simptomi trudnoće

MamaMe Trudnoća i porođaj

6 ranih simptoma trudnoće

Ukoliko je prerano da kupiš test i saznaš da li si trudna, postoje načini da trudnoću otkriješ već u njenom ranom stadijumu samim tim što ćeš osluškivati svoje telo. Ovi simptomi trudnoće ne garantuju da si u drugom stanju, ali ukoliko ih uočavaš, vreme je da počneš da razmišljaš u tom pravcu.

1. Porivi ili averzija prema hrani

Promene u hormonima mogu da izazovu porive ili jaku averziju prema određenim vrstama hrane, pa čak i prema hrani koju nikada do sada nisi volela ili konzumirala. Ovakve promene počinju na samom početku trudnoće i mogu trajati sve do njenog kraja.

2. Promene na grudima

Ako primetiš da su ti grudi povećane, da su osetljivije na dodir, kao i da im se boja menja, to može biti znak da si u drugom stanju. Međutim, neki od ovih simptoma javljaju se i u okviru predmenstrualnog sindroma (PMS-a).

3. Često mokrenje

Postoji šansa da se učestalo mokrenje javi već nekoliko nedelja nakon začeća. Ukoliko je to jedan od tvojih simptoma, pij što više tečnosti i iskoristi pauze za korišćenje toaleta na dobar način, tako što ćeš se malo opustiti i dati sebi oduška na par minuta u toku dana. Sa druge strane, ako osetiš peckanje dok mokriš – idi kod doktora! To je najčešće znak da imaš infekciju urinarnog trakta.

4. Umor

Ako radiš, ideš u školu ili se staraš o porodici i deci, verovatno ti je sve to jako naporno. Međutim, ovde se ne radi o običnom umoru, već o potrebi za odmorom i snom koja te potpuno preplavi bilo da si na poslu, u školi ili sediš za trpezarijskim stolom. U tim slučajevima najbolje je da se što više odmaraš.

5. Mučnina

Jutarnja mučnina se može javiti već tri nedelje nakon začeća, mada je češći slučaj da se javi tek nakon šest nedelja. Pošto umor samo pogoršava mučninu, iskoristi svaku priliku da odspavaš, ili makar lezi na kauč i gledaj svoju omiljenu seriju. Međutim, ukoliko je mučnina zaista nepodnošljiva, najbolje je da se obratiš svom lekaru.

6. Povišena bazalna temperatura

Ukoliko svakog jutra redovno meriš svoju telesnu temperaturu radi praćenja menstrualnog ciklusa, možda si primetila da ti jutarnja temperatura malo opadne dan pre početka menstruacije. Međutim, ako temperatura ostane povišena čak i u danima kada očekuješ menstruaciju – to znači da si verovatno trudna!

Ukoliko se pitaš koliko dugo moraš da čekaš da bi se testirala na trudnoću, znaj da kod lekara pomoću analize krvi možeš saznati da li si trudna. Sa druge strane, ukoliko koristiš standardni test za trudnoću, statistika ume da varira.

Pet dana pre nego što menstruacija treba da počne, tačnost testa je 50 do 75%, a ukoliko sačekaš do dana kada očekuješ da menstruacija krene, tada može biti tačan i do 99 procenata.

I zapamti, simptomi trudnoće se mogu razlikovati od žene do žene. Zaključak: najbolje je da se naoružaš strpljenjem!

Pročitajte i… Sve što treba da znate o prvom tromesečju trudnoće!

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment