40. nedelja trudnoće

MamaMe Trudnoća i porođaj

40. nedelja trudnoće

Draga mama, čestitamo! Stigli smo do kraja ovog nezaboravnog putovanja. Iako se možda nećete poroditi ove nedelje, pitanje je dana kada ćete se upoznati sa svojom bebom. Ako do porođaja ne dođe u 40. nedelji, lekari će verovatno izazvati porođaj sledeće nedelje, kako bi se izbegle komplikacije. Svaka beba je jedinstvena, pa je teško reći koliko je sada teška i dugačka. Ali do ovog perioda, ona uglavnom teži 3400 grama i dugačka je više od 50 cm. Beba je potpuno spremna za spoljni svet i trebalo bi da je zauzela položaj glavom na dole.

 

Vaše telo u 40. nedelji trudnoće

Izlazak sluznog čepa je znak da je porođaj blizu. Pripremne kontrakcije su sada intenzivije i neugodnije, a u jednom momentu će postati prave. Kada dođe do prvih znakova porođaja, pravilnih, jačih kontrakcija ili oticanja plodove vode, polako možete uzeti torbu i zaputiti se u bolnicu. Ne morate da žurite, beba neće izaći toliko brzo.

Čak i ako ne postanete mama ove nedelje, ne brinite, od tog divnog trenutka deli vas najviše dve nedelje. Ako porođaj uskoro ne krene, ginekolog će vas uputiti na indukciju između 41. i 42. nedelje. On će vas redovno pregledati i uputiti vas na carki rez ako uočava bilo kakav problem.

Grlić materice se skraćuje i otvaranje može da počne da se odvija i bez vašeg znanja. Kada počne porođaj, vaš grlić materice će nastaviti da se otvara, a bićete spremne za porođaj kada bude proširen 10 centimetara.

Bebina glava je sada nisko i to može biti veliki pritisak na karlicu, pa i bešiku. Verovatno ćete često ići do toaleta i to će vam biti naporno, naročito noću. Međutim, nemojte brinuti, kroz par dana sve će početi da se vraća u normalu. Pokušajte da nađete položaj u kojem ćete najlakše zaspati i odmoriti.

Sada ste verovatno jako nestrpljivi i stalno maštate o trenutku kada ćete svoje dete držati u naručju, umesto u stomaku. Ovo će vam možda biti i najduža nedelja trudnoće, ali zapamtite da se svega 5% beba rađa u terminu i budite strpljivi, jer je beba uglavnom ta koja bira kada želi da dođe na ovaj svet.

Ako se niste previše ugojili i imali problema sa oticanjem, verovatno ćete primetiti da se stomak smanjio. Nemojte brinuti, sve je u najboljem redu, jer kada se beba spusti u karlicu, stomak uglavnom splasne i izgleda manje.

Kako ćete prepoznati kada porođaj počinje? Evo nekoliko tipičnih znakova: spuštanje bebe u karlici, ispadanje sluznog čepa, dijareja i gripozni simptomi, pucanje vodenjaka, prave kontrakcije.

 

Saveti

Iskoristite svaki trenutak da se odmorite, spavajte što više i ne izlažite se nikakvom naporu. Naoružajte se stpljenjem ako vam je već dosta trudnoće. Pitanje je dana kada ćete upoznati svoju bebu.

Torbu i ostale pripreme ne ostavljajte za poslednji momenat. To bi već trebalo da je sve spremno, sada samo možete proveriti još jednom da li je sve na svom mestu.

Nekoliko dana pre porođaja, kao i u periodu kada se vratite iz porodilišta, ne ustručavajte se da potražite pomoć od partnera, porodice ili prijatelja. Sigurno ćete se naći u vrtlogu emocija, bićete preokupirani bebom, a vašem telu će trebati nekoliko dana odmora. Zato slobodno budite razmaženi i tražite pomoć.

U 40. nedelji (ili u naredne dve nedelje) konačno ćete se upoznati sa svojom bebom. Nakon toga dolazi roditeljstvo – najuzbudljivije i najbolje putovanje u vašem životu.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment