koncentracija kod dece

MamaMe Razvoj i sport

6 načina da poboljšate dečiju koncentraciju

Moderno društvo ima toliko prednosti za naše mališane, ali oni se takođe suočavaju sa mnogim izazovima kao nikada do sad. Razvijanje sposobnosti da se fokusiraju na jednu stvar je jedan od najvećih izazova sa kojima se današnja deca susreću.

Postoji nekoliko faktora koji stvaraju ove izazove, poput previše vremena ispred ekrana, veoma užurbani i isplanirani životi u kojima brzo prelećemo sa jedne na drugu aktivnost, preterano stimulisanje raznim igračkama…

Srećom, ne morate odustati od modernog načina života da biste pomogli svom detetu da se bolje koncentriše. Postoji nekoliko jednostavnih, konkretnih koraka koje možemo preduzeti kako bismo se uspešno suprostavili nesretnim nuspojavama savremenog života.

Ograničite pozadinsku buku

Pošto živimo toliko užurbano i „glasno“, zaista može biti čudno, ponekad čak i nelagodno, da sedimo sa svojom decom u mirnoj i tihoj sobi.

Gledanje TV-a i video call sa drugaricom može zaista delovati primamljivo, naročito ako je beba mirna. Iako je u redu raditi neke od ovih stvari, važno je da znate da ovi „pozadinski šumovi“ mogu uticati na koncentraciju vašeg deteta.

Za decu, igra je kao posao. A kao što nas previše šuma može odvratiti od posla, isto važi i za njih tokom igre. Mi možemo staviti slušalice u kancelariji ako nastane buka, ali sa decom to ne možemo učiniti. Dakle, važno je da uklonite buku iz pozadine kada se mališani prepuste igri.

Stvorite jednostvno i umirujuće okruženje

Slično kao pozadinska buka, vizuelni nered takođe može biti prekomerna stimulacija. Nažalost, mnoga dečija okruženja ispunjena su jarkim bojama i suvišnim predmetima.

Da, malo boje i vedrine je lepo, ali pokušajte da se fokusirate na prirodne tonove, prirodno svetlo i pažljivo odabrane crteže i tapete koji će zaista podstaknuti njihovu radoznalost.

Takođe, manji broj igračaka na raspolaganju će im takođe pomoći da se koncentrišu i da ne budu preopterećeni izborom. Dakle, češće pravite red u sobi i ne morate im uvek sve ostaviti na dohvat ruke.

Uočite i zadržite koncentraciju

Kao roditelji, često smo skloni da pravimo raspored kako bismo sve postigli da uradimo u toku dana. To može ovako izgledati – beba se igra sa svojim igračkama, to je super, ali 12 sati je i vreme je za ručak, tako da ih uzimate i stavljate na njihovu stolicu za hranjenje.

Iako je rutina i neka vrsta strukture veoma važna, pazite da namerno ne prekidate dete kada imaju punu koncentraciju samo da biste vi obavili sledeću stavku sa svog rasporeda.

Pokušajte da razvijete naviku da pauzirate raspored ako primetite da je dete snažno posvećeno nečemu pre nego što ih prekinite u tome zbog obroka ili promene pelena.

Iako to nije uvek moguće, zapamtite da svaki put kada omogućite detetu da bude fokusirano bez prekida značajno može poboljšati njihovu koncentarciju.

Izaberite odgovarajući nivo izazova

Jedan od najvažnijih poslova Montessori nastavnika je da posmatra svako dete i da uskladi rad i nivo izazova prema njima. Ako je posao previše lagan, oni će se samo igrati sa njim. Ako je previše teško, postaće frustrirani i više nikada neće želeti da pokušaju.

Isto važi i za igračke koje im dajete. Ako uspete da nađete igračku ili zagonetku čija težina je u skladu sa njihovim uzrastom, verovatno je da će se veoma angažovati i fokusirati na to što rade. Deca će ponavljati korake, usavršavajući svoje veštine i sve to vreme će biti skoncentrisani.

Fokus na njihova interesovanja

Još jedan od Montessori načina za podsticanje dece da se oprobaju u izazovima je ono što se naziva „tačka interesa“. Tačka interesovanja je nešto što duboko privlači pažnju detetu i tera ih da se zadrže i iskuse ono što rade.

To može biti nizanje perli, slaganje slika sa rečima ili crtanje. Navedite ih da isprobaju nešto izazovnije, ali da je u skladu sa njihovim jedinstvenim interesovanjima. To će ih odvesti u stanje dublje koncentracije. Možda mogu probati da nacrtaju lika iz omiljene knjige ili pokušati da preslikaju svoje omiljene puzle.

Idemo napolje

Mnoga deca, baš kao i mi veliki, osećaju dublju usredsrđenost i mir kada se nalaze napolju u prirodi. Nažalost, danas mnogo manje vremena provodimo u prirodi zbog onog gore pomenutog gustog rasporeda i užurbanog načina života.

Kada im omogućite da iscrpe svoju energiju (koja njima nikad ne manjka) to im može pomoći da se kasnije koncentrišu bolje na mirnije aktivnosti.

Mnoga deca čak bolje uče napolju. Tako da, ukoliko imate dvorište, pa čak i samo terasu, ništa vas ne košta da ovo isprobate.

Pokušajte sa slikanjem ili čitanjem knjiga u prirodi i posmatrajte svoje dete. Da li vam deluje fokusiranije napolju?

Ovo je veoma izazovno vreme za roditelje i da, ponekad može biti veoma teško. Sposobnost da se skoncentrišu i fokusiraju na nešto je veoma važna životna veština. Isprobajte ovih par jednostavnih stvari i posmatrajte dete da biste videli šta deluje. Ponekad i najmanja promena može dovesti do sjajne koncentracije.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment