ali i sada se neretko rado prepustimo čarima vrta.

Obrada zemljišta, sadnja raznih biljaka, njihovo zalivanje i održavanje… I onaj omiljeni deo – uživanje u slasnim polodovima koje sami uberemo.

Ne morate živeti od uzgajanja voća, povrća ili cveća da biste uživali u ovim ritualima. Možete napraviti baštu samo za sopstvene potrebe. Čak i na balkonu ili terasi možete kreirati sopstveni vrt u kojem ćete svi porodično uživati.

U ovim nesigurnim vremenima, dvorište, bašta ili terasa su od posebnog značaja. Oni nam nude priliku da ostanemo sigurni, a da opet uživamo na otvorenom. I ovo je svakako savršen način da se naši najmlađi povežu sa prirodom, čak i ako ste bili primorani da odustanete od ovogodišnjih putovanja. Ne samo da ćete stvoriti lepe uspomene, već ćete dobiti priliku da mališane naučite važnim životnim veštinama.  

Pročitajte i… VIKEND PROJEKAT: SVI POTENCIJALI NAŠE TERASICE

Donosimo vam 7 stvari koje deca mogu naučiti uz baštovanstvo.

Odgovornost

Baštovanstvo zahteva mnogo vremena i posvećenosti. Mala deca će brzo naučiti da moraju biti strpljivi i odgovorni ako žele da im dragoceno seme preraste u hranu. Potrebno je redovno zalivanje i đubrenje, paziti da li biljka ima dovoljno sunca i stpljivo čekanje da seme preraste u biljku.

Samopouzdanje

Znate li samo koliko će radosno grickati krastavac koji su sami zasadili ili gajili? Do povećanja samopouzdanja neminovno dolazi kada se postignu ciljevi, a uživanje u hrani koje su naše ruke stvorile je neprocenjivo.

Nekoliko studija je takođe pokazalo da baštovanstvo ima pozitivne efekte na zdravlje odraslih i dece, uključujući poboljšano raspoloženje, smanjenu anksioznost i bolji kvalitet života.

Fizička aktivnost i razvoj

Vrtlarstvo može biti težak posao, ali deca neće primetiti znoj jer će biti previše zauzeti i silno će se zabavljati. Ne samo da će imati koristi od fizičke aktivnosti, već će biti na vazduhu i suncu.

Briga o bašti ima i nekoliko razvojnih prednosti. Povećava grube motoričke sposobnosti (kopanje, dizanje kante za zalivanje, čupanje korova) i fine motoričke veštine (rukovanje i sadnja semena) i angažuje sva čula (osećaj prljavštine, gledanje različitih boja, miris cveća, slušanje ptica i degustacija hrane).

Zdrava ishrana

Da li vaše dete odbija jesti povrće? Pustite ih da sami uzgajaju povrće i posmatrajte kako se njihov stav menja. Paradajz, krastavci, pa čak i začinsko bilje će im odjednom postati najukusnija poslastica.

Njihovu novonastalu strast možete pojačati objašnjavanjem kako voće i povrće jačaju njihove mišiće i daju im energiju potrebnu za trčanje i igru čitav dan. Ako žele biti jaki poput Popaja, moraju jesti svoj špinat!

Naučiće da vole prirodu i našu planetu

Ne samo da će kopanje uticati da zavole prirodu, već će ih naučiti odgovornosti prema životnoj sredini.

Ugajanje sopstvene hrane smanjuje količinu toksičnih hemikalija u vodi, ali i našim telima. Oni će razumeti vitalnu ulogu koju pčele igraju stvaranju hrane. Oni će naučiti da svaki mali korak koji preduzmemo za stvaranje hrane i koliko je bitno za našu planetu da minimiziramo prehrambeni otpad.

Naučne i matematičke sposobnosti

Nema boljeg načina za učenje od onog kroz zabavna stvarna iskustva, a baštovanstvo svakako spada u tu kategoriju. Deca mogu učiti osnovne matematičke veštine tako što će brojati semenke ili tako što će meriti napredak biljke svake nedelje.

Oni takođe istražuju naučne koncepte kada postavljaju pitanja poput: Zašto biljkama treba sunce da bi rasle? Zašto su njihovi listovi zeleni? Ova vrsta praktičnog učenja vrednija je od svega što mogu naučiti iz udžbenika.

Značaj porodičnog vremena

Baštovanstvo će podstaći svakog člana porodice da se malo odmakne od ekrana i obaveza i da se opusti i fokusira na zajednički cilj. Zato je ovo sjajan način da se učvrste porodične veze i poboljša međusobna komunikacija.

Ako vaša deca nisu oduševljena baštovanstvom na početku, pokušajte da ih animirate. Neka priteknu u pomoć i starija braća i sestre. Možda možete dekorisati zajedno baštu, kupiti dečije alate sa kojima je lako rukovati, napraviti strašilo ili kućicu za ptice.

Možete napraviti i tematsku baštu. Na primer, vrt duge, pa tako zasaditi cveće u bojama duge. Ili još jedna zabavna tema – bašta za pizzu, pa posadite sve sastojke koji su vam potrebni za picu (paradajz, luk, bosiljak).

Uz niz kognitivnih, fizičkih i emocionalnih dobrobiti za decu i odrasle, baštovanstvo je fantastična aktivnost za čitavu porodicu. Porodica koja raste zajedno, zauvek ostaje zajedno!

Zaštitite glavice!

Vreme na otvorenom je sjajno za decu, ali opet moramo biti obazrivi, naročito leti kada su jaki sunčevi zraci. Elodie Details šeširi za sunce su izrađeni od 100% Oeko-Tex sertifikovanog pamuka koji savršeno prijanja na njihove glavice.

Obod kod vrata je duži zarad dodatne zaštite. Sa njihovim brojnim mogućnostima možete podesiti veličinu i stil koji vama odgovara. Jedan šeširić za sunce – milion stilskih mogućnosti!

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment