39. nedelja trudnoće

Trudnoća i porođaj

39. nedelja trudnoće

Nemojte se iznenaditi ako beba odluči da dođe na ovaj svet baš u 39. nedelji trudnoće, jer je ona sada potpuno spremna za to. Njeni organi su razvijeni i funkcionišu kao što će funkcionisati i kad se rodi. Beba i dalje dobija na telesnoj težini kako bi što bolje kontrolisala temperaturu tela kada se rodi. Ona je sada teška nešto više od tri kilograma i dužine je oko 50 cm. Nestale su lanugo dlačice i zaštitni sloj verniks, koje će beba progutati i izbaciti sa svojom prvom stolicom – mekonijem.

 

Vaše telo u 39. nedelji trudnoće

Sve fizičke promene koje su se javile u poslednje vreme, verovatno ćete i sada osećati. Pripremne kontrakcije sada mogu postati intenzivnije. Važno je da pratite koliko traju i koliko često se javljaju, kako biste mogli da zaključite da li su prave ili lažne.

Na svakom ginekološkom pregledu, lekar će pratiti razvoj bebe i proveravati da li je vaš cerviks omekšao i proširio se. Takođe, on ili ona će pregledati položaj bebe, kao i vaš krvni pritisak. Bez obzira na to, vaš ginekolog neće moći tačno da utvrdi kada će porođaj početi.

Veoma je važno da pratite aktivnosti bebe i da se odmah obratite lekaru ako uočite da se pokreti drastično smanjuju.

Ako prođe termin, verovatno ćete svaki dan odlaziti na pregled da bi lekar mogao da utvrdi kakvo je vaše stanje, kao i stanje bebe i koliko ste blizu porođaja.

Pritisak na karlicu je sada sve veći i moguće je da će izazvati neugodnosti, ali to je sve znak da je porođaj blizu.

U periodu pre porođaja, dan ili dva, možda ćete imati simptome gripe ili dijareju. Moguće je loše varenje, povraćanje ili mučnina, jer čišćenje creva takođe signalizira da je porođaj blizu. Ukoliko uočite povećan sekret, ne mora da znači da imate infekciju, jer se to mnogim ženama javlja u poslednjim danima trudnoće.

Možda uočavate da ste dosta maljaviji nego inače ili da su vam oči suve. Sve ove pojave će nestati nakon porođaja, tako da nemojte previše da se uznemiravate.

Iako beba i dalje dobija na težini, vi verovatno nećete. Oni i dalje nagomilavaju masti koje će im poslužiti kao toplotna izolacija kada se rode.

Što se vašeg raspoloženja i emocija tiče – sve je moguće! Možda ćete biti ushićeni, razdražljivi, nervozni, presrećni ili zabrinuti. Očekuje vas velika stvar pa su ovakve emocije normalne i niko vam neće zameriti.

 

Saveti

Zaboravite na spremanje kuće i ostale naporne kućne poslove. Kada dođete sa bebom kući, imaćete malo vremena za sebe i odmor. Zato iskoristite ove dane da odmarate, čitate i gledate filmove.

Ako imate još dece, provedite vreme sa njima. Možete im čak dodeliti neka zaduženja kada dođe beba, jer će se tako osećati uključeno u celu priču.

Proverite još jednom torbu za porodilište, sobu u kojoj će biti beba, kao i kuhinju u kojoj treba da podesite sve tako da vam bude praktično kada ustajete noću.

To što će do porođaja doći svakog časa, ne znači da morate biti prikovani na krevet, naravno, osim ako vam lekar nije rekao tako. Ako se osećate dobro, slobodno prošetajte ili idite kod prijateljice.

Napravite sebi ugođaj na krevetu kako biste se što bolje namestili i odmorili.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment