životne veštine

MamaMe Porodica

10 životnih veština koje treba da nauče vaša deca dok su još mali

Iako su veštine koje steknu u akademskom svetu veoma važne, puno je značajnije da kao roditelj naučite svoju decu životnim lekcijama i spremite ih za stvarni svet. 

U nastavku vam donosimo 10 svakodnevnih životnih veština na kojima možete raditi sa svojim mališanima već od treće godine. 

Naučite ih…

Kako da počiste nered

Tačno znate šta će se desiti kada je čaša na ivici stola ili kad sladoled kreće da se topi. Instiktivno ćete hteti da sprečite “nevolju”, ali zapravo ovo može biti odlična prilika da ih naučite korisnim stvarima. 

Neka im bude dostupan mali sunđer, krpa, metla… Pokažite im kako se to koristi i zbog čega. Njima to može biti veoma zabavno i mogu se osećati veoma odraslo, pa će već pri prvom sledećem neredu, požuriti da to i počiste. 

Kako da spakuju ručak

Pokazati detetu kako da spakuje svoj ručak može biti odlična lekcija za planiranje, ali i ishranu. Ako je vaše dete malo, dajte mu jednostavan izbor. Neka odaberu voće koje žele, a zatim im pokažite kako da to voće operu i pripreme. 

Ukoliko je dete starije, objasnite mu koje su sve komponente važne za ručak (voće, povrće, proteini) i pustite ih da odaberu nešto iz svake kategorije. 

Kako da pronađu put do kuće

Nikom nije prijatno da se izgubi, a kada ste još dete, to ume biti prilično zastrašujuće. Pomozite im da nauče adresu svoje kuće ili vaš broj telefona. Ako znaju da čitaju, obiđite zajedno komšiluk i objasnite im kako da čitaju ulične znakove i prepoznatljive objekte u kraju. 

Još važnije, pomozite im da shvate od koga mogu tražiti pomoć ako se izgube. Pokažite im kako izgledaju policajci ili kako identifikovati sigurne odrasle osobe kojima mogu zatražiti pomoć.

Kako da istražuju

Ako i vaše dete postavlja milion pitanja na dan, izaberite vreme kada ne žurite i odgovorite na sva njihova pitanja i pokažite im kako da istražuju. 

Za mlađe dete, koristite knjige kako bi se upoznali sa životnjima, raznim prirodnim i društvenim pojavama. Ako je dete starije, pokažite mu kako da dođe do informacije na Internetu i kako da zna koji izvori su verodostojni. 

Kako da planiraju budžet

Izaberite neku aktivnost, poput odlaska u zoološki vrt, i obezbedite svom detetu dnevni budžet. Recite im koliko mogu potrošiti za ceo izlet, koliko košta karta, hrana i slično.

Suština je da nauče da se nose sa prirodnim posledicama. Ako odluče da potroše skoro sav novac na balone, onda možda neće biti zadovoljni izborom ručka. Kako budu odrastali, tako im dopustite da odrede i isplaniraju budžet i za veće stvari kao što je kampovanje u prirodi. 

Kako da se spakuju

Iako je verovatno lakše da stvar uzmete u svoje ruke i spakujete celu porodicu za putovanje, ovo može biti sjajna lekcija u organizaciji. 

Sa manjom decom, započnite sa malim stvarima – neka odaberu pet omiljenih majica i tri knjige koje će poneti. Nešto starijoj deci možete reći da naprave spisak svega što im treba i da sami spakuju svoje stvari. 

Kako da prate instrukcije

Bilo da sastavljate novi nameštaj, isprobavate novi recept ili osposobljavate novi fotoaparat, ovo može biti idealna prilika da naučite dete kako da sledi uputstva. Lepota ove veštine je što možete to raditi i sa malom decom koja ne znaju još uvek da čitaju, jer priručnici često imaju slike. 

Naravno, možete koristiti i igračke koje se sklapaju i pokazati im kako da uz uputstvo dobiju željeni oblik. Oduševiće ih osećaj postignuća kad shvate da su sami nešto uspeli uz navedene instrukcije. 

Kako da razgovaraju preko telefona

Uz sve savremene aplikacije, dopisivanje i društvene mreže, današnja deca nisu toliko izložena redovnim telefonskim razgovorima. Ali zapravo je veoma važno da nauče neke osnovne stvari i da se lepo izražavaju. 

Zamolite prijatelja ili rođaka da nazove vaše dete jednom nedeljno. Pokažite im kako da se jave na telefon i šta treba da kažu u razgovoru. 

Kako da organizuju

Sledeći put kada vas kišni dan natera da ostanete u kući, nađite neke sitnice poput dugmadi ili hrpe olovaka i dajte detetu da organizuje. Oni će ih možda sortirati po veličini, težini ili boji… Ne postoji neko određeno pravilo, ali stručnjaci kažu da ovakve vežbice pomažu mlađoj deci da razmišljaju o organizaciji. 

Možete im dati i neke “životnije” stvari da organizuju, poput njihovih igračaka ili sortiranje veša nakon pranja. 

Kako da osmisle spisak za kupovinu

Započnite sa nečim malim, tako što će te im dopustiti da naprave spisak za doručak za narednih nekoliko dana. 

Kako budu odrastali, mogu sedeti sa vama i napisati sve sastojke koji su vam potrebni za ručak. Neka pogledaju ostavu i kuhinju i utvrde šta sve treba da se kupi u prodavnici. Ovo će ih naučiti da na vreme o svemu razmišljaju i da budu bolje organizovani sa vremenom. 

Ovde nije kraj spisku životnih veština koje možete preneti na svoje mališane. Jednom kad počnete, videćete da se inspiracija nalazi u svemu i da je svaki novi dan prilika da se nešto korisno nauči. 

Oni će uživati u vremenu koje provode sa vama, a vi ćete osećati zadovoljstvo kada vidite da su svakim danom sve samostalniji i samopouzdaniji. A to je dobitna kombinacija!

Pouzdani saveti, preporuke za bezbedne, inovativne i trendi brendove visokog kvaliteta. Naši čitaoci su moderni, urbani, modno i ekološki osvešćeni roditelji koji prate trendove, prefinjenog ukusa, daju prednost organskim i prirodnijim brendovima visokog kvaliteta i dobrog dizajna.

Leave a Comment