37. nedelja trudnoće

Trudnoća i porođaj

37. nedelja trudnoće

U 37. nedelji trudnoće vaša beba je “zrela” za spoljni svet. U naredne tri nedelje ćete se poroditi i držati to slatko malo biće u svom naručju. Lanugo malje, paperijaste i mekane dlačice, polako nestaju sa bebine kože. Pluća su verovatno potpuno razvijena i beba sada vežba disajne pokrete za svet van materice. Ona i dalje dobija na težini i zauzela je položaj za porođaj – glava na dole.

 

Vaše telo u 37. nedelji trudnoće

Brakston-Hiksove kontrakcije sada mogu biti učestalije, neprijatnije i bolnije. Veoma je moguće da ćete uočiti i malo krvi na donjem vešu, što može biti znak da će do porođaja doći kroz par dana, jer do znači da je sluzni čep počeo da se odvaja

Pojačan vaginalni sekret je uobičajan u 37. nedelji trudnoće, pa ćete možda nositi i uloške kako biste izbegli neprijatnosti.

Zbog velikog pritiska na kralicu, možete otežano hodati, a nije isključeno ni da osetite jak i oštar bol u tom predelu.

Ove nedelje će vas lekar pregledati karlično i utvrditi položaj bebe. Ukoliko beba nije okrenuta glavom na gore, ginekolog će pokušati pritiskom na stomak da je okrene.

Loše spavanje u ovom periodu je veoma uobičajena pojava. Sve vam je teže da se namestite i nađete položaj koji vam odgovara. Takođe, prisutni su možda i grčevi u nogama, kao i često mokrenje koje vam prekida san.

Čak i kada uhvatite san, moguće je da ćete ružno sanjati i zbog toga se buditi. Porođaj se veoma približio i normalno je da ste zabrinuti da li će sve proći dobro. Upravo zbog te strepnje, možda ćete imati ružne snove i stalno se preispitivati da li ćete biti dobar roditelj.

Trudnice su često, naročito pred kraj trudnoće, veoma zaboravne. Nemojte biti previše zabrinuti zbog te pojave, jer će to nestati nakon porođaja. Potpuno je normalno da niste koncentrisani kao ranije, ako uzmemo u obzir šta vam se sve dešava u telu i šta vas sve očekuje u narednom periodu.

Saveti

Često mokrenje noću možete ublažiti tako što ćete paziti da uveče pred spavanje ne pijete previše tečnosti.

Da li je vaša torba za porodilište spremna? Proverite da li ste sve spakovali – odeću za vas i bebu, pelene, zdravstvenu knjižicu, jastuk, ličnu higijenu i slično. Informišite se šta će vam sve biti potrebno. Nemojte previše da se uzrujavate oko toga da ćete nešto zaboraviti, jer tu je partner koji vam može doneti šta god da vam zatreba.

Pripremite se psihički za iznenadni porođaj, jer je sada zaista pitanje momenta kada će beba krenuti napolje. Napravite plan kako ćete otići do porodilišta u slučaju da partner nije kod kuće. Što više opcija razmotrite, bićete smireniji i spremniji.

Ako se osećate dobro, slobodno idite u nabavku ukoliko ste primetili da ste nešto zaboravili. Možda ćete imati želju da sređujete kuću i pravite raspored za bebu i njene stvari. Pripazite na sebe i nemojte se izlagati velikom naporu. Odmorite u toku dana kad god možete i razmišljate pozitivno, jer najlepši momenti tek slede.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment