35. nedelja trudnoće

Trudnoća i porođaj

35. nedelja trudnoće

Draga mama, da li ti 40. nedelja sada deluje daleko? Sve ste bliži porođaju, pa čak i ako sada dođe do toga, beba najverovatnije neće imati nikakve poteškoće. Gotovo svi organi su razvijeni u potpunosti, pa čak i pluća, pa će beba od 35. nedelje trudnoće energiju usmeriti na dobijanje težine i na formiranje masnog tkiva koje će je štiti kad se rodi. Ona je sada teška oko 2400 grama i dugačka oko 46 cm.

 

Vaše telo u 35. nedelji trudnoće

Polako se smanjuje količina plodove vode, beba je sada već velika i nema toliko prostora za “šutiranje”, pa ćete njene pokrete u ovom periodu osećati više kao prevrtanje.

Već vam je jasno da u trudnoći hormoni vode glavnu reč. Zbog toga možete biti promenljivog raspoloženja. U jednom trenutku ćete biti veoma srećni i uzbuđeni što svakog dana možete postati majka, ali sa druge strane, moguće je da ćete biti i veoma zabrinuti oko toga šta vam sledi.

Gorušica, usporeno varenje, često mokrenje – ni ove nedelje verovatno neće izostati ovi neželjeni gosti. Više manjih obroka i zdrave namirnice vam mogu umanjiti ove neprijatnosti.

S obzirom da materica pritiska dijafragmu, imaćete osećaj da vam je želudac pun pa će vam se smanjiti apetit. To je sasvim normalno, samo se ipak potrudite da jedete redovno i da unosite u sebe sve što je potrebno vama i vašoj bebi.

Bolovi u leđima i grčevi u nogama verovatno neće postati slabiji. Nežna masaža vam može pomoći, kao i udobno mesto za sedenje i spavanje. Nabavite odgovarajuće jastuke koji će vam pomoći da se lakše i bolje namestite.

Do sada ste verovatno uočili da vam iz grudi curi žućkasto-mlečna tečnost koja se naziva kolostrum ili prvo mleko. Vaše dojke su spremne za dojenje, ali sada vam se može dešavati da grudnjak bude mokar često. Menjajte ih redovno zbog higijene ili nabavite tufere za bradavice.

Više od 50% žena dobije strije u toku trudnoće. Mnoge od njih su veoma nesrećne zbog ove pojave. Ako imate genetsku predispoziciju ili kožu koja je podložna njima, ne postoji ništa posebno što možete da uradite. One će posle porođaja postati manje vidljive, a do tada trudite se da na njih gledate sa pozitivnim stavom, jer su one rezultat toga što u sebi nosite jedno malo biće.

 

Saveti

Od sada pa do porođaja, verovatno ćete ići jednom nedeljno na ginekološki pregled. Spremite se za svaki pregled tako što ćete smisliti pitanja koja ćete postaviti vašem lekaru. To je prilika da otklonite sve nedoumice koje imate.

Napravite porođajni plan – kako želite da se porodite, koga želite u bolnici kada dođe do toga i slično. Razmislite o svim situacijama koje se mogu desiti i podelite sa partnerom šta i kako vi želite i zamišljate da bude.

Ako se fizički osećate dobro, makar i u periodima, iskoristite to da pozavršavate obaveze koje imate ili da odete u nabavku. Naravno, izbegavajte naporne aktivnosti, dugo stajanje ili šetanje.

Ukoliko do sada niste, obavezno ove nedelje skinite prstenje sa ruku.

Podelite svoje strahove i razmišljanja sa drugima. Veoma je bitno da pričate sa bliskim osobama o onome što vas muči. Niko vas neće ni za šta osuđivati i svima je jasno da ste sada pomalo napeti i zabrinuti.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment