33. nedelja trudnoće

Trudnoća i porođaj

33. nedelja trudnoće

Bebin mozak se razvija, kao i pluća. Ako se porodite u ovom periodu, veoma je moguće da će bebi trebati pomoć oko disanja, ali to ne mora da znači. Skelet joj je sve jači, ali kosti lobanje još nisu srasle što bebama omogućava da lakše prođu kroz porođajni kanal. Njena koža više nije naborana, jer sada ima dosta masti ispod kože pa je glatka. Ona sve više dobija na težini, pa u 33. nedelji trudnoće ima oko 1900 grama i dugačka je oko 43 cm (veličina ananasa).

 

Vaše telo u 33. nedelji trudnoće

Možda će vam ovo zvučati previše strašno, ali sada nedeljno otprilike dobijate po pola kilograma. Međutim, to je sve normalno. Stomak će vam možda izgledati dosta veći ili manji nego kod drugih trudnica, ali nemojte brinuti i upoređivati sebe sa drugima, jer je svaka trudnoća jedinstvena. Ako lekar kaže da je sve u najboljem redu i da se vaša beba lepo razvija, onda nemate nikakav razlog za brigu.

Beba počinje da zauzima sve više prostora, tako da udarci možda neće više biti toliko jaki, već će njeni pokreti više ličiti na prevrtanje i kotrljanje. Sve što vi radite – sedite, ležite, šetate, slušate odrešenu muziku – može uticati na nivo aktivnosti bebe.

Na kraju trudnoće mnoge žene se susreću sa neprijatnom pojavom iznenadnog curenja urina. Ako se zakašljete ili nasmejete, vrlo je moguće da će vam iscureti mala količina urina iz bešike. Trudnice koje imaju ovaj problem uglavnom nose dnevne uloške, kako bi izbegle neprijatnosti.

Oticanje nogu će vas i dalje pratiti i možda će vam se činiti da vaši gležnjevi nikad više neće biti isti. Međutim, sve će se to vratiti u normalu nakon porođaja. Ovaj simptom ne treba da vas plaši, osim ako ne ne uočite da jako otičete, naročito u licu. Tada se obratite svom lekaru. Iako možda nije ništa opasno, važno je da u to budete sigurni.

Verovatno ćete često biti jako umorni. Nošenje bebe je veliki teret za vaše telo, a pronalaženje udobnog položaja za sedenje ili spavanje će biti veoma komplikovano. Trudite se da se odmarate što više u poslednem tromesečju.

Brakston Hiks kontrakcije su veoma česta pojava u 33. nedelji trudnoće. Ove bezbolne kontrakcije su u stvari vežba za porođaj. U slučaju da postanu česte ili bolne, pozovite svog ginekologa.

Ukoliko vas muči gorušica i loše varenje, pripazite na ishranu, jer određene namirnice mogu pogoršati ove probleme. Posavetujte se sa lekarom u vezi toga, kako biste ove neugodnosti sveli na minimum.

 

Saveti

Lekari svim budućim mamama preporučuju od 28. nedelje da prate aktivnosti bebe dva puta na dan. Oni će vam reći na šta da obratite pažnju. Ukoliko primetite nešto neuobičajno, odmah im to javite.

Mnoge žene i u ovom periodu imaju veliku seksualnu želju, što će verovatno prijati i vašem partneru. Ako vas ništa ne boli, a lekar vam nije zabranio, slobodno se opustite i uživajte u romantičnim trenucima sa budućim tatom.

Ako imate još dece, uključite ih u sve aktivnosti u vezi sa bebom. Za njih će to biti velika promena i važno je da se što bolje pripreme za dolazak novog člana porodice.

Pripremite svu potrebnu opremu i odeću za dolazak bebe, ako to već niste uradili. Proverite spisak više puta, važno je da budete opremljeni za sam porođaj, ali i prvih nekoliko nedelja kada se vratite iz porodilišta.

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment