38. nedelja trudnoće

Trudnoća i porođaj

38. nedelja trudnoće

Draga mama, čestitamo, zvanično si “u terminu”. Od 38. do 42. nedelje smatra se da je beba rođena u terminu, tako da je pitanje dana kada ćete se zaputiti u porodilište. U 38. nedelji trudnoće ona je teška oko tri kilograma i dugačka oko 50 cm. Beba se sada manje kreće, jer joj nije ostalo puno prostora, međutim ti povremeni udarci mogu biti snažni. Pratite pokrete bebe i obavezno se javite lekaru ako uočite da se drastično smanjilo kretanje.

 

Vaše telo u 38. nedelji trudnoće

Ono što vas je mučilo prethodnih dana, verovatno će vas pratiti i u 38. nedelji. Lažne kontrakcije mogu postati češće i neprijatnije, zbog čega ćete misliti da kreće porođaj. U jednom momentu ćete i biti u pravu, jer će se lažne kontrakcije pretvoriti u prave.

Takođe, tečnost koja curi iz vaših dojki – kolostrum, odnosno prvo mleko, sada može curiti jače. Ne bojte se da je prerano, mnogi ženama se kolostrum javi već na početku trećeg tromesečja. Ako vam je neprijatno što su vam grudi vlažne, možete koristiti tufere za bradavice.

Naći udoban položaj za spavanje je sada gotovo nemoguća misija. Ležanje na stomaku ne dolazi u obzir, na leđima se ne preporučuje, tako da ostaje samo da spavate na boku. Nabavite udobne jastuke kako biste se što bolje namestili.

Oticanje stopala i nogu je tipična pojava za kraj trudnoće. Ipak, ako uočite da vam naglo otiču noge, ruke, prsti ili lice, pozovite svog lekara.

Vaše misli biće obuzete bebom, što je normalno, jer je sada to centar vašeg sveta. Možda ste zabrinuti ili nervozni oko toga kako će sve proći, ali zapamtite – niste jedini, svaka buduća mama se tako oseća.

 

Saveti

Do sada ste verovatno završili sve pripreme – kuća, soba u kojoj će biti beba, nabavka neophodnih stvari, torba za porodilište. Dakle, ako je sve spremno, na vama je sada samo da odmarate i to što više. Čitajte knjige, gledajte filmove, provodite vreme sa partnerom i sebi dragim osobama.

Ako će beba imati batu ili seku, iskoristite ovaj period da se posvetite njima i da ih uputite u ono što sledi. Za njih će to biti velika promena, pa je dobro da se što više naviknu na ideju da u njihovu porodicu stiže novi član.

Pripazite na dehidrataciju i unosite dovoljno tečnosti u svoj organizam. Takođe, vodite računa da jedete zdrave namirnice.

Ne opterećujte se svojim izgledom, jer je to sada najmanje važno. Normalno je da ste se u trudnoći ugojili, ali nakon porođaja ćete brzo izgubiti te kilograme. Čitajte što više o nezi novorođenčadi, jer ćete se tako osećati spremnijim za ono što dolazi. Pitajte svoju mamu ili drugarice koje su već bile u drugom stanju za savete koji vam mogu biti od koristi.

Sada nije vreme za spremanje kuće niti za bilo šta slično. Ostavite se kućnih poslova i svih ostalih napornih aktivnosti. Mislite na sebe i svoju bebu.

Razmotrite sa partnerom plan za porođaj i prevoz kada dođe do toga. Možete se čak i provozati do bolnice da vidite koliko vam vremena treba, gde se nalazi parking i slično.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment