34. nedelja trudnoće

Trudnoća i porođaj

34. nedelja trudnoće

U 34. nedelji trudnoće, vaša beba je teška više od dva kilograma i dugačka oko 46 cm. Posteljica je dostigla punu zrelost i sada je teška ⅙ težine fetusa. Centralni nervni sistem i pluća se razvijaju, a koža joj je glatka. Ako se plašite prevremenog porođaja, sada možete da odahnete, jer ukoliko se rodi u 34. nedelji, šansa da sve bude u redu je 99%.

 

Vaše telo u 34. nedelji trudnoće

Trudnički umor može postajati sve intenziviji i naporniji. Često mokrenje i traženje udobnog položaja za spavanje će vas verovatno stalno buditi, pa ćete imati iza sebe dosta neprospavanih noći što rezultira umorom. Naravno, noćni san je najzdraviji, ali ako ne uspete dovoljno da se odmorite, pokušajte u toku dana. Usporite tempo i nemojte sebi dodatno otežavati.

Hormonske promene opuštaju ligamente i mišiće u telu, a materica je sve veća, pa će verovatno biti prisutni i bolovi u leđima. Trudite se da stojite i sedite uspravno, a možete pokušati da radite i neke trudničke vežbe istezanja, naravno uz pristanak lekara.

Podignuta dijafragma i nedostatak prostora za pluća mogu uzrokovati kratak dah. Beba je sada visoko u stomaku, toliko da možete na vrh staviti čašu koja će stojati. Sigurno ste to već viđali na filmu, pa eto načina da se malo razonodite. 🙂

Proširene vene su još jedna neželjena pojava koja će vas možda mučiti u ovom periodu trudnoće, naročito ako imate genetske preispozicije. Sedite kad god možete i pogignite noge. Možete probati da nosite i kompresivne čarape za vene, jer mnoge žene tvrde da im je to pomoglo.

Zbog hormona, vrlo je moguće da će vam biti vruće čak i kada je svima hladno. Gorušica i loše varenje takođe i dalje mogu biti prisutni. Međutim, šta god da vas od pomenutih stvari muči, samo pomislite na činjenicu da ćete kroz par nedelja držati svoju bebu u rukama.

A kada smo već kod bebe, ona verovatno u ovom periodu već zauzela položaj glavom na dole kako bi se pripremila za porođaj. To ćete verovatno i videti na ultrazvučnom pregledu. Međutim, ako još uvek ne stoji tako, nemojte se brinuti, ima još uvek vremena da se okrene.

Odbrojavanje dana do porođaja će možda biti malo stresno za vas. Imaćete hiljadu pitanja i nedomica u svojoj glavi i verovatno ćete stalno, svesno ili nesvesno, razmišljati da li je sa bebom sve u redu. Pričajte o svojim brigama sa drugima – sa partnerom, drugaricom, mamom ili lekarom. To će vam sigurno pomoći da otklonite neke sumnje i da olakšate sebi.

 

Saveti

Budite pažljivi kada hodate ili kada nešto radite. I najmanja nepažnja može uzrokovati da se sapletete i padnete. Ne izlažite se velikom naporu i zamolite druge da vam pomognu.

Ako fizički niste potpuno iscrpljeni, možete otputovati negde na vikend sa partnerom. Tako ćete sebi ugoditi i sigurno biti opušteniji i raspoloženiji.

Da li ste kupili sve što vam treba za porođaj i za bebu kada se vratite iz porodilišta? Proverite još jednom spisak i uputite i partnera gde šta stoji, jer je on taj koji će vam donositi stvari kada vam budu potrebne.

Pratite svoju kilažu, kao i pritisak. Važno da je da budete zdravstveno dobro, kako biste što lakše podneli porođaj, ali period nakon toga.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment